Rant Değil, İnsan Odaklı Bir Projeyi Hayata Geçiriyoruz

Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm süreci, Esenler'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen resmi törenle başladı.
Başbakan Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Kentsel Dönüşüm Projesi Recep Tayyip Erdoğan 



33 ilde, 6.5 milyon binanın elden geçeceği çalışmalar kapsamında ilk olarak 150 kamu binasının yıkımı için düğmeye basıldı. Dönüşümde ilk kez patlatmalı yıkım tekniği uygulandı; Başbakan Erdoğan düğmeye bastı, aynı anda 10 lojman yerle bir oldu.

' HAK SAHİPLERİNİN RIZASINI ALMAK ZORUNDAYIZ '

' En başta hak sahiplerinin rızasını almak zorundayız. Vatandaşımız, kendi dönüşümünü kendi yapacak ' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

' Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarınızı lütfen kontrol ettirin. Çünkü o binalar mutlak suretle yıkılacak. Vatandaşımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız, yummayacağız.

Modern şehirler kurmamız gerekiyor. Tüm binaların kontrol edilmesini sağlayacağız. Mesela dönüşüm sonrasında Esenler'de yaklaşık 5 bin, Beyoğlu'nda ise bin 200 vatandaşımız yeni ve güvenli konutlarına kavuşacak '

İstanbul'da Esenler'in yanı sıra Beykoz, Küçükçekmece, Beyoğlu ve birçok ilçede de yıkımlar başladı.

Sarıgazi'deki Milli Savunma Bakanlığı'na ait 10 lojman ise patlayıcıyla yıkılacak. Dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılacak yıkımlar sırasında Türkiye, ilk kez profesyonel anlamda dinamitli yıkım tekniğine sahne olacak.

YENİ HAYAT ALANLARI


Başbakan Erdoğan, “Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz. Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız” dedi.

EVİ YIKILANA KREDİ


İlgili bakanlık, riskli alanda olup, binası riskli olduğu tespit edilen vatandaşlara kredi desteği ve kira yardımı yapacak. Ayrıca vatandaşların sosyoekonomik durumlarını değerlendireN Başbakan Erdoğan , '' Talepte bulunmaları halinde faiz desteği, geçici konut desteklerini de verecek. Bakanlık, dönüşümde bina stoku oluşturmamak için çalışmalar yaparak, yıkılan konutların adedi kadar konut üretilmesini sağlayacak. Bakanlığın yapacağı riskli bina tespiti, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü ' nce belirlenen birim fiyatları kullanılarak yapılacak '' diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
5 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı