Kuaförler ve diş hekimleri Hepatit B riski altında

Stanttan görüntüler
Hastalık Hastane Farkındalık Irak Diş Hekimleri 

-Vatandaşların aşılanması
-Edirne Halk Sağlığı Başkanı Selma Heves Yılmaz'ın açıklaması
-Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Esin Seçkin Sayhan'ın açıklaması
-Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan açıklaması

( EDİRNE ) EDİRNE

- Edirne Halk Sağlığı Başkanı Selma Heves Yılmaz, bay-bayan kuaförlerinin, manikür-pedikür yapılan bakım merkezlerinin ve diş hekimlerinin kullandığı aletlerinin sterilizasyonun iyi yapılması durumda Hepatit B hastalığının bulaşmasına neden olabileceğini söyledi.

Edirne’de Saraçlar Caddesi’nde Dünya Hepatit Günü nedeniyle vatandaşları bilgilendirmek amaçlı stant açıldı. Gazetecilere Hepatit b hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Kuaförlerin ve berberlerin, manikür ve pedikür yapılan bakım merkezlerinin, diş hekimlerinin, vücudumuzda doku bütünlüğü bozulmuş bir derinin her hangi bir kanla temasında hepatit mikrobunu kapma olasının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Kuaförlere esnaf sanatkar odaları tarafından bu tür eğitimlerin verildiğini biliyoruz. Bunların denetimlerinin de iyi olması gerekiyor. Yapılan denetimlerin raporlarla uygulanıp uygulanmadığı tespit edilmeli. Manikür, pedikür aletlerinin ve diş hekimlerinin uygun şartlarda belirlenmiş süre zarfında sterilizasyon un iyi yapılması gerekiyor. Ve aletlerin kullanım zamanlarının geçmemiş olması lazım” dedi.
“Körleme aşı çalışması yapılıyor Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Esin Seçkin Sayhan, stantta körleme aşı yapıldığını belirterek, “Bugün Dünya Hepatit Günü onunla ilgili aşılama çalışması yapıyoruz. Rutinde uygulanan aşı çalışmasının dışında birazda halkımızda farkındalık oluşturmak, hepetatit b hastalığı ve korunma yönlerine dikkat çekmek amacıyla hem bu standı kurduk hem de körleme aşı çalışması yapılıyor. Buraya gelen vatandaşların öncesinde aşı durumları sorgulanarak sistemden bakılarak risk gurubunda mı? Daha önce aşı yapılmış mı? Onların tespiti yapılacak” dedi.
“Bulaşıcılığı yönünden toplumu risk altında bırakıyor” Hepatit b cinsel ya da kan yoluyla bulaşan bir hastalık. Sağlık Bakanlığı tıbbı uygulamalarda hem hijyene hem kan transvizyon gibi işlerde Kızılayın aracıyla yapılan, hastanelerdeki transvizyonlarda mutlaka bakılan parametrelerden bir tanesi. Önemli olan bu hastalıklarda tanı konulduktan sonra tedavi edilmesi kolay ama tedavi edilmezse kansere yol açabilir. Bulaşıcılığı yönünden toplumu risk altında bırakması bizim için önemli” şeklinde konuştu.
Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan ise, “Hastalıklar ilk evrelerinde tanınmaları zor, teşhisleri zor, tedavileri kolaydır. İlerleyen evrelerde tanınmaları kolay olur ama tedavileri zor olur” diye konuştu.

27 Temmuz 2018 Cuma günü yayınlandı