Çello Sanatçısı Benyamin Sönmez, Mezarı Başında Anıldı

Geçtiğimiz yıl 28 yaşında vefat eden Türkiye ve Avrupa ' nın en ünlü çello sanatçılarından Benyamin Sönmez anısına, Fethiye ' de Klasik Müzik Festivali düzenlendi.FETAV ' ın önderliğinde Benyamin Sönmez anısına düzenlenen klasik müzik çerçevesinde sevenleri mezarı başında duada bulunup, anılarını anlattılar.Fethiye Çatalarık Mezarlığı ' nda bulunan Benyamin Sönmez ' in mezar ziyaretine ünlü sinema sanatçısı Tarık Akın, balerin Acun Günay ile katılırken, ailesi ve yakın dostları da hazır bulundu.
Barok Bizans Avrupa Almanya Bach 


Anne ve babası Ünal-Fatma Sönmez çiftinin yanı sıra merhum çello sanatçısının sevenleri olan Yüksel Erimtan, Kırgızistan Devlet Sanatçısı Gulmira Tokombaeva ile Yazar Şefik Kahraman Kaptanoğlu da mezar ziyaretinde bulunanlar arasındaydı. Gözyaşının sel olduğu ziyarette konuşan FETAV Müdürü Dilek Dinçer, “Genç çello sanatçısının adını yaşatmak, gelecek nesillere başarısını aktarmak için klasik müzik festivali başlattık” derken, yakınlar ve sevenleri de dünyanın en gözde müzisyenleri arasındaki Benyamin Sönmez ' in unutulmayacağına inandıklarını söylediler.

“SANATÇININ MEZARI FARKLI OLMALIDIR”

Ünlü sinema oyuncusu Tarık Akan da mezar ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada; Benyamin Sönmez ' i 2-3 defa gördüğünü, muhteşem bir insan ve büyük bir deha olduğunu kaydederek, Fethiye ' ye Benyamin Sönmez için geldiğini söyledi.“Ülkemde var olan küçük yaştaki dehaları bulup, fışkırtılması için elimden geleni yapmaya hazırım. Ama ülkemde maalesef deha olmuş insanlar da yok ediliyor” diyen Tarık Akan, sanatçıların öldükten sonra hatırlandığı ile ilgili bir soruya da Benyamin Sönmez ' in mezarı tama olarak oluşmamış. Şehir belediyesinden onay gerekiyormuş. Bir sanatçının mezarının nasıl farklı olacağına belediye meclisi karar vermez. Sanatçıysa, sanatçının mezarı, diğer mezarlardan farklı olmalıdır. Dünyanın her yerinde sanatçısının mezarı diğer mezarlardan farklıdır. Acım ve üzüntüm bu. Şu an yaşamayan dostlarım olan sanatçılara baktığımızda heykel ve mezarları ile farklı olması gerekir” dedi.

BENYAMİN SÖNMEZ KİMDİR?

2006 yılında Yeni Zelanda'da M. Rostropovich'in patronajında düzenlenen Uluslararası Adam Viyolonsel Yarışması'nda 350 profesyonel çellist arasından ilk beşe girerek büyük başarı gösteren Benyamin Sönmez, ayrıca en iyi Boccherini yorumcusu ödülünü kazandı.Sönmez, 1983 yılında Bremen'de doğdu. İlk çello eğitimine 14 yaşında başladı ve 17 yaşında ulusal çello yarışmasında birinci oldu. 2000 yılında İşSanat'da düzenlenen BBC Solistleri dizisinde yer aldı. Kısa bir sure Ankara Devlet Konservatuvarında eğitim gördükten sonra 2001 yılında Leipzig'de düzenlenen uluslararası Young Concert Artists yarışmasında Barenreiter Ödülünü kazandı. Aynı yıl Yuri Bashmet'in desteği ile Stuttgart Müzik Yüksek Okulunda dünyaca tanınmış Rus çellist Prof. Natalia Gutman ile ilk profesyonel müzik çalışmalarına başladı.

Gittiği her ülkede ilgi ve hayranlıkla karşılanan ve J. S. Bach'tan S. Gubaidulina'ya kadar geniş bir repertuvarı olan Sönmez, M. Rostropovich, David Geringas, Frans Helmerson, Philippe Muller, Gary Hoffman, Alexander Rudin, Karine Georgian, Colin Karr, Miklos Perenyi ve Yo Yo Ma gibi sazının dev isimleri ile de kariyerini derinden etkileyen aktif Ustalık Sınıflarında bulundu.

Rostropovich'in, viyolonsel jenerasyonunun başarılı genç temsilcilerinden olarak nitelendirdiği Sonmez, ayrıca İngiltere'de Barok çellonun üstadı Anner Bylsma ile Bach'ın çello solo süitlerini otantik stilde çalışmıştır.Strad dergisi, Harry Potter filminin çekimlerinin yapıldığı katedralde Sönmez'in otantik sazla yorumladığı Bach süitlere ayırdığı makalesinde kendisinden ' içinde Bizans renkleri barındıran çok zarif, görkemli bir yorum ve barok zarafetini sonuna kadar tattıran genç Türk... ' diye bahsetmiştir. Sönmez, ayrıca kurucusu olduğu, şef ve solistliğini yaptığı Camerata Barocco toplulugu ile de konserler vermektedir.

Davet edildiği önemli müzik festivalleri arasında Schleswig Holstein (Almanya), Oleg Kagan Festivali (Almanya-Rusya), Adam Çello Festivali (Yeni Zelanda) ve Manchester Viyolonsel Festivali (İngiltere) ilk akla gelenlerdir. Sanatçı, ayrıca bu yıl içinde (2007) kutlanan M. Rostropovich'in 80. yaş günü şerefine verilen bir dizi etkinliğe de davet edilmiştir. Dmitri Şostakoviç ' in 100. yıldönümü anısına eski Sovyet ülkelerinde bestecinin konçertolarını seslendiren Benyamin Sönmez, ayrıca partneri olan piyanonun dev ismi Oxana Yablonskaya ile birlikte resitaller vermiştir.
5 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı