Bakan Davutoğlu: İstediğimizi aldık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,TRT Haber ekranlarında İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye'den özür dilemesini değerlendirdi.Davutoğlu ''Bugün sizler için sürpriz gelişme gibi görülen husus aslında nakış nakış üç yıldır işlenen bir sürecin son aşaması.''dedi.
John Kerry Mavi Marmara İsrail Güvenlik Konseyi Ahmet Davutoğlu 


Konuşmasına Mavi Marmara şehitlerine rahmet dileyerek başlayan Davutoğlu ''Gazze'ye sahip çıkmak onların büyük bir emanetidir.''diye belirtti.

Şehitler ile büyük acılar hissettiklerini ve şehitlerin ailelerinin ıstırabını paylaştıklarını söyleyen Bakan Davutoğlu ''Bugüne gelinen süreç 31 Mayıs'ın sabahından itibaren başladı.1 Haziran'da BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığım konuşma bazıları için sert yorumlandı;ama diplomatik bir dille,o günkü politikamızı da özetleyen bir konuşmaydı.Türkiye olarak orada yedi somut talepte bulunmuştuk.Bir:BM Güvenlik Konseyi kararı çıkartılmasıydı,o gün çıkardık.İkincisi:soruşturma yapılmasıydı,biliyorsunuz yapıldı.Üçüncüsü:vatandaşlarımız ve diğer ülkelerin vatandaşları İsrail'de hapishanedeydiler;onlar serbest bırakılacak,yaralılar ve bütün şehitlerimiz teslim edilecek dedik.Hemen iki gün sonra gerçekleştirildi.Dördüncüsü:Mavi Marmara dahil gemi iade edilecek dedik,o da iade edildi.Geriye üç talep kalmıştı:özür,tazminat,ambargonun kaldırılması ve Gazze'nin kalkındırılmasıydı.''diye konuştu.

''Türkiye Cumhuriyet Devleti,bir politika belirlediğinde bunu hangi yıl içinde olursa olsun mutlaka takip eder ve neticesini alır.''diyen Davutoğlu'' O gün zikrettiğimiz temel talepler bugün bu an itibariyle gerçekleşmiş oluyor.''dedi.

Özür,tazminat ve ambargonun kalkması konusunda uzun müzakerelerin sürdüğünü belirten Davutoğlu ''Üç yıl süren çetin müzakereler oldu.Biz bu üç talebi her seviyede dile getirdik.Sayın Başbakanımız, her konuşmasında bu üç talebi vurguladı.'Bundan geri adım atmayacağız' dedi.O zaman bu taleplerin karşılanması için Brüksel'de yaptığımız bir görüşmede o zamanki İsrail'li bakana bu talepleri net olarak yüzlerine söyledik.''diye konuştu.

Kerry ile bu konuların çok açık olarak konuşulduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu '' Eğer Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecine katkısı talep ediliyorsa,eğer Türkiye'nin Amerika ve israil ilişkilerinde şu andaki durumdan daha iyi bir noktaya gelinmesi isteniyorsa bu üç talep yerine getirilmeli dedik ve ondan sonra başlayan bir süreç.''ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile geçen hafta dört gün içinde altı kez görüştüklerini belirten Davutoğlu ''Değişik metinler üzerine müzakereler yürütüldü.Her bir aşamasında Sayın Başbakanımız da oturup metinler üzerine tartıştık.Hatta Sayın Başbakanımızın rahatsızlığı esnasında da bu metinler üzerinde çalıştık.Bugün sizler için sürpriz gelişme gibi görülen husus aslında nakış nakış üç yıldır işlenen bir sürecin son aşaması.''dedi.

Ahmet Davutoğlu Hakkında
Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959'da Konya'da doğdu. Babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Memnune'dir. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktorasını yaptı. Malezya International Islamic University'de çalışmaya başladı. Üniversiten...
devamı
22 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı