Giresun Ak Parti İl Başkanlığı Başkanlık Sistemi Konulu Konferans Düzenlendi

Ak Parti Giresun il Başkanlığının düzenlemiş olduğu “Başkanlık Sistemi” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, ”Mevcut sistemde bir değişiklik yapmazsak Cumhurbaşkanı ile Başbakanı halkın seçecek olması ciddi bir meşrutiyet sorunu yaşamamıza neden olacak” belirtti.
Diktatörlük Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Başkanlık Sistemi Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Seçimi 


Giresun İl başkanlığı tarafından yapılan toplantıda partililere seslenen Abdulhakimoğulları, ”Kamuoyuna ve Akademik çevreye baktığımızda yapılan eleştiriler ile tartışmalara baktığımızda bu konunun çok sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söylememiz imkansız. Gerçekten Türkiye”de şuanda bu konu ciddi bir şekilde bilinmiyor işin doğrusu. Başkanlık sistemini savunanlarda var eleştirenlerde. Sert şekilde eleştirip bu sistemin diktatörlüğe yol açacağı, Recep Tayyip Erdoğan'ın bunu araç olarak kullanacağını, kendi yolunu açmak amaçlı bir sistem olarak görenlerde var baktığımızda. Hatta Cumhuriyetin bu sistemle ortadan kaldırılacağı yönünde bile sert eleştiriler var. Ama bunların hiçbir doğruluyu ve astı astarı yoktur” dedi.

Türkiye'de har halükarda bir hükümet sistemi değişikliği yaşanacak bunu bir kere görmek gerekiyor diyen Abdulhakimoğulları, ”Yani Türkiye ismine başkanlık sistemi,parlamenter veya yarı başkanlık deyin. Şuan da gelinen noktada Türkiye'nin bir sistem değişikliğine gitmek zorunda olduğudur. Bizim elimizde olsun veya olmasın bu sistem mutlaka değişecek ' dedi.

Yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimleri halkın belirleyecek olmasına baktığımızda bunun mevcut sistemde ciddi bir meşrutiyet yaratacağını söyleyen Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, ”Cumhurbaşkanı yüzde elli bir oy alarak cumhurbaşkanı seçildi diyelim. Hükümette yüzde elli civarında veya yüzde elliyi geçti. İkisi de diyecek ki beni halk seçti. Belki de yüzde 60 olacak ve benim meşrutiyetim senden daha fazla diyecek veya yüzde yirmi üçlerle zayıf bir hükümet kuruldu diye düşünün. Başbakan yüzde yirmi üç, Cumhurbaşkanı ise yüzde 60 alacak ve diyecek ki bende bu sistemde görev haklarımı yerine getirecem diyecek Cumhurbaşkanı. İşte burada mutlak bir anlamda değişiklik yapmadığımız da ciddi bir şekilde biz bir meşrutiyet sorunu yaşayacağız. Değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Gidilmezse söylediğim sorunlar yaşanabilir” şeklinde konuştu.
Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hakkında
Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili düzenlemeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiştir. Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oyl...
devamı
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı