Doktor Ve Hasta Şizofreni Hastalığının Belgeselini Çekti

Eskişehir Devlet Hastanesinde doktor ve hasta şizofreni hastalığının belgeselini çekti. Doktorların hastalık hakkında bilgi verdiği belgeselde gönüllü bir hasta ise, şizofreni konusunda vatandaşlara sorular yöneltti. İnsanların hastalığa bakış açısının gösterildiği Kelebek Etkisi isimli belgeselde toplum ruh sağlığı merkezlerinin işlevi, doktor, hemşire ve psikologlar tarafından anlatıldı.
Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Şizofreni Sağlığı Merkezi 


Eskişehir Devlet Hastanesi Görsem Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde kayıtlı olan hastaların uygun tanı ve tedavi ile ilaç kullanımlarının düzenli takibinin sağlanmasının yanında, rehabilitasyon çalışmaları ile hastaların topluma kazandırılması amaçlanıyor.

Bu merkezlerin toplum tarafından daha da bilinmesi ve vatandaşların şizofreni hastalığına olan bakışının değişmesi için doktor ve hasta bir araya gelerek belgesel hazırladı. ' Kelebek etkisi ' isimli belgeselde ruh sağlığı merkezinde yürütülen faaliyetler anlatıldı. Bunun yanında söz konusu belgeselde İbrahim Uyanık isimli şizofreni tedavisi gören hasta vatandaşlara, hastalık konusunda sorular yöneltti. Şizofreni hastalığının tanımı, tedavisi ve hastaların iş imkânlarına yönelik vatandaşların tepkilerini ölçen Uyanık, kendisinin bir şizofren hastası olduğunu ve iyileşme sürecini belgeselde anlattı.

Hastalığının çocukken başladığını söyleyen Uyanık, ' Bir takım tuhaf duygular, hisler, yeni baştan beyin parçalanması, kişilik bölünmesi gibi uzun süre devam etti. İlk buraya geldiğimde kimseyle konuşamıyordum. İçine kapanıklık vardı. Banyo yapamıyordum, kıyafetlerimi değiştiremiyordum, alışverişimi kendim yapamıyor, evden dışarı çıkamıyordum. Merkeze
başlayınca yeniden ilaçlarla tedavim düzene girdi. Sentomlar azaldı. ' dedi.

Merkezin doktorlarından, Dr. Berkant Yelken de merkezlerin ruh sağlığı hizmetlerinin topluma yayılması ve toplum temelli olması için faaliyet gösterdiğini söyledi. ' Burada hastalarımız düzenli rehabilitasyon, iyileşme yaklaşımları uygulanıyor. Birçok sosyal toplumsal faaliyetlere katılıyorlar. Biz bunu belgelemek bundan sonra kurulacak Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine bir örnek teşkil etmek için ve halkımızı daha da bilinçlendirmek için bir belgesel hazırlamak istedik. ' diyen Dr. Yelken, hastaların kendilerine büyük destek verdiğini söyledi.

Vatandaşların şizofreni hastalığına ilişkin sorulara verdikleri cevapların kendileri için olumlu olduğunu düşünen Yelken şöyle devam etti: ' Buradaki temel amacımız toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve ikincisi toplum ruh sağlığı merkezlerine öncülük teşkil etmek. Kurulacak yerlere buranın işlevini anlatmaktı. Hekim olarak benim hemşire, personel, sosyal hizmet uzmanı, hastane müdürü ve güvenlikçi böyle bir kurumda ne yaptı ne anlama geliyor anlatan bir belgesel yaptık. '

Hazırlanan belgeselde hemşire ve psikologlar da ruh sağlığı merkezinde hastalara uygulanan tedavi yöntemlerini anlattı.
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı