Meclis'te 14 Yıl Önce Merve Kavakçı'ya Yemin Ettirmediler

Türkiye benzer bir türbanlı vekil krizini 1999 yılında yaşamıştı. Fazilet Partisi'nden İstanbul vekili seçilen Merve Kavakçı türbanıyla Meclis genel kuruluna adım atınca kıyametler kopmuştu.
Nuh Mete Yüksel Bülent Ecevit İsmail Cem Fazilet Partisi Merve Kavakçı 


Nazlı Ilıcak'ın ön ayak olduğu türbanlı vekil polemiğinde Genel Kurul salonu çok fena karışmıştı. Bülent Ecevit ve DSP milletvekillerinin şiddetli protestoları altında Kavakçı genel kurul salonundan 'and içmeden' çıkmak zorunda kalmıştı.

ABD VATANDAŞI ÇIKTI

Merve Kavakçı'nın türban krizinin ardından ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkmıştı. Kavakçı'nın, 5 Mart 1999 tarihinde kazandığı green card ile yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği İsmail Cem tarafından açıklanmıştı.

Meclisteki türban krizin ardından Ağustos 1999'da DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Kavakçı'nın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet bakanlığına gönderdi. Başbakanlıkça ve adalet bakanlığınca dokunulmazlığının kaldırılması kabul edildi. Merve Kavakçı'nın türbanla Meclis'e girişi Fazilet Partisi'nin kapatma davasının da temel delillerinden biri oldu.

BU HANIMA HADDİNİ BİLDİRİNİZ!

Merve Kavakçı'nın genel kuruldaki türban krizinden akıllarda en çok kalan Bülent Ecevit'in o gün gösterdiği tepki ve onu meclisten kovması olmuştu. Ecevit kürsüye çıkıp şöyle demişti;

' Burası hiç kimsenin özel yaşam mekanı değildir. Burası devletin en yüce kurumudur. Burada görev yapanlar devletin kurallarına uymak zorundadırlar. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz! '
31 Ekim 2013 Perşembe günü yayınlandı