17. Ahilik Kültür Haftası Kutlandı

Antalya Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği ' nin(AESOB) katkılarıyla düzenlenen 17. Ahilik Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı ' nda düzenlenen törenle kutlandı.Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, İl Ticaret Müdürü Mesut İlter, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, belediye başkanları ve esnafın katılımı ile gerçekleştirilen17. Ahlilik Kültür Haftası ile ilgili olarak Cumhuriyet Meydanı ' nda düzenlenen tören kapsamında fotoğraf yarışması birincisine ödül verilirken, ' Yılın Ahisi ' nin seçildi. Şet Kuşatma, Mehter Takımı ' nın gösterisi ve Sobacılar Çarşısı ' nda Fikret Otyam Sanat Galerisi ' nde sergi açılışının gerçekleştirildiği törende konuşan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, Ahiliğin önemine dikkat çekti.
Cumhuriyet Mustafa Sağlam Ahilik Ahilik Haftası Azerbaycan 


Ahilik Kültürü ' nün toplumsal kültürün temelini oluşturduğunu söyleyen Sevimçok, “Ahilik kültürü, kültürümüzün devamlılığı için büyük bir önem arz etmektedir. Toplumsal kültürümüzün de temelini oluşturan esnaflık kültürünün de temelinde ahilik yatmaktadır” dedi. Ahilik kültürünün sevgi, yardımseverlik ve hoşgörü ile kurulu olduğuna dikkat çekerek, ' Bu kültür Azerbaycan ' ın Hoy kasabasında doğan Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik Anadolu ' da Selçuklular döneminde yaşayan halkın sanatsal ve ahlakı yönde eğiten bir örgütlenmedir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir konumu vardır. Ahilik şeyhleri şehirde halkla esnaf arasında bağ kurup halkın ve esnafın mağdur olmaması için çalışırdı” diye konuştu.
İl Ticaret Müdürü Mesut İlter de, Ahilik anlayışının Türk esnafının dünya görüşüne uygun olduğunu belirterek, “Doğru çalışmayı bir tür ibadet olarak düşünen sivil toplum kuruluşudur” dedi.

Konuşmaların ardından esnaflık kültüründe çıraklıktan ustalığa geçişi ifade eden Şet Kuşatma törenini canlandırdı. Eski Ahi kıyafetleri ile canlandırılan Şet Kuşatma izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.

Yılın Ahisi seçilen soğuk demir ustası Arif Satıcı ile torna ustası Ahmet Ali Coşan'a Ahilik Kaftanı giydirildi.Fotoğraf yarışmasının birincisi Zeki Yavuzak, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok tarafından 3 bin TL değerindeki çekle ödüllendirildi.Gösterinin ardından Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ve AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok Sobacılar Çarşısı ' nda Fikret Otyam Sanat Galerisi ' nde Ahilikle ilgili fotoğraf sergisi açılışını yaptı.
24 Eylül 2013 Salı günü yayınlandı