Rus Kültürü Festivali, İstanbul'da Başladı

Türk-Rus Kültür Vakfı organizasyonuyla düzenlenen Rus Kültürü Festivali, İstanbul'da başladı. İstiklal Caddesi'ndeki etkinlikte Rus el sanatlarından, Rus dansının çeşitli figürlerine kadar Rus kültürüne ait birçok şeyi görmek mümkün. Fuar 21 Nisan'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.
İstiklal Caddesi Türkler İstiklal 


Türkiye halkına Rus kültürünü tanıtmak amacıyla İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak'ta, Rus kültürünün tanıtıldığı çadırlar kuruldu. Çadırlarda geleneksel Rus el sanatlarından, geleneksel Rus giysilerine ve el yapımı oyuncaklardan matruşkalara kadar birçok el yapımı ürünü görmek mümkün. Geleneksel kıyafetlerini giyen Rus gençleri ise kendilerine özgü dans figürlerini sergileyerek, vatandaşlara keyifli anlar yaşatıyor.

Geleneklerini yaşatmak isteyen Ruslar bazı stantlarda el yapımı ürünleri imal etmeye devam ediyor. Sokaktan geçen vatandaşlar geleneksel ürünlere yoğun ilgi gösteriyor.

Ürettiği el ürünleriyle dikkat çeken Craftman Elena Türkiye'ye Rus kültürünü tanıttıklarını dile getirdi. Türklerin, Rus kültür ürünlerini görürken şaşırdığını dile getiren Elena, ' Türkler gelip bize soru soruyorlar. Ürünlerin el yapımı olduğunu öğrendiklerinde şaşkınlık yaşıyorlar. ' diye konuştu.

Rusların ünlü matruşkasının 1898 yılında tescil edildiğini aktaran Raima Hamza ise matruşkanın bu yıl 115 yılını doldurduğunu ve Rus tanıtım günlerinin sadece İstanbul değil, birçok şehirde yapıldığına dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE RUS GAZETESİ

Rusya'da 3 milyon tirajı olan Argumanti Fakti Gazetesi'nin editörü Yaşar Niyazbayev, Türkiye'de de bu gazeteyi çıkarmaya başladıklarını söyledi. Türkiye'ye yılda yaklaşık 3 milyon Rus turist geldiğini belirten Niyazbayev, ' Bu açıdan gelenlere Türkiye'yi Rusça anlatmak, hem de alışık oldukları gazete aracılığıyla böyle bir şey yapmaya karar verdik. Genellikle turizm, sosyal, ekonomik, siyasi haberleri veriyoruz. Türkiye'de nereye gidilir? Bu tip şeylerden bahsedeceğiz. Gazetenin tirajı şu anda 10 bin. Gazetemiz, bayii ve havalimanlarının yanı sıra turistlerin yoğun olduğu yerlerde satılacak. ' dedi.

Çeşitli etkinliklerin düzenleneceği 'Rus Günleri' 21 Nisan'a kadar gezilebilecek.

16 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı