Ertuğrul Kürkçü: Türk halkının acısını paylaşıyoruz

Diyarbakır'da düzenlenen ve Abdullah Öcalan'ın mesajının da okunduğu Nevruz kutlamalarında BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yaptı.
Nevruz Kutlamaları Bdp Bdp Mersin Milletvekili Abdullah Öcalan Ertuğrul Kürkçü 


Kürkçü şunları söyledi;

Sizleri halkların demokratik kongresi adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hakların demokratik kongresi Abdullah Öcalan'ın açtığı yeni demokratik ilerleme yolunu selamlıyor onu kutluyorum. Hep birlikte buradan İmralı'ya selam olsun. Sevgili kardeşlerim bugün sevinçliyız. Bunca yılın ardından bunca acıların ardından şimdi Kürt halkının özgürlüğüne açılan halkların kardeşliğine açılan bir yolun başına geldiğimizi hep beraber hissediyoruz. Yüz yıllık inkar dışlama asimilasyondan sonra şimdi karşılıklı kabule ortaklaşmaya ortak yürümeye halkların birarada varoluşuna açılan bir kapının başına geldik. Kürt halkının engellenemez azimkar yürüyüşü olmasa bu kapının başına gelemezdik. Bu ülke bir halklar mezbahası olarak kalırdı.

O yüzden bu yolda yürürken hayatlarını, sevdiklerini, özgürlüklerini feda edenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz hepsini selamlıyoruz. Sevgili yoldaşlarım Bugün sevinçliyiz. Çünkü yukarıdan modernleşme toplum mühendisliği zorla asimilasyon yoluyla bir modern ulus kurulamayacığını idrak ediyoruz. Tersine şimdi ancak ortak bir hayatın yalnızca gönüllü birlikle birbirini kabulle ortaklaşmayla kurulabileceğini Türkiye'nin politik seçkinlerinin, aydınlarının, kanaat önderlerinin idrak ettiklerini görüyoruz bu da bizi sevindiriyor. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana hiç dinmeyen isyanların gerisinde işte bu idraksizlik yatıyor. Bu süreç yalnızca hakları inkar edilen halkları değil, o halkların isyanlarını bastırmak için üzerlerine gönderilen Türk gençlerin de hayatına mal oldu. Yoksulun isyanını yoksula bastırarak yoksul Türk gençlerini de ölüme yolladılar.

Onların acılarını da paylaşıyorz. Sevdiklerinin acılarını paylaşıyoruz. Onların önünde de saygıyla eğiliyoruz. Onların acısı acımızdır bu acıyı birlikte gidereceğiz. Umuyoruz ki bugün Diyarbakır Nevruzunu saran sevinç ve heyecan kürt halkının ölümler karşısında hayata sarılarak ayağının üzerine kalkma alışkanlığı Türkiye'nin her yerine sarılsın. Halklarımızın kardeşliğine selam olsun. Sevgili kardeşlerim burada yaşadığımız bu nevruz bu ülke topraklarında bu devletin sahipleri hiç yokken varolan ama ortadan kaldırılmış soykırımlarla sürgünlerle yok edilmiş halkarın da ortak yaşam umudunun başlangıcı olsun. Ermeni'nin, Süryani'nin Asuri'nin de bu ülkede payı ve hakkı var. Onların da önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Sevgili kardeşlerim Kürtler boyunduruk altına alınmalarına isyanla karşılık verdi. Bu isyanlar tarihe haklı isyanlar olarak geçti. Bu isyanları yürütenlerin bu isyanların sahiplerini sahiplendik. Ama sonuncu isyan geleneksel bir isyan değil bu modern bir isyandı o yüzden de bütün modern tarihten Türkiye devrimci hareketinin geleneğinden beslendi. Onu Kürtçeye çevirdi. Onu kendi koşullarına uyguladı. O yüzden bu mücadele Türkiye devrimci hareketiyle Kürdistan devrimcilerini birbirine bağladı. Mahir Çayan'ı Mahsun Korkmaz'a, Deniz Gezmiş'i Mazlum Doğan'a, Kemal Pir'i İbrahim Kaypakkaya'ya bağlayan bir geleneğin içinde hem hal oluyoruz hepimize kutlu olsun. Sevgili kardeşlerim burada umut ve kararlılıkla birayaya gelişimizi kürt halkının büyük iradesine borçluyuz. Onun örgütlenmesinde eşsiz bir payı olan sayın Abdullah Öcalan'ı buradan selamlamadam edemeyiz. Ona selam göndermeden edemeyiz. onun hakkını teslim etmeliyiz.

Sayın Abdullah Öcalan'ın bugün burada okunan mektubuyla başlattığ tarihi süreç hepimizin önüne son derece zorlu eşitlik, özgürlük ve kurtuluş mücadelesi hedefleri koyuyor. Yolumuz hiç de kolay değil ama açık. Zihnimiz açık. Ne yaptığımızı biliyoruz Kürt halkının verdiği mesajları onun yarattığı sinerjiyi Türkiye'nin Batısı'na taşıyacak halkların demokratik kongresi. İzmir'e, Adana'ya, Mersin'e, İstanbul'a oranın emekçilerine, yoksullarına, mazlumlarına, Kürt halkının alın teri kanı, yol gösterecek hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum. Yaşasın halkların kardeşliği.


21 Mart 2013 Perşembe günü yayınlandı