Minibüste Ölümüne Yolculuk!

Altınşehir'de geçtiğimz yıl su tankeri ve minibüsün çarpışması sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği kazanın meydana geldiği noktada, bir minibüste yapılan ölümüne yolculuk İHA kamerasına takıldı. Aynı güzergah ve noktada farklı sahneleri yaşatan minibüs sürücülerinin akraba oldukları ortaya çıktı. Her iki olaydaki benzer ihmaller insan hayatına verilen önemi de bir kez daha gözler önüne serdi.
Tahtakale Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk 


TEM Otoyolu Altınşehir mevkiinde tamamen dolu bir yolcu minibüsünde iki gencin açık kapıdan sarkarak adeta ölümüne yolculuğu, İHA kamerası tarafından görüntülendi. Görüntülerde haddinden fazla yolcu alarak seyreden minibüs sürücüsünün, sarkan gençlere aldırmadan zaman zaman hızlandığı gözlendi. Açık otomatik kapıdan sarkarak yolculuk eden gençlerin rahatlıkları ve bir gencin ayağını bariyerlere sürtmesi ise dikkat çekti. Görüntülendiğini anlayan gençlerin zaman zaman kameraya bakarak gülümsediği görüldü. Minibüs sürücüsünün sarkan gençlere aldırış etmeden sağ şeritteki güvenlik çizgisini ihlal ederek bariyerlere yakın seyretmesi tehlike oluşturdu.

MİNİBÜS SÜRÜCÜLERİNİN AKRABA OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Görüntü, geçen yıl aynı noktada meydana gelen kazayı akıllara getirdi. Başakşehir'den Küçükçekmece Altınşehir yönüne giden yolcu minibüsü ile su tankeri çarpışmış kazada 12 kişi hayatını kaybetmiş 13 kişi yaralanmıştı. Kazaya neden olan 34 M 5384 plakalı dolmuş şoförü Fuat Barın ' da ağır yaralılar arasında yer almıştı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kazaya neden minibüs şoförü Fuat Barın'ın şerit ve yolcu sayısı ihlali yapan dolmuş şoförü Fırat Uğurlu ' nun akraba oldukları ortaya çıktı. Aynı noktada yaşanan her iki olay, İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası ' nı da harekete geçirdi. Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, olaya karıyan dolmuşun Tahtakale-Atışalanı arasında sefer yaptığını ve plakasının kiralık olduğunu söyledi.

ÖZTÜRK: “BÖYLE BİR OLAYI TASVİP ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL.”

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, “Böyle bir olayı tasvip etmemiz mümkün değil. Ancak ben de basından izlediğim kadarıyla bu arkadaşımızın yapmış olduğu hareket tamamen hiçbir hukuki dayanağı olmayan, her şeyden önce biz İstanbul ' da halkımızı güvenli bir şekilde işine götürme, işinden de evine götürme ile ilgili çok uygulamalı bir şekilde esnafımızı ve insanımızı rahat bir şekilde taşımaya özen gösteriyoruz. Ama arkadaşımızın yapmış olduğu davranış tamamen esnaflık ilkelerine uymayan bir davranıştır” dedi.
Sürücüye 448 TL para cezasının kesileceğini ifade eden Öztürk, “Bu arkadaşımızla ilgili yasal işlemleri başlattık. Arkadaşımızı Birlik Disiplin Kuruluna sevk ettik ve arkadaşımıza gerekli cezai yaptırımı da uygulayacağız, suçun iki kez tekrarlanması halinde meslekten men edeceğiz. Ama aynı yıl içersinde tekrar aynı suçu tekerrür ettiği halde esnaflıktan men etmeye kadar cezai müeyyidemiz var” diye konuştu.

Minibüs sürücülerini uyaran Öztürk, “Bir kere her şeyden önce insan taşıyoruz. Yani insan taşıdığımızın farkına varalım. İnsanlarımıza çok kibar davranalım. Böyle aşırı yolcu almayalım. Tabi sabah saatlerinde ister istemez İstanbul ' da bir yoğunluk oluyor. Sabah saatlerinde bize böyle ayakta birkaç kişi alma toleransı tanınıyor. Ama bu böyle olmamalı. Biz şimdi burada bütün arkadaşlarımızı uyaracağız. Bizim esnafımıza vereceğimiz mesaj ayakta çok yolcu almasın” diyerek uyarılarda bulundu.

Hat sahiplerine çağrıda bulanan Öztürk, “Biz burada mal sahibini de ikaz edeceğiz. Bu kiralık plakalar üzerinde İstanbul genelinde bir çalışma yapıyoruz. Buradan sesleniyorum minibüs sahibi, minibüs işleten arkadaşlara; bütün kiralık plakaları geri alsınlar bunların yaptırım gücü en az trafikte 3 ay men edilecek araçlar. Çünkü bütün kusurları işleyen bunlar. Ama mal sahibi bunları araştırmıyor. Arabasını kime kiralıyor. Bütün şikâyetlerin arkasında biz araştırıyoruz hepsi de kiralık plakalar. Kiralık plakalar ile ilgili çok ciddi bir çalışmamız var. Büyük şehir belediyesi ile ortak yapıyoruz bu çalışmayı. Bütün kiralık plakaları trafiğe bildirip bağlatacağız. Zannediyorum yüzde 15-20 civarında kiralık plaka var ama bunlar üzerinde çok ciddi çalışmalarımızda var” dedi.
4 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı