Kulak Ağrınızın Nedeni 20 Yaş Dişi Olabilir

Diş Hekimi Yakut Alkaner, “20 yaş dişleri hastalarda daha çok kulak ağrıları, ağız açma güçlükleri ve zaman zaman apse gibi şikayetlere neden olabiliyor” dedi.Yirmi yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğu için, ağzınızda bunlar için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da yirmi yaş dişlerinin dişeti dokusunun veya kemiğin altında veya başka bir dişin yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Kısmen çıkmış veya çarpık çıkmış yirmi yaş dişleri de ağrıya, çapraşıklığa veya hastalığa yol açabilir.
Hastaneler Birliği Bahçelievler Diş Hekimi Diş Sağlığı Sağlığı Merkezi 


İstanbul Kamu Hastaneler Birliği Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği ' ne bağlı Bahçelievler Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ' nde Uz. Dt. Yakut Alkamer yirmi yaş dişleri ile ilgili bilgi verdi. Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Uz. Dt. Yakut Alkaner, gömük yirmi yaş dişlerinin operasyonlarının sık sık yapıldığını belirtti. Uz. Dt. Alkaner, “Birimimizde gömük diğer dişlerin operasyonları, çekim sırasında kırılmış dişler, Apikal Rezeksiyon (kök ucu tedavisi) işlemleri, çeşitli kist operasyonları da yapılıyor” dedi.

APSE OLABİLİR

Gömük yirmi yaş dişlerinin çeşitli ağrılara ve şikayetlere sebep olduğunu belirten Uz. Dt. Alkaner, “Bu ağrıların en başında kulak ağrıları geliyor. Öncelikle radyolojik muayene yapıyoruz. Radyolojik ve klinik muayene sonrasında dişlerin çekilip çekilmemesine karar veriyoruz. Tam gömük ya da yarı gömük tam çıkmamış dişler olabiliyor. Bunları şikayetlere göre değerlendirmelerini yaptıktan sonra çekimlerine karar verebiliyoruz. Hastaların daha çok kulak ağrıları, ağız açma güçlükleri, zaman zaman apseler gibi şikayetleri olabiliyor.. Şikayetler tabi kişiye göre değişiyor. Her hasta ayrı bir vaka, buna göre değerlendirmelerimizi yapıyoruz” diye konuştu.

İLERİ YAŞTA HASTALAR DA VAR

Çene içinde yeterli yer olmadığı zaman dişlerin normal konumunu alamadığını, doğal olarak çıkamadığını, gömük kaldığını anlatan Uz. Dt. Alkaner, “Dişler çene kemiğinin içerisinde diş etinin altında bazen de kısmen çıkabiliyorlar. Kısmen çıkmış bir dişin alınması bazen daha zor olabiliyor. Her gömük dişin de alınması gerektiğini düşünmüyoruz. Kişinin şikayetlerine göre bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer ağrı, apse gibi şikayetler varsa o zaman çekimi düşünülebiliyor. Sadece gençlerde değil ileri yaşlarda da dişler gömük olabiliyor. Genellikle radyolojik olarak röntgenlerde tespit edilebiliyor. Ve çok ileri yaşta da hastalarımız var” ifadelerini kullandı.
12 Aralık 2013 Perşembe günü yayınlandı