Mehmet Maksutoğlu'ndan Yanlış Bilinen Osmanlı Gerçekleri

Marmara Belediyeler Birliği'nde düzenlenen ' Yanlış Bilinen Osmanlı ' seminerine tarihçi Prof. Dr. Mehmet Maksutoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Kanuni Sultan Süleyman Avrupa Fatih Sultan Mehmet Brezilya Basra 


Marmara Belediyeler Birliği binasında düzenlenen seminere Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hasan Konuk, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Recep Bozlağan ve birçok konuk katıldı. Osmanlı tarihinde doğru olarak aşılanan birçok şeyin aslında yanlış olduğunu belirten Maksutoğlu, ' İstanbul gerçekten dünyanın her bakımdan merkezi. Ekonominin merkezi, medeniyetlerin üst üste geldiği yer olmak bakımından merkezi ve insanın insanca yaşamasını öngören İslam medeniyetinin son başkenti olduğu için son derce önemli. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Han zamanında fethedilince, İslam'a açılınca Osmanlı Devleti kuruluşunu tamamlıyor. Milli tarihimiz bakımından çok önemli. Ondan önce Sultan Yıldırım Beyazıd döneminde Avrupa'nın içlerine kadar genişlemiş, birçok ülkeleri almış Osmanlılar, ama devletin ortasında, Rumların elinde durdukça devlet mustahar değildi. Osmanlı Devleti kuruluşunu görüşüme göre ancak İstanbul'un fethiyle tamamlamıştır ' dedi.

Öğretimim ilk devirlerde camilerde yapıldığına değinen Maksutoğlu, ' Basra ve Kufe şehirleri ilköğretim merkezleriydi. Halkalar şeklinde yapılıyordu. O halkalar şeklindeki öğretim çok pedagojik diyorlar. Herkes birbirinin yüzüne bakıyor. Kimse kimsenin sırtına bakmıyor. Basra ve Kufe şehirleri önceleri askeri garnizon olarak kuruldu. Sonra şehir olarak gelişti. Bir şeye asli, orjinal isminden başka bir isim vermek, ona karşı olmayı gerektirir. Önceleri Müslüman demezlerdi, gerici, mülteci derlerdi ' diye konuştu.

Portekizlilerin niyetlerinin Mekke'yi alıp, Kudüs ile değiş tokuş etmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Maksutoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü;

' Bedel olarak padişahlar hac ettiler. Maddi olarak İstanbul'dan ayrılmaları nasıl olacaktı. Koskoca Küremer devleti var. Onun arazisinden geçecek, ondan sonra Hicaz'a gidecek. Portekizliler ve İspanyollar 16. yüzyılda en kuvvetli iki Hıristiyan devletti. Papa Güney Amerika'yı ikisi arasında paylaştırdı. Brezilya bugün hala Portekizce konuşur. Diğerleri hala İspanyolca konuşur. Portekizliler Kızıl denizde Cidde'ye hücum ettiler. Niyetleri Mekke'yi alıp, Kudüs'le değiş tokuş etmekti. '

Daha sonra Maksutoğlu, basın mensuplarının dizilerdeki Kanuni Sultan Süleyman'ın gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sorması üzerine ise, ' Dizileri seyretmiyorum. Ama Kanuni Sultan Süleyman ömrünün büyük kısmını cihat yolunda harcamış, çok büyük bir padişahtır. Arapça bir söz var, 'küp içindekini sızdırır' diye. Onun senaryosunu yazanlar kendi dünyalarını aksettiriyorlar, kendilerinin yorumudur ' dedi.
14 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı