Azmi ve başarısıyla engelini 'tekmeliyor' - SAKARYA

Azmi ve başarısıyla engelini "tekmeliyor" - SAKARYA - Tekvandocu Fatih Canbaz'ın minik sporculara açma germe hareketleri yaptırması - İşitme ve görme engelli sporcunun antrenmanından detaylar - Fatih Canbaz ve Sakarya Gençlik Spor İl Müdürlüğü Tekvando Antrenörü Davut Cengiz'in özel röportajıAzmi ve başarısıyla engelini "tekmeliyor" - Doğuştan işitme engelli olan ve tek gözü görmeyen Fatih Canbaz, 12 yıllık tekvando kariyerine "işitme engelliler" dalında elde ettiği ulusal derecelerle büyük bir azim ve başarı örneği gösteriyor - Kendini geliştirmek için çalışmalarını sürdüren Canbaz, uluslararası arenada Türk bayrağını dalgalandırmak istiyor - Fatih Canbaz: - "Hedefim dünya ve Avrupa olimpiyatlarında derece yaparak ülkemi en iyi şekilde temsil etmektir. Başarılar elde etmek için her gün antrenman yapıyorum" - Sakarya Gençlik Spor İl Müdürlüğü tekvando antrenörü Davut Cengiz: - "Fatih'le engel tanımıyoruz, hem görme hem de işitme engelliyiz ama tekvando yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz"SAKARYA (AA) - Sakarya 'da yaşayan, doğuştan işitme engelli ve tek gözü görmeyen tekvando sporcusu 23 yaşındaki Fatih Canbaz, 12 yıllık tekvando kariyerine "işitme engelliler" dalında elde ettiği ulusal başarılarla takdir topluyor.Tekvando işitme engelliler branşında bir gözü görmeyen tek sporcu olduğu belirtilen Canbaz, 12 yıl önce kendi isteğiyle başladığı tekvandoda büyük bir başarı ve azim örneği gösteriyor.Kendini geliştirmek için çalışmalarını sürdüren Canbaz, hedeflediği Dünya ve Avrupa şampiyonluğunu yakalamak için antrenörü Davut Cengiz ile Adapazarı ilçesindeki Lütfü Yaman Spor Salonu'nda her gün antrenman yapıyor.Canbaz'ı çalıştıran Sakarya Gençlik Spor İl Müdürlüğü tekvando antrenörü Davut Cengiz de 12 yıl önce Fatih ile tanıştıktan sonra kurslara katılarak "İşitme Engelliler Antrenörlük Belgesi" aldı ve bu alanda il temsilcisi oldu. - "Engeli olanlar evde oturmasın spor yapsın"Fatih Canbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan işitme engelli olduğunu ve küçükken bir gözünün görme yetisini tamamen kaybettiğini söyledi.

Tekvandoya 12 yıl önce kendi isteğiyle başladığını ve bu zamana kadar tekvando işitme engelliler müsabakalarında Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü elde ettiğini aktaran Canbaz, "Hedefim Dünya ve Avrupa olimpiyatlarında derece yaparak ülkemi en iyi şekilde temsil etmek. Başarılar elde etmek için her gün antrenman yapıyorum." diye konuştu.
Canbaz, başarı için çok çalışması gerektiğinin altını çizerek, "Tekvandoyu çok seviyorum. Benim gibi engeli olanlar ve çocuklar evde oturmasın, bilgisayar başında durmasınlar, spor yapsınlar. Okul çıkışlarında spor salonlarına yönelsinler. Benim gibi işitme engeli olanlar da spora yönelsin." ifadelerini kullandı. - "Fatih'le ufkum açıldı"Antrenör Davut Cengiz de Canbaz'ın çocukluk döneminden beri yanında olduğunu dile getirdi.Canbaz'ın Türkiye'de dereceler elde ettiğini, Avrupa ve Dünya şampiyonaları ile 2021'de yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda başarı kazanmak istediğini anlatan Cengiz, şöyle devam etti:"Şu an bünyemizde 4 işitme engelli sporcu var. Fatih'in özelliği Türkiye'de hem görme hem de işitme engeli olan tek tekvandocu olması. Fatih her gün düzenli ve disiplinli bir şekilde antrenmana geliyor. Avrupa'da derece yaparsa işitme engellilerde 'devlet şeref' unvanı alacak ve o Fatih'in durumunu biraz rahatlatacak. Bu kulvarlarda ilk üçe girdiğinizde ömür boyu maaş bağlanıyor."Cengiz, Canbaz'ın salonda kendisinden küçük sporculara antrenman da yaptırdığını dile getirdi.Canbaz ile tanışmadan işitme engelliler tekvando branşının olduğunu bilmediğini aktaran Cengiz, şunları kaydetti:"Araştırmaya başladım, kurslara gittim ve Fatih sayesinde 'İşitme Engelliler Antrenörlük Belgesi' aldım, işitme engelliler il temsilcisi oldum. İşaret dilini öğrenmek için seminerlere katılıyorum. Fatih'le ufkum açıldı, başka bir kimlik de kazanmış oldum. Fatih'le birbirimizi tamamladık. Engelli sporculara ulaşmak istiyoruz, hiçbir ücret almadan spor yaptırmak istiyoruz. Yarın ne olacağımız belli değil, herkes engelli olabilir. Fatih'le engel tanımıyoruz, hem görme hem de işitme engelliyiz ama tekvondo yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."
Engelli Sporcu Görme Engelli İşitme Engelli Uluslararası İşitme Engelliler 

30 Ekim 2018 Salı günü yayınlandı