MHP-BDP Arasında Kürdistan İfadesi Kavga Çıkardı

Genel Kurul ' da bütçe görüşmeleri öncesi BDP ' lilerin muhalefet şerhinde yer alan ' Kürdistan ' ifadesi nedeniyle yumruklar konuştu, MHP ve BDP ' liler birbirine girdi.
Meclis Genel Kurulu Özcan Yeniçeri Grup Başkanvekili Galip Ensarioğlu Merkezi Yönetim 


2014 yılı bütçe tasarısının bugün gerçekleştirilecek görüşmeleri öncesinde TBMM Genel Kurulu ' nda kavga çıktı. BDP ' nin muhalefet şerhinde yer alan “Kürdistan” ifadesi Ak Parti ' nin açtığı usul tartışmasının ardından bütçe tasarısından Genel Kurul kararı ile çıkarıldı.

2014 bütçesinin Genel Kurul ' da bugün yapılacak görüşmeleri öncesinde dün sabah saatlerinden itibaren yoğun görüşme trafiği yaşandı. TBMM Kanunlar Kararlar Başkanlığı, BDP ' nin muhalefet şerhinde geçen Kürdistan ifadelerinin bütçe tasarısından çıkarılmasına ilişkin raporunu Çiçek ' e sundu. Raporda, BDP ' nin muhalefet şerhinin bütçe tasarısının ana unsuru olmadığı, şerhte geçen Kürdistan ifadesinin de anayasa ve TBMM içtüzüğüne aykırı bulunduğu tespiti yapıldı.

Raporda, Kürdistan ifadesinin siyasi bir kararla tasarıdan çıkarılabileceği bunun da ancak “ya Genel Kurul kararı, ya da komisyon kararıyla” gerçekleştirilebileceği belirtildi.
Raporun iletildiği Çiçek, durumu önce Ak Parti ' ye iletti. Ak Parti ' de grup yönetimi toplanarak nasıl bir yol izleneceğini masaya yatırdı. Toplantıda, usul tartışması açılarak anayasa ve içtüzüğe aykırı olan Kürdistan ifadesinin bütçe tasarısından çıkarılması, ancak bütçe görüşme takviminin değiştirilmemesi kararı alındı.

MHP ' ye iletildi

Çiçek, Kürdistan ifadesinin Genel Kurul kararıyla bütçe tasarısından çıkarılacağı bilgisini Danışma Kurulu toplantısında MHP ' li Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ' na iletti. Halaçoğlu, gelişmeleri MHP Genel Merkezi ' ne aktardı.

TBMM Genel Kurulu ' nda Ak Parti ' nin talebi üzerine anayasaya ve TBMM İçtüzüğü ' ne aykırı olduğu gerekçesiyle Kürdistan ifadesinin bütçe tasarısından çıkarılması konusunda usul tartışması açıldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, BDP ' nin kullandığı Kürdistan ibaresini tekrarlamazken, bunun tutanaklara geçmesini istemediğini vurguladı. Ünal, “Çözüm, barış konusunda iyi niyetiniz varsa önce muhalefet şerhini, o iyi niyetinizle açın ve okuyun. Muhalefet şerhinde hiçbir iyi niyet bulunmuyor. Çözüm konusunda kimse iyi niyetimizi, samimiyetimizi istismar etmeye kalkmasın” diye konuştu.

Ünal ' ın bu sözlerine BDP ' liler tepki gösterirken, “Başbakanınıza okuyun, ondan sonra konuşun”, “Diyarbakır milletvekilinizin röportajında var, ayıptır ya” dediler. Ak Partililerin, “Siz bölünmenin peşine düştünüz, bizim bölücülükle problemimiz var” şeklindeki karşı cevapları üzerine BDP ' liler, “Faşist zihniyet bölücülüktür. Irkçılık yapıyorusunuz” diye bağırdı. Ak Parti ve BDP ' liler birbirlerini “şov” yapmakla suçladı.

