Kurtulmuş: ''Bu dönemde Hazreti Mevlana'nın kardeşlik sözlerine ihtiyacımız var' - KONYA

Kurtulmuş: ''Bu dönemde Hazreti Mevlana'nın kardeşlik sözlerine ihtiyacımız var" - KONYA - Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Töreni - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un davetlilere hitabıHz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Töreni - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Müslümanların bu kadar büyük sıkıntılar içerisinde boğuştuğu, insanlık aleminin de her türlü çatışma ve krizle bunaldığı dönemde, Hazreti Mevlana'nın kardeşlik sözlerine ihtiyacımız var" - "Hazreti Mevlana'nın insanlara 'Ne olursanız olun, gelin' çağrısını, bazılarının anladığı gibi hikmetten, irfandan, tevhidden ve İslam'dan kopuk bir çağrı olarak anlamıyor ve böyle anlaşılmasına razı olmuyoruz"KONYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Müslümanların bu kadar büyük sıkıntılar içerisinde boğuştuğu, insanlık aleminin de her türlü çatışma ve krizle bunaldığı dönemde, Hazreti Mevlana'nın kardeşlik sözlerine ihtiyacımız var." dedi.
Kurtulmuş, Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Spor Salonu ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şeb - i Arus törenindeki konuşmasına, Şeb - i Arus'un sevgiliye kavuşma, kısıtlı olan dünya hayatından ebedi hayata geçerek Allah'ın huzuruna varma gecesi olduğunu söyledi.

Mülk Suresi 2. ayetini hatırlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:"O, hangimizin daha hayırlı amel işleyeceğizi sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. Allah'ın huzuruna çıkma vakti. Bu dünyadan öte hayata geçmeyi, Şeb - i Arus'u, bir 'düğün gecesi' olarak telakki eden Mevlana, bunu o kadar yürekten söylemiş ve buradan ayrılışı o kadar güzel bir şekilde tanımlamış ki; 744 sene sonra hala insanlar onun söylediklerine kulak veriyor. Ayrıca Mevlana'nın 'gel' diyerek herkesi, isterse tevbesinden binlerce kere vazgeçmiş olsa da o davet eden sedası ve çağrısı bugün de canlılığını koruyor." ifadelerini kullandı.Kurtulmuş, Hz. Mevlana'nın ölümünden 744 sene geçmiş olmasına rağmen, tevhid ve hakikat çerçevesinde, insanları İslam'a, insanlığa ve kendisine davet ettiğini vurgulayarak, "Ölümünün üzerinden bu kadar yıl geçmiş olmasına rağmen hala onun çağrısına uyarak İslam'la şereflenen binlerce, on binlerce insan, günümüzde de İslam dairesi içerisine giriyor. Onun için Hazreti Mevlana'nın sözlerinin, ne kadar eskide kalırsa kalsın, güncelliğini hiç yitirmediği, çağrısının insanları sürekli cezbettiği ve yeniden kendisine çektiği aşikardır." diye konuştu.
Hz. Mevlana'nın huzurunda hürmetle eğildiğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bir kere daha Hz. Mevlana'nın sözlerine, öğretilerine ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu anlıyor ve görüyoruz. Özellikle günümüzde, Müslümanların bu kadar büyük sıkıntılar içerisinde boğuştuğu, insanlık aleminin de her türlü çatışma ve krizle bunaldığı dönemde, Hz. Mevlana'nın kardeşlik sözlerine ihtiyacımız var."Hz. Mevlana'nın insanları yaratılışta eş, dinde kardeş olarak gördüğünü anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:"Bu coğrafyadaki irfan mektebimizin en canlı abidelerinden birisi olarak, dersini vermeye, hikmet ve irfan dersini öğretmeye devam ediyor. Hatırası önünde hürmetle eğiliyor, kendisini rahmetle, Fatihalarla anıyoruz. Bu coğrafyada birliğe ve beraberliğe ne kadar ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Onun için bu seneki Mevlana törenlerinin mottosu 'Kardeşlik Vakti' olarak benimsendi." - "Mevlana'nın kardeşlik sözlerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var"Kurtulmuş, Mevlana'nın; insanın dünyayı bölmek, parçalamak için değil, birleştirmek, toparlamak için yaratıldığını savunduğuna işaret ederek, "Hz. Mevlana'nın kardeşlik sözlerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Hz. Mevlana'nın insanlara 'Ne olursanız olun, gelin.' çağrısını, bazılarının anladığı gibi hikmetten, irfandan, tevhidden ve İslam'dan kopuk bir çağrı olarak anlamıyor ve böyle anlaşılmasına razı olmuyoruz. Böyle anlaşılması, yani Hz. Mevlana'nın sıradan bir hümanistmiş gibi anlaşılarak, anlatılmaya çalışılması, Mevlana'ya yapılacak en büyük haksızlıktır." ifadelerini kullandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de bugün bütün insanlığın her zamankinden daha fazla kardeşliğe ve birliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hazreti Mevlana’nın birlik ve beraberlik mesajlarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Akyürek, şöyle konuştu:“Hazreti Mevlana’nın ezeli kardeşliği ebedi kardeşliğe taşıyan sözlerinin ülkemiz, bölgemiz ve dünyamız için de ne kadar önemli olduğu açıktır. Terör, şiddet ve anarşi tüm dünyayı huzursuz etmekte, kardeşliği ve birlikte yaşamayı tehdit etmektedir. Bugün sevgisizlikten beslenenler, devlet eliyle terör yapanlar Mekke’nin, Medine’nin ve Konya ’nın kardeş şehri olan Kudüs’ün işgalini sürdürmektedir. Kudüs bugün mazlum ve mağdurdur."
Çatışma Beraberlik Sevgisizlik Dünya Hayatı Yaratılış 

17 Aralık 2017 Pazar günü yayınlandı