Aydın'da ilk böbrek nakli yapıldı

- Aydın 'da ilk böbrek nakli - Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi binası - Böbrek nakli yapılacak Murat Mutan ve böbreğini veren annesi Fadime Mutan - Murat Mutan'ın konuşması - Anne Fadime Mutan'ın konuşması - Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın böbrek nakli için hastaneye gelişi - Murat Mutan ve annesi Fadime Mutan'ın ameliyathaneye alınması - Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın konuşması - Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan'ın konuşması - Rektör Bircan'ın ameliyattan çıkan anne Fadime Mutan ile ilgilenmesi Aydın 'da ilk böbrek nakli - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde ilk böbrek nakli yapıldı - Böbreğini oğluna bağışlayan Fadime Mutun: - "Oğluma ikinci bir yaşam verdiğim için çok mutluyum"AYDIN (AA) - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde ilk böbrek nakli gerçekleştirildi.
Böbrek nakli, Ankara'dan gelen Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Gökhan Moray, Yrd. Doç. Dr. Mahir Kırnap, Yrd. Doç Dr. Aydın can Aktur ile organ nakli konusunda eğitim alan Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi hekimleri tarafından yapıldı.Operasyonda, Aydın 'da 6 aydır diyaliz tedavisi gören 29 yaşındaki Murat Mutun'a 55 yaşındaki annesi Fadime Mutun'dan alınan böbrek nakledildi.Ameliyat öncesi açıklama yapan Murat Mutun, "6 - 7 aydır bir böbrek rahatsızlığım var. Kronik olarak teşhis edildi. Geçen süre zarfında diyalize girdim. Haftanın 3 günü diyalize bağlı hayatımı sürdürüyorum. Annem bana böbreğini veriyor. Yani ikinci bir can veriyor." dedi.
Anne Mutun da oğluna bir can daha vermenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. - "Önemli olan organ bağışı"Operasyonun ardından gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Haberal, böbrek naklinin başarıyla tamamlandığını belirttti.Haberal, "Burada bir gencimizin hayatı masada değişti çünkü böbreği çalışmaya başladı.
Maalesef ülkemizde yeteri kadar bağış yok. Hekimler olarak hiçbir insanımızın aramızdan ayrılmasına gönlümüz razı değil. Biz ülke olarak tıbbın bütün imkanlarını kullanabilir seviyedeyiz. Önemli olan organlarınızı bağışlamanız. Kronik hastalarımızın yeniden yaşama yolculuğu için bütün dünyaya sesleniyorum; organlarınızı bağışlayın." diye konuştu.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan da Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen nakil operasyonun Aydın için önemini vurguladı.Bircan, "Ameliyat başarıyla gerçekleşti çok şükür. Böbrekte ekstra damarlar olunca normalden biraz uzun sürdü. Bu, üç aşamalı bir operasyon. Önce biz organ naklini yapabilmek için hocalarımızı eğitime gönderdik. Sonra gerekli altyapıyı oluşturduk. Sağlık Bakanlığından onay aldık, bugün de ilk operasyonu yaptık. Bu, Aydın için, üniversitemiz için çok önemliydi. İlki de çok şükür sıkıntısız atlattık." ifadelerini kullandı.
Böbrek Rahatsızlığı Ameliyathane Organ Bağışı Böbrek Nakli Nakil Operasyonu 

16 Aralık 2017 Cumartesi günü yayınlandı