Böbrek Yetmezliği Hastalığına Dikkat

Çukurova Üniversitesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Erken, böbrek rahatsızlığının çok sinsi bir hastalık olduğunu önceden bilinemeyeceğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Organ Nakli 

Erken, yaptığı açıklamada, böbrek hastalıklarının diğer hastalıklar gibi olmadığını sinsi ilerlediğini belirterek, ' Mesela kalp hastalıkları için egzersiz, yapın diye söyleyebilirsiniz, ama böbreğine dikkat et diye söyleyecek bir şey yok. Belki sıvı alımınına dikkat etmesi gerekir hastaların ' dedi.

Erken, böbrek hastalıklarının ne zaman ve kimde çıkacağı belli olmayan hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

' Hastaların çoğu, 'bir sabah kalktım, kendimi çok halsiz hissettim, doktora gittim kan tahlili yaptırdım, üre yükselmişti dediler' diye söylerler ve böbrek hastası oldukları ortaya çıkar. Bunun söyleyen hastaların çoğu, bu zamana kadar farkında bile değildirler hasta olduklarının. Bunu ben arabanın benzininin bitmesine benzetirim, normal çalışan giden araba birden bire durur, çalışmaz artık benzini bitmiştir, daha gitmez. Bu hastalık birden bire olur, o zamana kadar her şey normaldir. Ama birden bire hastalık çıkıverir. '

Böbrek hastalığının bir nedeni olmadığını da vurgulayan Erken, ' Mevcut bozukluğu olan böbreğe hipertansiyon, fazla tuzlu yemek yeme, gibi şeyler eklenirse belki bozukluğu artırıcı etki yapabilir. Ama çoğunlukla böbrek hastalığının nedenleri bunlar değil ' diye konuştu.

3 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı