Zihinsel engelli öğrenciye kötü muamelede bulunulduğu iddiası - KAYSERİ

- 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi - Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer ile röportajKAYSERİ (AA) - Kayseri 'de bir rehabilitasyon merkezinde zihinsel engelli öğrenciye kötü muamelede bulunulmasına ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer, olayın ortaya çıkmasının ardından Bakanlık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kente gelen müfettişler ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Önal İnaltekin ile 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemelerde bulundu.Özer, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, olayla ilgili çok hızlı bir şekilde çalışma başlatıldığını ve her türlü tedbirin alındığını söyledi.

"Biz bu çocukların hem annesiyiz hem babasıyız, bu çocuklar bizlere emanet" diyen Özer, şunları kaydetti:"Kamuoyu müsterih olsun. İvedi olarak o görüntü içinde bulunan tüm personeli, temizlik, güvenlik, bakım elemanı ve kadrolu personeli görevlerinden el çektirdik, uzaklaştırdık. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Cumhuriyet Başsavcılığına il müdürlüğü olarak suç duyurusunda bulunduk. Bakanlığımız iki müfettiş gönderdi. Devlet olarak, bakanlık olarak bu olayın takipçisiyiz. Bu okul tüm binaların ortasında, herkesin rahatlıkla görebileceği bir okul, biz bu konuda şeffafız. Görüntüler içerisinde 7 kişi var. Kurum müdürü ve hemşireyi de 657 sayılı kanuna tabi olmaları dolayısıyla görevlerinden uzaklaştırdık. Soruşturma sürüyor. Çocuğumuza özel olarak psiko sosyal destek vermeye devam ediyoruz. Morali, keyfi gayet yerinde. Bir darp yok, usül ve yöntem anlamında hatalı bir davranış var. Biz daha dikkatli olunması için personelimize eğitimler vereceğiz. Her şeyin daha fazlasını yapacağız."Özer, dün akşamdan bu yana merkez eğitim gören çocukların yanında olduklarını, Türkiye - İzlanda maçını da beraber izlediklerini belirtti.
Olayın yaşandığı merkezin her zaman başarılarıyla anılmış bir okul olduğunu vurgulayan Özer, "Daha bir ay önce çocuklar futbolda Türkiye birinciliği elde etti. Sosyal kültürel faaliyetleri yoğun olan bir okul. Bizim bakanlığımız devletin hem büyüklüğünü hem şefkat yüzünü gösteren bir bakanlıktır." dedi.
- OlayRehabilitasyon merkezinin bahçesinde yerde oturarak binaya girmek istemeyen zihinsel engelli bir öğrencinin, bazı görevlilerce pencereden zorla içeri sokulmasına ilişkin görüntüler dün sosyal medyada yayınlanmıştı. Kayseri Valiliğinde görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından yapılan açıklamada, 75.Yıl Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelen olaya ilişkin, yöneticiler ve görevliler hakkında 4483 sayılı yasaya göre, ön inceleme, 657 sayılı yasaya göre de disiplin soruşturması başlatıldığı, olaya karışan kamu görevlilerinin tamamının idari tedbir olarak açığa alındığı, memur statüsünde olmayanlar için işten çıkartılma süreci yürütüldüğü belirtilmişti.
Rehabilitasyon Suç Duyurusu Rehabilitasyon Merkezi Kamu Görevlileri Engelli Öğrenci 

15 Kasım 2019 Cuma günü yayınlandı