Türkler Meclisi

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise usul tartışmasına karşı çıkarak, “Siz, Atatürk ' ün kurduğu Meclis ' ten, tutanaklardan ' Kürdistan ' ı çıkarma cüretini, hadsizliğini nasıl kendinizde buluyorsunuz? Bu ne ırkçılıktır? Bu ne milliyetçiliğin, faşizmin gamalı haçında, Hitler ' in ruhunu burada dolaştırmanın gammazlığıdır, ne aymazlığıdır? Siz ne zannediyorsunuz, 20 milyon Kürt yok mu olacak zannediyorsunuz bunu çıkardığınız zaman? diye konuştu. Bu ibarenin çıkarılması halinde, Meclis ' in “Türkler Meclisi” olacağını öne süren Kaplan, “Hayatınızın kumarını oynuyorsunuz. Kürtler ve Türkleri, bütün halkları birleştirmeye çalışırken, ırk temelinde parlamentoya çevirmeye çalışıyorsunuz” dedi.
Kaplan ' ın kürsüdeki konuşması sırasında BDP ve MHP ' li milletvekilleri birbirine girdi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “leş kargaları” diye laf attığı öne sürülen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ' nin üzerine yürüyerek yumruk atmaya çalıştı. Yumruğunu savuran Baluken ' i araya giren CHP ve BDP ' li milletvekilleri engelledi. MHP ve BDP ' li vekiller arasında çıkan arbedenin büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Sert tartışmaların ardından Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, doğrudan ve açıkça anayasanın 3. ve 14 maddelerine aykırı olan söz konusu muhalefet şerhinin bütçenin birinci cildinden çıkarılması, birinci cildin tekrar bastırılıp dağıtılması, muhalefet şerhinin anayasa ve içtüzük hükümlerine göre düzeltilerek, bütçe görüşmelerinin sonuna kadar tekrar verilmesi halinde ek sıra sayısı ile bastırılıp dağıtılmasını oyladı.

Yapılan oylama sonunda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu ' ndan BDP muhalefet şerhinin çıkarılması kabul edildi.

BAHÇELİ:KONUŞMAYACAĞIM

Aynı saatlerde gelişmeleri MHP Genel Merkezi ' nden takip eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “MHP ' nin Kürdistan ' a bütçe yapılmasına ortak olması milli ve tarihi gerçekleri inkarla eşdeğerdir” diyerek bütçe tasarısı üzerinde konuşma yapmayacağını açıkladı. Bahçeli, Ak Partili Galip Ensarioğlu ' nun bir röportajda Kürdistan ifadesini kullanmasına da tepki gösterdi.

Buldan:Üç parti birleşti

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Meclis Genel Kurulu ' nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu ' nda BDP ' nin muhalefet şerhinin “Kürdistan” ibaresi nedeniyle çıkarılmasını, “Buradaki tartışma, tam anlamıyla bir seçim yatırımıdır. AKP, CHP ve MHP bugün birlikte hareket etmişler ve bize karşı cephe almışlardır. Bu kelimeler, TBMM çatısı altında ilk kez kullanılan ifadeler değil.

Coğrafyanın adı, Kürdistan ise buna herkes ' Kürdistan ' demek zorundadır” sözleri ile eleştirdi. Buldan muhalefet şerhini geri çekmeyeceklerini söyledi.

Özcan Yeniçeri Hakkında
1991 yılında ise Erciyes üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yönetim Organizasyon dalında "örgütlerde çatışma ve Yabancılaşmanın önlenmesinde Yönetime Katılmanın Rolü" adlı tezinin kabul edilmesiyle de doktor unvanını aldı. 1998 yılında doçent, 2004 yılında da profesör oldu. Prof.Dr. Özcan Yeniçeri, Niğde Üniversitesi'nde çeşitli aralıklarla Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü...
devamı
10 Aralık 2013 Salı günü yayınlandı