8 yıl beklediği böbreğe bayramda kavuştu - ANKARA

- Böbrek nakli olan Erdal Yaylacı'nın muayene olması - Erdal Yaylacı ile röportaj - Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tahir Özer ile röportaj - Erdal Yaylacı'nın eşi ile hastane koridorunda gezmesi8 yıl beklediği böbreğe bayramda kavuştu - Çankırı'da yaşayan 48 yaşındaki Erdal Yaylacı, nakil için 8 yıl beklediği böbreğe Kurban Bayramı'nın ilk günü kavuştu - Nakil sonrası sağlığına kavuşan Yaylacı: - "Bu bayram benim için çok farklı oldu. Bayramda nakil olmasaydım, Kurban Bayramı'nın ikinci günü diyalize girecektim" - SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tahir Özer: - "Nakil için en uygun olan hastamızın eski bir bordo bereli olması, vatan hizmetinde çalışması bizi ayrıca mutlu etti"ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Böbrek nakli olmayı bekleyen 48 yaşındaki Erdal Yaylacı, 8 yıl beklediği böbreğe bayramın ilk gününde kavuştu.Çankırı'da yaşayan Özel Kuvvetler Komutanlığından emekli astsubay Erdal Yaylacı, 11 yıl böbrek yetmezliği ile mücadele etti. Yaylacı, 8 yıl diyalize girdikten sonra Kurban Bayramı'nın ilk gününde beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan kişiden alınan böbrekle sağlığına kavuştu.Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen böbrek nakli sonrasında sağlığına kavuşan Erdal Yaylacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyaliz sürecinin sona ermesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Böbrek yetmezliği nedeniyle haftanın üç günü diyalize girmek zorunda kaldığını ifade eden Yaylacı, hastalığının üzerinde oluşturduğu stresten kurtulmak için doktor kontrolünde her gün bir saat spor yaptığını anlattı. - "Bayramın ikinci günü diyalize girecektim"Yaylacı, Kurban Bayramı'nın ilk günü sabaha karşı nakil için hastaneden gelen telefonunu açmakta zorlandığını dile getirerek, şöyle konuştu:"Sabaha karşı telefonum çaldığında önce telefonun alarmı zannettim. Geç saatte telefon gelince tedirgin oldum ve kötü bir haber alacağımızı düşündüm. Doktorumuz böbrek bulunduğunu ve iki saat içinde testlerin yapılması için hastanede olmamız gerektiğini söyledi.

O an nasıl yola çıktık, iki saat içinde hastaneye nasıl geldik hayal gibi hatırlıyorum. Yolda gelirken de bana nakil yapılacağını hiç düşünmedim. Öncelik ağır hastalarındır diye düşünüyordum ama doku kime uygunsa ona veriliyormuş. Bekleyen hastaları da görünce bana uymaz diye düşünmüştüm. Allah herkese nasip etsin. Bu bayram benim için çok farklı oldu. Bayramda nakil olmasaydım, Kurban Bayramı'nın ikinci günü diyalize girecektim." - "Nakil hastamızın bordo bereli olması bizi çok mutlu etti"Hastanenin Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tahir Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram sabahı organ bağışından haberdar olduklarını ve nakil ekibinin hemen hazırlıklara başladığını anlattı.Bayram sabahı erkenden hastaneye geldiklerinde dört aday hastanın olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:"Nakil için en uygun hastamızın eski bir bordo bereli olması, vatan hizmetinde çalışması bizi ayrıca mutlu etti. Nakil sürecinin bitmesi öğle saatlerini buldu. Akşam saatlerinde ameliyatı bitirdik. Bayramın ilk günü tamamen hastanede geçirmiş olduk. Ailemizle beraber bayramı kutlayamadık ama bir insanın hayatına dokunmuş olmanın, sağlığına katkıda bulunmanın sevinci bizi çok mutlu etti. Bayram bizim için çok daha büyük bir anlam kazanmış oldu. Hastamız için de çok özel bir bayram oldu, hayatında bir dönüm noktası oldu. Diyalizden kurtuldu, kendi böbreğiyle bundan sonra bağımsız bir hayat sürecek."
Böbrek Yetmezliği Bordo Bereli Organ Bağışı Böbrek Nakli Beyin Ölümü 

29 Ağustos 2018 Çarşamba günü yayınlandı