Sağlık Çalışanları Meslektaşları İçin İş Bıraktı

Sağlık Çalışanları Meslektaşları İçin İş Bıraktı Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sağlık mesleği örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bırakıp, eylem yaptı.
Basın Kuruluşu Bursa Devlet Hastanesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Akdeniz Üniversitesi 


Geçen yıl 17 Nisan'da Dr. Ersin Arslan Gaziantep'te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini İzmirli doktor ve sağlık çalışanları protesto etti. Acil servisler dışında doktorlar sağlık hizmeti vermedi.

İSTANBUL

Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sağlık mesleği örgütleri, sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bırakıp, eylem yaptı. İstanbul'daki sağlık çalışanları da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanıp, İstanbul Sağlık Müdürlüğü'ne yürüdü. Basın açıklamasında şiddeti doğuran koşulların ortadan kaldırılması istendi.

Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde sağlık çalışanları, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve çözüm taleplerini dile getirmek amacıyla ülke genelinde eylem yaptı. Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sağlık meslek örgütü bir günlüğüne iş bıraktı.

İstanbul'daki sağlık çalışanları da sabah saatlerinden itibaren İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastaneleri önünde toplandı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçen gruplar, Millet Caddesi üzerinde birleşti. Sağlık çalışanları taşıdıkları pankart ve dövizler ile sloganlar eşliğinde İstanbul Sağlık Müdürlüğü'ne kadar yürüdü.

Sağlık Müdürlüğü önündeki eylem, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından geçtiğimiz yıl öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. ' Sağlıkta şiddet sona ersin' yazılı pankart açıp slogan atan grup, düdük çalıp alkışlarla sağlıkta şiddeti protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını ise Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Ada Çerkezoğlu yaptı. Mevcut sağlık sisteminin sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirdiğini iddia eden Çerkezoğlu, bunun da şiddeti doğurduğunu savundu. Hükümetin sağlık politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, şiddeti doğuran ve besleyen sistemin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İZMİR

İzmir sağlık çalışanları geçen yıl hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ın birinci ölüm yıl dönümünde bir günlük iş bıraktı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinikler önünde eylem yaptı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, ' Kaybettiğimiz çalışanlarımız dışında küfür, hakaret, fiziki şiddet, tekmelenme, yumruk atılma, bıçak hatta samuray kılıcı ile saldırıya uğrama günlük adi olaylar halindedir. Artık şiddete karşı tek yürek olacağız. Böyle sağlık sistemi olmaz, sağlıkta şiddet sona ersin ve hep birlikte el ele haklarımızı almak için dayanışma içinde olalım ' dedi.

BURSA

Bursa Tabip Odası, geçtiğimiz yıl Gaziantep'te öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın birinci ölüm yıl dönümünde, kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı eylem yaptı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan doktorlar, metroya yürüdü. Metroya binen doktorlar, yolculuk yaparken vatandaşlarla bol bol sohbet etti. Vatandaşlar da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadıklarını ifade etti.

Sabah erken saatlerde, acil ve kanser hastaları dışında bazı doktorlar iş bırakma eylemi yaptı. Ardından, yürüyüşe geçen ve aralarında profesörlerin de bulunduğu 30 kişilik hekim grubu, BursaRay istasyonuna yürüdü. Metroya binen doktorlar, üzerlerindeki kanlı önlüklerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti.

Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, ' Bizler, sizin için varız. Ama sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. ' diyerek, vatandaşlara sitem etti. Metroda yolculuk yapan vatandaşlar da doktorlara yönelik şiddeti kınadıklarınıdile getirdi. Üniversite İstasyonu'ndan binen doktorlar, Şehreküstü istasyonu'nda indi. Şehreküstü Meydanı'nda diğer doktorlarla buluşan hekimler, Bursa Devlet Hastanesi'ne kadar yürüdü.

ADANA

Adana'da doktorlar, sağlık görevlilerine yönelik saldırıların devam etmesini protesto etmek için Gaziantep'te öldürülen doktor Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde iş bıraktı.

Sağlık çalışanları, hastanelerde görevlilere yönelik şiddet ve Gaziantep'te doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir çözüm üretilemediği gerekçesiyle Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önünde bir araya geldi. Sağlık çalışanları, basın açıklaması öncesi şiddetin önlenmesi için hazırladıkları pankart ve dövizleri açıp slogan attı. Hastane bahçesinde bulunan hasta yakınları da doktorların eylemini meraklı gözlerle izledi. Asistan hekimler de eyleme destek vermek için grup halinde poliklinikler önüne geldi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı doktor Ali İhsan Ökten, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek arttığını savunarak, Sağlık Bakanlığı ve yöneticilerin tehlikeli gidişi sadece seyretmekle yetindiklerini iddia etti.

ANKARA

Doktorlar ve sendika üyeleri, Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaşanan şiddet olaylarını protesto etti. Eylemde, Sağlık Bakanlığı önüne çelenk ve kalp şeklindeki dövizler bırakıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipler Birliği (TTB), Ankara Tabipler Odası üyeleri ve iş bırakan doktorlar, Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde sağlık çalışanlarına şiddeti protesto etti. Ankara İbni Sina Hastanesi önünde toplanan sendika üyeleri ve doktorlar, 'bu şiddet sona Ersin' yazılı dövizler ve siyah balonlarla Sağlık Bakanlığı'na yürüdü. Bakanlık binasının önüne çelenk ve kalp şeklindeki pankartları bırakan protestocular, ' Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir ' sloganları attı. Bakanlık önünde basın açıklamasını yapan SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığını belirterek, ' Bozuk bir sağlık sistemi, tedavi edilemeyen hastalar, çalışanlara yönelik şiddet var. Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şekilde nitelikli sağlık hizmeti verilmez. Üzgünüz, kırgınız. Bizi şiddetle karşı karşıya getiren bu sisteme karşı. Çocuklarımızın, haklarımızın ve halkımızın sağlık hakkı için bugün hizmet veremiyoruz ' dedi.

Sendika üyeleri ve doktorlar, ellerindeki siyah balonları gökyüzüne bırakarak eyleme son verdi. Grup, olaysız şekilde dağıldı.

ANTALYA

Antalya'da sağlık çalışanları, geçen yıl Gaziantep'te görev yaptığı hastanede bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan için ölüm yıldönümünde anma etkinliği düzenledi.

Antalya Tabip Odası'nın düzenlediği anma etkinliği, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı. Buradan yola çıkan bir grup doktor ve sağlık çalışanı, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadar yürüdü. Atatürk Heykeli önünde diğer hastanelerden gelen sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen grup, 'Sağlıkta şiddete son' sloganı attı.

Grup adına basına açıklama yapan Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, toplumdaki şiddetin 4'te 1'inin doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik olduğunu söyledi. Son 10 yılda sağlıkta yapılan değişimin şiddeti de beraberinde getirdiğini belirten Ertürk, ' Daha önce de benzer saldırılarla birçok doktor arkadaşımız hayatını kaybetti. Son 10 yılda vatandaşın iyiliği için yapıldığı söylenen değişimde ön plana çıkan, sağlıktaki şiddet oldu. Sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da yasal şiddet, olağanüstü hal ilan etmeyi gerektirecek bir durumdur ' dedi.
17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı