Engellilere ‘At’ Terapisi

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde engelli çocukların gelişimi amacıyla 'Adaptif Binicilik Terapisi' uygulandı.Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nin düzenlediği etkinlikte 17 engelli çocuk, at bindirildi. Horse Club adlı at çiftliğinde psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanlarının gözetiminde ilk kez at binme deneyimini yaşayan çocuklar ve etkinliğe katılan aileleri eğlenceli bir gün geçirdi.
Engelli Çocuk Antalya 


Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Proje Koordinatörü Münir Altıoğlu, 'Adaptif Binicilik Terapisi'nin, at üstünde egzersiz sayesinde beden kaslarını çalıştırmayı hedef alan başarılı bir tedavi türü olan Hipoterapi tedavisinin ilk ayağı olduğunu söyledi.

Hipoterapinin, biyomekanik ve psikojenik olarak iki faktör aracılığı ile insana olumlu etki ettiğini belirten Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Psikoloğu Esra Yemez ise ' Büyük, güçlü ve zarif hayvan engelli bireyi dinliyor ve komutları yerine getiriyor. İşte bu noktada çocuğa pozitif enerji ile rehabilitasyon sağlanmış oluyor ' diye konuştu.

Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Fizyoterapisti Erdem Demir de hipoterapinin faydalarına değinerek, ' Kasların çevikliğinin artması, kendine güvenin artması,öğrenme ve dikkat toplamada ilerleme, hiperaktivitenin azalması, ilgisizlik halinden kurtulma, korku, saldırganlık, içine kapanık halinden kurtulması gibi olumlu faydaları var ' diye konuştu.Hipoterapi tedavisinin benzersiz bir uygulama olduğunu dile getiren Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Çocuk Gelişim Uzmanı Aksen Uçaner ise şunları söyledi:

' Küçük binici aslında tedavi olduğu farkına varmaz ve tedavi oyun haline gelir. Engelli çocukların iletişim çevresi genişler. Duygusal dikkatini kendi üzerinden at üzerine çevirerek 'Ben engelliyim. Herkes benimle ilgilenmek zorunda' yaklaşımı yıkar. '
8 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı