Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic Makedonya'da - ÜSKÜP



: - Karşılama töreninden görüntüler - Milli marşların okunması - İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan görüntüler - Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in açıklaması - Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic'in açıklamasıBosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic Makedonya'da - Zvizdic, Üsküp 'te Makedonya Başbakanı Zaev ile görüştüÜSKÜP (AA) - Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Üsküp 'te Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile bir araya geldi.Zvizdic, ortak basın toplantısında, görüşmeyle tüm bölge ve Avrupa Birliği'ne (AB) iyi mesajlar verdiklerini belirterek iyi anlaşan iki ülkenin olağanüstü doğal, tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunun altını çizdi.Batı Balkan ülkelerinin en önemli ortak paydası olan AB sürecinin Makedonya ve Bosna Hersek'in ortak temel hedefi olduğuna işaret eden Zvizdic, "Hedefin özü çok basit: Ülkelerimiz için barış ve ekonomik refah istiyoruz. Bölgemiz için barış ve güvenlik istiyoruz." dedi.
Gençlerin ülkelerinde kalmalarını ve en kısa zamanda Avrupa'nın ekonomik ve güvenlik sisteminin bir parçası olmalarını istediklerini dile getiren Zvizdic, iki ülke arasında herhangi bir sorunun olmadığını, ikili ilişkilerin anlayış ve iş birliği temelinde geliştiğini vurguladı.Makedonya ve Bosna Hersek vatandaşlarının kimlik kartıyla iki ülke arasında seyahat edebilmelerini sağlayan anlaşmaya da değinen Zvizdic, şöyle devam etti:"Bugün, yıllık 150 milyon avro seviyesinde olan ekonomik iş birliğinin daha fazla geliştirilmesini konuştuk. Son yıllardaki ekonomik gelişmeyi göz önünde bulundurduğumuzda sanayilerimize, ekonomik iş birliği ve dış ticaret alışverişinin hacmini büyütmek yönünde daha büyük bir alan sağlıyoruz." diye konuştu.
Batı Balkanlar'ın en büyük eksikliğinin ulaşım, enerji ve dijital altyapı olduğuna dikkat çeken Zvizdic, AB kurumları ile gelecekte bu yönde çalışacaklarını, bu çerçevede atılacak en güzel adımın Üsküp ile Saraybosna'yı birleştirmesi öngörülen uçak seferi olduğunu kaydetti.
Uçak seferinin yaz sezonu başından itibaren başlamasını beklediklerini aktaran Zvizdic, Karadağ'ın da bu uçak seferinin bir parçası olmak istediğini belirtti.
Makedonya Başbakanı Zaev de vatandaşların kimlik kartlarıyla seyahat etmesine olanak tanıyan anlaşmayla ilgili, Makedonya'nın bu uygulamayı Sırbistan ve Arnavutluk ile yaptığını, bugünden itibaren de bunun Bosna Hersek ile de geçerli olduğunu ifade etti.
Daha önce sürücü ehliyetlerinin karşılıklı kabul edilmesi anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Zaev, iki ülkenin gelecekte tarım, turizm, inşaat, savunma ve emniyet alanlarında iş birliğini yoğunlaştıracaklarını belirtti.
Zaev, "Makedonya ve Bosna Hersek bugün, Avrupa perspektiflerine dair komşuluk ilişkilerin geliştirilmesi ve birleşik bir bölge yönünde bir mesaj daha iletti." değerlendirmesinde bulundu.
Güvenlik Sistemi Alışveriş Basın Toplantısı Dış Ticaret Kimlik Kartı 

12 Mart 2018 Pazartesi günü yayınlandı