3 Boyutlu Yazıcı İle Kemik Üretilebilecek

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile insan vücudundaki kemiklerin üretilebileceğini söyledi.
Öğretim Üyesi Adli Tıp Pamukkale Mimari Pamukkale Üniversitesi 


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, üniversite bünyesindeki Teknokent ' te yürütülen çalışmaların ardından önemli bir projeyi TÜBİTAK ' a sunduklarını açıkladı. Yıllardır üstünde çalıştıkları projenin son aşamasına geldiklerini belirten Boz, projelerini onaylaması için TÜBİTAK ' a sunduklarını belirtti. Bu teknolojinin eski yöntemlere göre hata payını ortadan kaldırdığını ifade eden Boz, destek verilmesi halinde 3 boyutlu teknoloji anlamında Türkiye ' nin lider olabileceğini savundu. Çalışmaları PAÜ Teknokent ' te devam ettirdiklerini belirten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, “Burada bir çok tarayıcımız var. Ayrıca yazıcımız var. Bilgisayarlarımız sofistike 3D yazılımlarıyla dolu. Mühendis yardımıyla taramak istediğimiz objeleri sofistike programları kullanarak bilgisayarda işleyip protezini 3 boyutlu yazıcıdan çıkarıyoruz. Bu laboratuarda da 3 boyutlu kafatasını birebir yaptık. Bunların impilant uygulamaları, protez uygulamaları ile ilgili de çıktılarımız mevcut” dedi.

Bu teknolojinin tüm alanlarda kullanılabilmesine dikkat çeken Boz şöyle konuştu: “ Bu 3D, özellikle sanayide bir devrim gibi kabul ediliyor. Çünkü kullanım alanı çok fazla. Biz burada özellikle medikal uygulamalarına vurgu yapıyoruz. Eğitim materyalleri, tıp fakültelerinde protez uygulamaları gibi şeyleri yapabileceğimizi bu örneklerle gösteriyoruz. Uygulama alanlarının hayallerimizi de kullanırsak çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Mimari de, tarihi eserlerin restorasyonunda, sanayide kullanılabilir. Denizli ' de Dünya ' daki en son uygulamalarını yapabileceğimizi gösterdik. Bundan sonra kurumsal desteklerle çok daha ileriye gidebileceğimize ve dünyada bu teknolojide Türkiye ' nin lider olabileceğine inanıyoruz. '

' SAĞLIK ALANINDA HATAYI SIFIRA İNDİRECEK '

Bu teknojiyle birlikte sağlık alanında hata oranının sıfıra ineceğini belirten Boz, “ İnsanın yedek parçasını üretmek mümkün. Bu 3D teknolojisiyle hata payını sıfıra indiriyoruz. Bizim asıl amacımız bu teknolojide tamamen dışa bağımlıyız. Bunu başarıyla kullanan mühendislerimiz var. Kurumsal bir destekle bu konuda dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. Kanser ameliyatından sonra birçok protezler uygulanıyor. Bu olaylarda tamamen dışa bağımlıyız. Bağımlı olduğumuz konularda bu 3D ' yu kullanarak dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. Bacak, kol, yüz üretilerek Dünya ' nın üretim merkezi olabiliriz” diye konuştu.

18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı