Selçuklu ve Osmanlı şifahaneleri tanıtılacak - EDİRNE

- 2. Bayezid Külliyesi'ndeki Edirne Darüşşifası'ndan detaylar - Dünya Yaşlanma Konseyi (DÜNYAK) Başkanı Kemal Aydın'ın açıklamasıSelçuklu ve Osmanlı şifahaneleri tanıtılacak - DÜNYAK Başkanı Kemal Aydın, 3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi ve EXPO 2018'in 7 - 10 Aralık'ta İstanbul'da düzenleneceğini bildirdi - Aydın: - "Kongrede, Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan ve o yıllarda hastalara sağlık dağıtan şifahaneleri ayrıntılı şekilde anlatacağız ve tanıtacağız"EDİRNE (AA) - Dünya Yaşlanma Konseyi (DÜNYAK) Başkanı Kemal Aydın, 3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi ve EXPO 2018'de, Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan ve o yıllarda hastalara sağlık dağıtan şifahaneleri tanıtacaklarını bildirdi.Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı da olan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 7 - 10 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak kongreye yoğun katılım beklediklerini söyledi.

Kongre için çalışmaların sürdüğünü belirten Aydın, "Kongrenin ilki Malezya'da 2012'de, ikincisi 2015'te Güney Afrika'da yapılmıştı. Orada güzel bir katılım gerçekleştirip bayrak teslimini almıştık ve aradan geçen yıl üç yılın ardından 7 - 10 Aralık'ta 3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi ve EXPO 2018'i Türkiye'de düzenleyeceğiz. Kongrenin tanıtımı için 1 ayı aşkın süre Avrupa'da çalışmalarda bulunduk. Avrupa'da 5 milyon Türk, 25 milyon Müslüman var. Oradaki Türk ve Müslümanlara kültürel miras olarak Türkiye'deki şifahaneleri tanıttık ve kongreye davet ettik." dedi.
Kongrede Türk - İslam medeniyetinin sağlık alanında öne çıkan şifahanelerini geniş olarak ele alacaklarını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:"Kongrede Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan ve o yıllarda hastalara sağlık dağıtan şifahaneleri ayrıntılı şekilde anlatacağız ve tanıtacağız. İlk olarak Selçuklu'dan başlayacağız ve Sivas Divriği Şifahanesi, Kastamonu Yılanlı Şifahane, Çankırı'daki Taş Mescit Şifahanesi ve diğer kentlerde bulunan önemli şifahaneleri ele alacağız. Daha sonra ise Osmanlı dönemi şifahaneleri detaylı olarak anlatılacak. Bursa, İstanbul ve Edirne 'deki şifahaneleri tanıtacağız.Osmanlı bir şifa medeniyeti. Örneğin İstanbul'daki Sultanahmet Camisi ve Darüşşifası, Ayasofya'nın karşısına yapılarak Osmanlı'nın medeniyetini yansıtmıştır. En önemli tanıtımımızı ise 2. Bayezid Külliyesi'ndeki Edirne Darüşşifası olacak. Burada özellikle akıl hastaları için müzik terapi, su ile terapi, aroma terapi gibi uygulamalar yapılmış. Edirne Darüşşifası, modern tıpla tamamlayıcı tıbbın birleştiği ve tıp tarihine öncülük etmiş yerlerden biri. Ecdadımızın bize miras bıraktığı bu şifahaneleri kongrede anlatacağız."
Bild İslam Muhabir Sofya Irak 

6 Ağustos 2018 Pazartesi günü yayınlandı