Numan Kurtulmuş: “Demokratikleşme Paketinde Sona Gelindi”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, demokratikleşme paketi ile ilgili çalışmaların sonuna gelindiğini, paketteki bazı maddeleri cımbızla çekerek öne çıkarttıklarını belirterek, “Hiç kimse hükümetin samimi şekilde çalıştığından şüphe duymasın” dedi.
Demokratikleşme Numan Kurtulmuş İmralı Adası Ak Parti İktidar 


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kent Ekonomileri Forumu (KEF) toplantısı için geldiği Bursa'da Almira Otel'de basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demokratikleşme paketi ile ilgili soruya cevap veren Kurtulmuş, “Aylardır bu konuda titizlik bir çalışma yapıyoruz. Dolayısıyla bu paket hakkında bilgi veremeyeceğim. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay, yönetiminde çok ciddi bir çalışma oluyor. Bu konuyu yürüten bir komisyon var. Ayrıca devletin gerekli birimleri de bu durum hakkında çalışıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde bu paketin genel müzakeresi bitirilecek. Hemen hemen yarısı tartışıldı. Birtakım konularda siyasi kararlar gerekiyor. Artık işin sonuna gelindi. Kısa süre içerisinde kamuoyuna sunulacak. Paketin içerisinden bazı maddeleri cımbızla çeker gibi öne çıkarttık. Türkiye 28 yıldır bir terör mücadelesi ile karşı karşıya kalmamış olsaydı bile, demokratikleşme adına atması gereken adımlar yine onlar üzerine titizleşecekti. Parlamento açılmadan önce paket kamuoyuyla paylaşılır. Bazıları için kanuni düzenlemeler gerekecek. Bazılarında yönetmeliklerde değişiklikler olacak. Paket bitince bunları göreceğiz. Hiç kimse hükümetin samimi şekilde çalıştığından şüphe duymasın” dedi.

Çözüm süreci ile ilgili de konuşan Kurtulmuş, “Çözüm süreci, sandıkta yüzde 50 oy almış bir hükümet partisi için önemli sorumluluktur. Biz bu süreçte siyasi riskten kaçınmadık. Çözüm paketi sonuçlandırılamadan önümüzdeki seçimlerde 3-5 puan oyumuz artar diye düşünmedik. Bu durumu her partinin böyle düşünmesi gerekir. Bu bizim için siyasi olmaktan çok insani meseledir. 28 yılda 50 bine yakın insanın öldüğünü biliyoruz. Topraklar yakıldı, insanlar boşaltıldı. Terör Türkiye ' ye en mütevazı rakamla 620 milyar dolarlık maliyet yükledi. Türkiye ' nin bu hazin tablonun dışına çıkmasını istiyoruz. Yeni bir Türkiye ' nin temeli konusunda bunları gerçekleştirelim. 30 yıllık sorunlar bir günde çözülmüyor. Asıl olan 3 iradenin bir araya gelmesidir. Bunlardan bir tanesi siyasi iradedir. Siyasi irade bunun için gayret gösterdi. Rahmetli Erbakan ve Özal ' ın gayretleri şimdi ortaya çıkıyor. O zaman derin Türkiye ' nin karanlık unsurları bu sorunun çözülmesine müsaade etmedi. Çözüm süreci, başbakanımızın, 'Maliyeti ne olursa olsun bu sorunu çözeceğiz' demesiyle başladı. Tabii bu da yetmiyor. Elinde silah olanın da 'Silahları bırakacağım' demesi gerekiyor. Şu ana kadar terör örgütü bunu yapıyor. Bunun yanında halkın da desteği gerekiyor. Halkın desteği yüzde 70 ' ler seviyesine ulaştı. Buradan çok açık söylemek istiyorum, doğu ve güneydoğuda bu yüzde 95 ' lere çıktı. Bunun için eylem yaparlarsa, baltalamaya çalışırlarsa, karşılarında Türk ve Kürt halkını bulurlar. Barış ve huzur isteyen, çocuklarını bu olaylarda kaybetmek istemeyen aileler, bu sürece çomak sokmak isteyenlere karşı tedbir alır. Sabırla işin sonuna gelinmiştir. Herkesin hareketlerine ve sözlerine sahip olması gerekir. Mühim olan üzüm yemektir. Bu konuda gerekli adımlar atılacaktır” diye konuştu.

Kurtulmuş, İmralı ' ya heyet gideceğiyle ilgili soru üzerine şunları söyledi:

“Bugün heyet gidebilir. Dün bazı demeçler yer aldı. Fevkalade yanlış bilgidir. Bu konuyla ilgili çözüm paketiyle ortada bir şey yok ki İmralı ' ya gitsin. Sürecin devamı ve atılacak hukuki adımlar konusunda kimseye danışacak bir şey yok. Halkın talepleri ortada. Şu anda çözüm süreciyle ilgili kim ne dediyse her şey masadadır. Bir şey diyemedim diyen kimse yoktur. Her şey masadadır. Ayrıca bu süreçte akil insanların görüşmelerinden , sivil toplum kuruluşlarından da önemli bilgiler alınmıştır. Bunları değerlendiriyoruz. Anketlerle vatandaşlardan gelen talepler de vardı. İktidar, ağır bir sorumluluk, risk almış; en güçlü şekilde bitirmek ister. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Herkesin, 'Bu iş ancak böyle çözülür' diyeceği bir paket ortaya çıkacağına inanıyorum. Vatandaşlardan bu konularda ortaya çıkacak olumsuzluklara kulak asmamasını istiyorum. Bunlar değerlendiriliyor ve en güzel sonuca ulaşılacaktır”.

“DOĞU VE GÜNEYDOĞU CİDDİ MANADA KALKINACAK”

28 yıllık süreçte yaklaşık 50 bin insanın öldüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, “Türkiye uzun yıllar terör belasıyla bu kadar şiddetli şekilde karşı karşıya kalmıştır. 28 yıllık süreçte Türkiye ' de yaklaşık 50 bin insan öldü. Bir insanın dahi canının karşılığı dünyanın bütün servetleriyle ölçülmez. Üç aydır üzerinde çalıştığımız ' Terörün ülke ekonomisine maliyeti ' çalışmasını tamamladık. Terörün ülke ekonomisine tahmini maliyeti, en azını söylüyorum, 1 trilyon 144 milyar liradır. Dolara vurduğumuzda 620 milyar dolar. Yaklaşık 620 milyar doları Türkiye kaybetmiştir. Eğer bu parayı teröre harcamasaydık, Türkiye ' de bugün her aileye bir araba, bir ev alabilirdik. Terörün Türkiye ' ye. Büyük maliyeti gözler önüne sermek için söylüyorum. Çözüm sürecinin sona ermesiyle birlikte birçok yatırımcı doğu ve güneydoğu bölgesine yatırım yapacak. O bölgeler ciddi manada kalkınacak” şeklinde konuştu.
14 Eylül 2013 Cumartesi günü yayınlandı