Yorgancılığın 'Ehl-i Sanat'ı tecrübelerini anlatıyor - BİLECİK

Yorgancılığın "Ehl - i Sanat"ı tecrübelerini anlatıyor - BİLECİK - Müzeden detaylar - Dikilen yorganlardan detaylar - 64 yaşındaki Savak ile röportaj - Savak'ın kızı Ayşe Kasap ile röportaj - Müzesi Sorumlusu Yurdanur Kırlı ile röportaj Yorgancılığın "Ehl - i Sanat"ı tecrübelerini anlatıyor - Yorgancılıkta 38 yılını dolduran Hatice Savak, Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehirler Müzesi'ndeki "Ehl - i Sanat" etkinlikleri kapsamında mesleğinin inceliklerini paylaşıyor - Hatice Savak:"Bu işi annemden öğrendim. Yıllarca beraber yorgan diktik"BİLECİK (AA) - Bilecik 'te 38 yıldır yorgancılık yapan Hatice Savak, Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehirler Müzesi'nin ziyaretçilerine mesleğinin inceliklerini anlatıyor.Müzede, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen "Ehl - i Sanat" etkinlikleri kapsamında kendisine özel bir oda hazırlanan Savak, müzeye gelenlerle, yorgancılıkla ilgili tecrübelerini paylaşıyor.64 yaşındaki Savak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu işi annemden öğrendim. Yıllarca beraber yorgan diktik. Eskiden çok yorgan geliyordu ama şimdi öyle değil." dedi.
Yorgancılığın "Ehl - i Sanat"ı, bazı yorganları bir, bazılarını 3 günde bitirdiğini belirterek, "Divan örtüsü neredeyse her gün gelirdi. Erkenden kalkıp çocuklarıma bakıyor, sonra da yorganların başına geçiyordum. Gece uyumuyor siparişleri bitiriyordum." diye konuştu.
Savak'ın kızı Ayşe Kasap ise annesinin, anneannesiyle birlikte yıllarca yorgan diktiğini anlatarak, "Biz kanepede ya da divanda otururken onları izlerdik. Asla yorgana basmazdık. Annem yorgan dikerek hayallerimizi gerçekleştirdi. 'Şu yorganı dikeyim, şu isteğinizi alacağım, sizi şuraya götüreceğim' derdi. Biz de beklerdik. Günlerimiz böyle geçti." ifadelerini kullandı. Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehirler Müzesi Sorumlusu Yurdanur Kırlı ise daha önce de, "Geçmişimizi Yaşatıyoruz" projesi kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:"Bu etkinliklerde de Hatice Savak, ziyaretçilere yorgan dikim sürecini anlatıyor. Bilecik 'te yorgancı dükkanları kapandı. Burada özellikle kaybolmuş veya kaybetmek üzere olduğumuz meslekleri sergiliyoruz. Sadece sergiyle kalmıyoruz, aynı zamanda canlı anlatımla da sunmaya çalışıyoruz."
Muhabir Gana Ziyaretçiler 

14 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı