Bakan Ertuğrul Günay Filarmoni Konserinde Şeflik Yaptı

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Çatalca köyünde, Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın verdiği konser büyük beğeni topladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konserin açılış parçasında şeflik yaptı. Oldukça keyifli olduğu görülen Bakan Günay, mikrofunu alarak, 'Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim' türküsünün bir bölümünü seslendirdi.
Resmi Gazete Ertuğrul Günay Bakanlar Kurulu Adnan Menderes 


Anadolu Filarmoni Orkestrası, geçen hafta kuruluş kararnamesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilk konserini Menderes ilçesine bağlı Çatalca köyünde verdi. Konsere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. '18 Köy Bir Konser' etkinliği kapmasında düzenlenen konser öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Günay, Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın bugüne kadar 200'e yakın köye gittiğini, bu yaz boyunca Ege'de gidilmeyen kasaba kalmayacağını söyledi. Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın kuruluş ilhamını daha önce Çatalca köyünde verdiği konserden aldığını ifade eden Günay, ' Batı müziği ve enstrümanları, hem batı müziği hem Türk müziği parçaları, halkın sevebileceği içtenlikle sunulursa çok büyük bir kabul ve katılım görüyor. Çok sesli müziği halka sevdirmek için yeni bir atılım yapmamız, klasik senfoninin ötesinde bir girişim yapmamız gerekiyordu. Bunun için Anadolu Filarmoni adıyla İzmir'de müzik topuluğu oluşturduk. Bunun Bakanlar Kurulu kararı çıktı ' dedi.

Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın gerçekleştirdiği benzer bir çalışmayı doğuda Malatya merkezli yapmayı düşündüklerini kaydeden Günay, ' Bunu Türkiye'nin birçok köyünde, kasabasında yapmaya çalışacağız. İzmir'de kurulan orkestranın asıl görevi sanatı halka götürmek. Böylece hem kendi öz müziğimizden kopmayacağız hem de evrensel kodları kullanacağız. Ne doğrudan batı taklitçiliği ne de sadece kendi sınırlı enstrüman ve sınırlı melodilerimize kapanıp kalmak. Her ikisini birbirine harmanladığımız zaman batılı formları, çok sesli müzik tekniğini kullanıp kendi melodimizden, Anadolu'nun sesinden kopmadan yaptığımızda yerelden ulusala, ulusaldan evrensele uzanacağız, o zaman Türk müziği evrenselleşecek'' şeklinde konuştu.

Kamu kaynaklarının bir bölümünün sanata ayrıldığını, bu nedenle mümkün olduğu kadar güzel sanatın halkın ayağına götürülmesi gerektiğini kaydeden Günay, ' Kendimiz için sanat yapmıyoruz, kamuya hizmet yapıyoruz. Çünkü, kamu buna kaynak ayırıyor. Sanatın halka en fazla ulaşması, bu kaynağın doğru kullanıldığını gösteriyor. Hem kendi müziğimizi hem batı formlarındaki müzik türlerini beraberce yaşadık, söyledik. Bugün ben çok mutluyum, halkımız da mutlu, emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.
31 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı