Yarım asırdır ‘kuşgözü’ tamiratı yapıyor

Ürünlerden ve iş yerinden detay
Naat 

-Ürünlerin hazırlanışı
-Ejder tanıştan detaylar
-röporaj

( KAHRAMANMARAŞ - ÖZEL)- Hobi olarak yaptığı mesleğini oğulları ve torunlarına öğretiyor- Kahramanmaraş'ta çıt çıtı işi yapan Ejder Tanış, mesleğinin son ustası olarak çalışıyor KAHRAMANMARAŞ

- Kahramanmaraş’ta yarım asırdır kuşgözü adı verilen çıt çıtılı düğme tamirat işi yapan Ejder Tanış, 80 yaşında mesleğinin son ustası olarak vatandaşa hizmet etmeye devam ediyor. Dulkadiroğlu ilçesi Saraçhane çarşısındaki küçük dükkanda müşterilerini bekleyen Tanış, birbirinden farklı giysi, pantolon, gömlek ve ayakkabı gibi ürünlerin düğmelerin tamirini yapıyor. 1952 yılından bu yana tuhafiye olarak vatandaşlara hizmet veren Tanış, farklı boyut ve çeşitlerdeki düğme ve çıt çıtıları sabırla takarak tamir ediyor. ‘Ben işimi hobi olarak yapıyorum’ Yaptığı ürünlere kanaat getirmeden müşteriye teslim etmediğini söyleyen Tanış, hobi olarak yaptığı işten para kazanma gibi bir niyetinin olmadığını da söyledi.

Mesleğini Kahramanmaraş’ta kendisinden başka yapanın olmadığını söyleyen Tanış, işini oğullarına ve torunlarına öğrettiğini söyledi.

Tanış, “Çıtçıtı, kot düğmeleri, kuşgözü ve bayanların giysilerine düğmeler yapıyorum. Yani binlerce çeşit düğme var bende. Kuşgözlerinin boy boy farklı ürünleri var, en küçüğünden en büyüğüne kadar. Bu işi yapınca bu bende yok demiyorum, bu benim hobim ve hobi olarak yapıyorum. Ben bu işe 1952 yılında başladım ve o günden bugüne bu işi yapıyordum. Ben bu ürünü yapıyorum ve İstanbul’da yapılıyor ürünler tam bastırılmadığından açılıp kapanmıyor. Ya kopuyor yada kumaşı ile birlikte kopuyor. Buraya her yerden insan geliyor ve bende yaptığım zaman iyice kanaat getirmeden müşterinin eline veremiyorum. Ürünleri bir buçuk liradan, iki buçuk 3 liraya kadar yapıyorum. Kahramanmaraş’ta benden başka bu işi yapan yok ve şimdi çocuklarıma ve torunlarıma bu işi öğretiyorum. Benden sonra onların bu işi yapmasını istiyorum. Yani bu devire göre lüzum olan bir iştir” diye konuştu.

11 Temmuz 2019 Perşembe günü yayınlandı