Organ Nakli Ve Karakter Değişimi

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, organ nakli yapılan kişilerde bazı kişilik karakter değişikliğinin gözlemlenebildiğini bildirdi.
Öğretim Üyesi Akdeniz Üniversitesi Rektör Uğur Acar 


Organ nakli yapılan hastaların kullandığı bazı ilaçların hem kişiliğinde hem de psikolojilerinde etkili olabildiğini belirten Prof.Dr.Geçici, “Nakil hastalarında kullanılan bazı ilaçlar var. Bu ilaçlar nakil hastalarının hem kişiliğinde hem de psikolojilerinde etkili olabilmekte” diye konuştu.

DAHA MUTLU VE BAKIMLI OLUYORLAR

Prof.Dr.Geçici organ nakli yapılan hastaların, özellikle karaciğer ve böbrek nakillerinden sonra kendilerine bakımların daha fazla arttığını kaydederek, “Hayata tutunmaları, yaşam kalitelerinin artması, direk insan ilişkilerine, aile içi iletişime ve çalışma hayatına yansımakta. Daha mutlu olmaktalar” dedi.

GÜZEL ALIŞKANLIKLAR EDİNİYORLAR

Organ nakli yapılan hastaların önemli alışkanlıklarının değiştiği, daha güzel alışkanlıklar edindiğini, insanlarla ilişkilerine daha fazla dikkat ettiklerinin gözlendiğini belirten Prof.Dr.Geçici, “Bununla birlikte hayata dair kaygılarının arttığı da gözleniyor” diye konuştu.

OLMAZ DEĞİL, KANITLANMASI LAZIM

Nakil olan hastalara donörün organı ile birlikte karakterinin de aktarıldığı iddiasını yorumlayan Prof. Dr. Geçici böyle bir gerçeğin henüz bir çalışma ile kanıtlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Geçici şöyle konuştu:

“Bir insanın başka bir insandan organ alması ile onun kişiliğinin değişmesi şimdilik çok da beklediğimiz bir şey değil. Olmaz değil. Bir çalışma ile kanıtlanmadığı süreçte hemen kabul edilmemeli diye düşünüyorum.”

YÜZ NAKLİ DİĞER ORGAN NAKİLLERİNDEN ÇOK FARKLI

Yüz nakli ile diğer organ nakillerini kıyaslayan Prof. Dr. Geçici “Diğer organ nakillerinde sağlıklı bir yaşam var. Yüz nakli çok farklı. Belli bir yaştan sonra, hele hele bizim iki hastamızda da görüldüğü gibi, çok küçük yaşlardan itibaren hastalarımızın yüzlerindeki durum sebebi ile insanlardan kaçan, içine kapanık, iletişimden uzak, insanlarımızın o hastalarımızdan uzaklaştığı bir yaşam şekli var. Bunun ardından yapılan bir yüz nakli de tabi ki hastalarımızı çok pozitif etkiler oluşturdu” dedi.

UĞUR ACAR ' IN ÖZGÜVENİ ARTTI

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yapılan Türkiye ' nin ilk ve dördüncü yüz naklinin ardından hastalarda gözlemlediği değişikliklere değinen Prof. Dr. Geçici, “Yüz nakli onların dışa dönük yönlerini ortaya çıkardı. Uğur Acar ' ın hayatında çok fazla değişiklikler oldu. Tabi kişiliğinde de değişiklikler oldu. Öncelikle Uğur Acarın özgüveni, kendine güveni yüz nakli ile birlikte çok arttı” şeklinde konuştu.
21 Ocak 2013 Pazartesi günü yayınlandı