Tüfenkci: 'OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık' - MALATYA

Tüfenkci: "OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık" - MALATYA - Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etmesi - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin konuşmasıGümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Geçtiğimiz aylarda Meclisten geçerek yürürlüğe giren OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni var. Çağın teknolojilerini yakalayabilmek, ayak uydurabilmek ve yeni teknolojileri Türkiye'ye kazandırmak"MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, organize sanayi bölgelerine ilişkin kanunda meslek yüksekokullarını kurulmasının teşvik kapsamına alındığını belirterek "Bunun tek nedeni var. Çağın teknolojilerini yakalayabilmek, ayak uydurabilmek ve yeni teknolojileri Türkiye'ye kazandırmak." dedi.
Tüfenkci, çeşitli temel atma törenleri ve ziyaretler kapsamında geldiği Malatya 'da, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren bir fabrikadaki işçilerle öğle yemeği yedi, üretim tesisini gezdi.2. Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Tüfenkci, daha sonra yine OSB'de yeri Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen İnönü Üniversitesi Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu'nun temel atma törenine katıldı.
Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, sanayi üniversite iş birliğinin çok önemli olduğunu belirtti.
İllerin kalkınmasında üniversitelerin çok büyük rol oynadığına dikkati çeken Bakan Tüfenkci, kentte de temeli atılan meslek yüksekokulunun fayda sağlayacağını aktardı.Sanayide kullanılabilecek teknik elemanların iş yerleriyle aynı yerde yetiştiğini belirten Tüfenkci, "Geçtiğimiz aylarda Meclisten geçerek yürürlüğe giren OSB kanununda meslek yüksekokullarının kurulmasına izin verdiğimiz gibi teşvik kapsamına da aldırdık. Bunun tek nedeni var. Çağın teknolojilerini yakalayabilmek, ayak uydurabilmek ve yeni teknolojileri Türkiye'ye kazandırmak. Burada yetişen elemanların bu teknik becerileriyle beraber yeni inovasyonlarla, yeni üretim tekniklerinin oluşturulması için bunları yapıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'yi dolaştıklarında hep eleman ihtiyacının görüldüğünü ancak buna karşı şehirlerde ise vatandaşların ise kendilerinden iş talep ettiğini söyledi.

Bu durumda bir sıkıntının olduğunu, planlamanın iyi yapılmadığını ifade eden Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:"İşte bu anlamıyla sanayicinin ihtiyacını karşılamaya yönelik çıraklık eğitimini 12 yıllık zorunu hale getirdik. Meslek ve teknik eğitimde öğrencilerin teknik beceri kazanabilmesi için kapıları açan işletmelere devlet desteği sağladık. Onların bir takım ücretlerinin yarısını SSK pirimlerini de devlet olarak bizler karşıladık."Türkiye'de tematik mesleki ve teknik eğitim uygulamasını başlattıklarını bildiren Tüfenkci, 12 ilde bulunan 19 lisenin bu yıl itibarıyla eğitim ve öğretime başladığını ifade etti.
Bu eğitim uygulamasının sektörlerin ihtiyaçlarına göre ders verdiğini anlatan Tüfenkci, konuşmasını şöyle tamamladı:"Tekstilci diyor ki 'Benim burada tekstil eğitimine ihtiyacım var' biz o tematik lisenin orada açılmasını sağlıyoruz. Hatta bir ayakkabıcı derse ki 'Ben kendi okulumu sırf ayakkabı ustası yetiştirmek için kuruyorum' devlet olarak biz onlara destek veriyoruz. Öğrencilerine, okulun yapımına destek veriyoruz. Böylelikle bir proje daha hayata geçirdik. "Türkiye'de üretimi, istihdamı arttırmak istediklerini vurgulayan Bakan Tüfenkci, bunun için ise yüzde 5 büyüme rakamları yakalamaları gerektiğini kaydetti.
Bütün engellemelere rağmen geçen yıl bunu başardıklarını anımsatan Tüfenkci, Türkiye'nin bu yıl sağlıklı bir şekilde büyümesine devam edeceğini sözlerine ekledi.
Büyüme Rakamları Ayakkabı Ustası Ayakkabıcı Sanayi Bölgeleri Temel Atma Töreni 

12 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı