Rober Koptaş: 'İnsanımız milliyetçilikle zehirlenmiştir'

Aykırı Sorular'da Enver Aysever'in konuğu Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş'tı. Siyasetin gündemindeki milliyetçilik tartışmasına değinen Koptaş, 'Türkiye'de ortalama insanımız milliyetçilikle zehirlenmiştir ' dedi.
Milliyetçilik Ermeni Enver Aysever Agos Gazetesi Ermenistan 


'Şöyle bir tavır vardır bizim ortalama insanımızda çünkü ortalama insanımız milliyetçilikle zehirlenmiştir ' ifadesini kullanan Kopbaş, 'Ders kitaplarından, medyadan her yerden aldığı bilgiler o milliyetçilik duygusunu vermiştir. Ve orada Ermeni ötekidir, orada öteki düşmandır, orada öteki yabacıdır. En iyi ihtimalle Türkiye'de yaşaması hoş görülendir. Böyle olduğu içindir ki; sizin konuşma hakkınız çok fazla yoktur. Türkiye'de yaşamanıza izin verildiği için sizin minnetkar olmanız beklenir. Yani ata toprağınızda ölülerinizin gömülü olduğu toprakta yaşamanıza izin verildiğiniz için sizin minnetkar olmanız gerekir. Herhangi bir söz söylemek istediğinizde, sesinizi yükseltmek istediğinizde; 'size bu kadar hak veriyoruz, İstanbul'da en güzel şartlarda yaşıyorsunuz, bu memleketin ekmeğini yiyorsunuz, suyunu içiyorsunuz, utanmıyor musunuz, şikayet etmeye' gibi şeyler söylenir. Burada unutulan şey bizlerin de eşit vatandaşlar olarak bu ülkedeki her türlü eşitlik, haksızlık veya olumlu şeylerden etkilendiğimiz, dolayısyla bunlara dair olumlu ya da olumsuz görüşlerimizin olduğu, bunları da ifade etmeye hakkımız olduğudur. Ama genelde bunlar unutulur ' şeklinde konuştu.

Türkiye'de de, Ermenistan'da da, Azerbaycan'da da bu sorun olduğunu söyleyen Rober Koptaş, 'Milliyetçilik refleksiyle davranmanın bir tür zehirlenme olduğunu düşünüyorum ' dedi.

'MİLLİYETÇİLİK TOPLUM İÇİN ZARARLI BİR İDEOLOJİ '

Milliyetçiliğin insanları birbirinden ayıran, insanları birbirine düşüren, insanları birbirine düşmanlaştıran, bazılarını şeytanlaştıran, kötü, toplum için zararlı bir ideoloji olduğunu savunan Kopbaş şöyle devam etti:

'Buna benzer başka ideolojilerde var ama milliyetçilik en yaygın olanı, en kabul göreni. Bir anlamda en sinsi olanı, kan dökmeye en çok sebep olanı. O yüzden her türlü milliyetçilik; Ermeni milliyetçiliği de Türk milliyetçiliği de Kürt milliyetçiliği de benim lanetlediğim ve mücadele etmek için elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştığım bir ideoloji. '

'MİLLİYETÇİLİK DOĞRU VE AHLAKLI DEĞİLDİR '


Kopbaş, 'Kültürünü, dilini, yaşadığı ülkeyi, yaşadığı yeri, kendi insanını sevmek milliyetçilik değildir. Milliyetçilik birini diğerinden üstün görmek ve bazı suçların da üstünü örterek, kendi ulusunun çıkarını her şeyden üstün tutmaktır. Bu doğru değildir, ahlaklı değildir. Biz devlet temsilcileri değiliz. Biz bireyleriz, insanlarız, kendi vicdanımızla baş başayız. Devletler elbetteki çıkar duygusuyla hareket ederler ama insanlar öncelikle vicdan ve insan olmak noktasından hareket ederek; kimi zaman kendi milletinden olanı da makhum etmekle yükümlüdür ' diye konuştu. BEYAZ GAZETE
27 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı