CHP'den HDP'ye ziyaret - ANKARA

- Görüşmeden detaylar - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in açıklaması - HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in açıklamasıCHP'den HDP'ye ziyaret - CHP Grup Başkanvekili Özel: - "Seçimle ilgili getirilen adaletsizliklerin hepsine itiraz ediyoruz. Ayrıca KHK ile getirilen propaganda eşitsizliği noktasındaki düzenlemenin de bir an önce kaldırılması lazım" - HDP Parti Sözcüsü Bilgen: - "Her türlü engellemeye rağmen galiba bu pakette yazılmayan bir 27. madde var, AKP - MHP koalisyonuna dahil olmayanların düşman gibi görülmesidir. Bu da seçimi, seçim olmaktan, bir hizmet yarışı olmaktan çıkartır. Sadece ülkede gerilimi, kamplaşmayı artırır"ANKARA (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Seçimle ilgili getirilen adaletsizliklerin hepsine itiraz ediyoruz. Ayrıca KHK ile getirilen propaganda eşitsizliği noktasındaki düzenlemenin de bir an önce kaldırılması lazım." dedi.
Özel, beraberindeki genel başkan yardımcıları Muharrem Erkek, Lale Karabıyık ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile HDP'yi ziyaret etti.HDP Genel Merkezi'ndeki görüşmenin ardından açıklama yapan Özel, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi üzerine siyasi partilere yaptıkları ziyaretleri HDP ile sürdüklerini söyledi.

HDP'li yöneticilerin kendilerini kabul ettikleri bir toplantıda konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Özel, şu ifadelere yer verdi:"CHP olarak paketle ilgili endişelerimizi beş ana başlıkta özetledik. Paketin içinde mülki idare amirlerinin yetkilerini genişleten ve uygulamaya dair belirsizlik yaratan düzenlemeler var. Oy verme günü oy pusulalarına müdahaleyi mümkün kılan düzenlemeler var. Oy verme işleminde yapılan hatalar ya da kasıtlar sonucunda ortaya çıkan durumu cezasız kılan ve bu oyları geçerli kılan düzenlemeler var. Sandık kurulu ve sandık alanına ilişkin yapılan düzenlemeler. Sandıkların güven içinde, kişilerin kendisini baskı altında hissetmeden, özgürce oy kullanmalarını engelleyecek birtakım düzenlemeleri barındırıyor. Yurttaşların özgür iradeleriyle kullanacakları oyun adil bir şekilde sayım ve dökümünün yapılmasına engel olan düzenlemeler var."Bu başlıklarda yaptıkları çalışmaları HDP heyetine de anlattıklarını belirten Özel, "Hemen hemen bütün tespitlerimiz, kaygılarımız ortak. Ama diğer partilerde olduğu gibi burada da üzerinde ortaklaştığımız birinci husus, OHAL şartlarında bir seçime gidilemeyeceği." diye konuştu.
- "Seçimle ilgili getirilen adaletsizliklerin hepsine itiraz ediyoruz"Özel, OHAL'in bir an önce kaldırılmasını isteyerek, "Seçimle ilgili getirilen adaletsizliklerin hepsine itiraz ediyoruz. Ayrıca KHK ile getirilen propaganda eşitsizliği noktasındaki düzenlemenin de bir an önce kaldırılması lazım." görüşlerine yer verdi.Seçim güvenliğine yönelik ziyaretlerinin bundan sonra da süreceğini aktaran Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:"Biz, Adalet ve Kalkınma Partisinin getirdiği bu haksız uygulamalara itiraz ediyoruz. Komisyonda, genel kurulda itiraz edeceğiz. Yasalaşsa da önümüzdeki bir ay içinde yapılacak Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'yla ilgili uyum yasaları sırasında itirazlarımızı dile getirmeye çalışacağız. Ama her şeye kapalı olan iktidar, bu değişiklikleri yapmazsa, bu adaletsiz seçime karşı iktidarın karşısında tüm siyasi partilerle birlikte çalışmalar yaparak, organize olarak, vatandaşın seçimde oyunu kullanabilmesi ve o oyların çaldırılmaması, seçim güvenliğinin sağlanması için bir kararlılığımız var."Özel, sandıklara sonuna kadar sahip çıkma konusunda iktidar partisi dışındaki tüm siyasi partilerle bir arada, koordineli bir şekilde çalışarak sandık güvenliğini sağlama noktasında kararlı olduklarını kaydetti.
- "Seçim güvenliğini önemsemek, seçmen iradesine saygının gereğidir"HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise böylesi bir dönemde seçim güvenliğini önemsemenin seçmen iradesine saygının gereği olduğunu belirterek, muhalefetin bu duyarlılıkla hareket etmesinin ve bir ortak irade sergilenmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.
Türkiye'de siyasete olan güvensizliğin en önemli nedenlerinden birisinin "kamplaşma siyaseti" ile "çatışma ve gerilim siyaseti"nden medet ummak olduğunu savunan Bilgen, bunu boşa çıkaracak her türlü çabanın kendileri açısından son derece değerli olduğunu dile getirdi.Bilgen, paketin içeriğiyle ilgili aynı kaygıları taşıdıklarını belirterek, "Her türlü engellemeye rağmen galiba bu pakette yazılmayan bir 27. madde var, AKP - MHP koalisyonuna dahil olmayanların düşman gibi görülmesidir. Bu da seçimi seçim olmaktan, bir hizmet yarışı olmaktan çıkartır. Sadece ülkede gerilimi, kamplaşmayı artırır. Bu nedenle özellikle toplumsal muhalefetin siyasete daha etkin katılımını, siyasal karar süreçlerine sahip çıkmasını, kendi iradesine, oyuna sahip çıkmasının aynı zamanda ülkeye sahip çıkmak anlamına geleceğini ifade etmek istiyoruz." dedi.

Kanun Teklifi Alışveriş Siyasi Partiler Siyasi Parti Genel Başkan 

6 Mart 2018 Salı günü yayınlandı