Organ nakil merkezi böbrek hastalarının umudu oldu - ÇANAKKALE

- ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi detayı - Organ nakil görüntüleri - Doç. Dr. Cabir Alan'ın açıklamaları Çanakkale 'deki organ nakil merkezi böbrek hastalarının umudu oldu - Organ bekleyen hastalara umut olması amacıyla 2015'te kurulan ÇOMÜ Organ Nakil Merkezince, tamamına yakını kadavradan gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla 82 böbrek hastası sağlığına kavuşturuldu - ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan: - " Çanakkale halkı, özellikle Güney Marmara'da yaşayan insanlarımız organ bağışına çok duyarlı. Çanakkale bölgesi, kadavradan bağış konusunda yüzde 95 ile birinci sırada" - "Organlarımızı çürümeye terk etmek yerine insanlara umut olması için tüm toplum olarak bağışları desteklememiz ve önayak olmamız gerekiyor"ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale 'de üniversite bünyesinde 4 yıl önce kurulan organ nakil merkezi, tamamına yakını kadavradan yapılan başarılı operasyonlarla 82 böbrek hastasını hayata bağladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, AA muhabirine, en çok organ kaybının başlıca nedeninin hipertansiyon ve şeker hastalığı olduğunu söyledi.

Çoğunlukla nakillerde böbreğe ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Alan, bu anlamda başarılı operasyonlara imza attıklarını anlattı.ÇOMÜ Organ Nakil Merkezinin, alanında Türkiye'nin sayılı sağlık kuruluşları arasında yer aldığını kaydeden Alan, "2015'ten bu yana 82 hastanın böbrek nakli işlemini başarıyla gerçekleştirdik. Çanakkale halkı, özellikle Güney Marmara'da yaşayan insanlarımız organ bağışına çok duyarlı. Çanakkale bölgesi, kadavradan bağış konusunda yüzde 95 ile birinci sırada." dedi.
Doç. Dr. Cabir Alan, nakiller öncesi en büyük zorluğun, beyin ölümü gerçekleşen kişinin ailesinin organ bağışına karar vermesi olduğunu anlattı.İnsanların bir taraftan yakınlarını kaybettiğini, öte yandan organ bağışı için birilerinin yardım talebinde bulunduğunu dile getiren Alan, şöyle devam etti:"Bu kararı vermek çok zor. Bu insanlar, yakınlarının organlarını bağışlıyor fakat nakil bekleyen hasta kabul etmiyor. Diyor ki 'Ben 64 yaşındaki hastanın böbreğini istemiyorum. Bana genç böbrek gelsin. 20 yaşında böbrek gelsin.' Maalesef böyle bir seçenek yok. Zaten organ havuzu çok kısıtlı, bekleyen hasta çok. Her yıl 23 bin hasta organ nakli beklemekte ve bunların yüzde 50'si hayatını kaybediyor. Dolayısıyla biz organ takarken zaten takacağımız organı sağlıklı mı, sağlıksız mı, takılan hastaya faydası var mı, bunları çok ince eleyip sık dokuyup karar veriyoruz."Alan, organ nakillerinin bir komisyon tarafından alınan ciddi kararlarla gerçekleştiğini aktardı.Merkezde, genişletilmiş kriterli (50 yaş üzeri ve risk faktörleri olan) marjinal donör naklinde yüzde 90'ın üzerinde başarıya ulaştıklarını söyleyen Alan, "Yani bu böbrek de tıpkı genç bir hastadan alınan böbrek gibi fonksiyonunu yerine getiriyor." ifadesini kullandı. - "Organlarımızı çürümeye terk etmeyelim"Türkiye'de yaşamını diyaliz ünitesine bağlı sürdüren böbrek hastası sayısının 80 bin civarında olduğu bilgisini verdi.Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bu hastaların 25 binden fazlasının nakil merkezlerine kayıtlı, organ bekleyenlerden oluştuğunu belirten Alan, şu değerlendirmelerde bulundu:"Yılda yapılan nakil sayısı canlılar dahil bin 500 civarında. Bunun 500'ü kadavradan, bine yakını da canlıdan canlıya oluyor. 25 bin bekleyen hasta var, yılda bin 500 nakil yapılıyor. Demek ki her yıl 23 bin 500 hasta beklemede ve bu sayıya her yıl 5 bin hastanın eklendiğini düşünün; havuz belli, talep belli, arz belli yani maalesef organ kıtlığı var. Bu hem ülkemizde hem de dünyada böyle. Bu organ kıtlığını aşmak için birtakım çözüm önerileri geliştirildi. Bunların başında da marjinal donör nakli geliyor. 65 yaş üstü nakiller sadece ülkemizde değil tüm dünyada riskli kabul ediliyor. Dünya Organ Nakli Komitesi marjinal böbrek naklini teşvik etmek için çeşitli merkezlerin verilerini paylaştı. Aslında bu nakillerin korkulduğu kadar kötü olmadığı, başvurunun yüksek olduğu belirtildi. Biz zaten bu görüş üzerine marjinal donör nakline başladık. Bu bağlamda da en çok nakil yapılan organ böbrek. Organ nakli gerçekten hayat kurtaran bir işlemdir. Organlarımızı çürümeye terk etmek yerine insanlara umut olması için tüm toplum olarak bağışları desteklememiz ve önayak olmamız gerekiyor."
Böbrek Hastası Şeker Hastalığı Organ Bağışı Beyin Ölümü Organ Nakilleri 

29 Ağustos 2019 Perşembe günü yayınlandı