Yağışlar Trakya çiftçisini neşelendirdi - KIRKLARELİ

- Tarlalardan genel ve detay görüntüler - Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ile röportaj - Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yarısından fazlasını karşılayan, buğday üretiminde de kalitesi ile söz sahibi olan Trakya'da, kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, yağışlar ile adeta derin bir nefes aldı - Yağışlar ekili buğdaylara can suyu olurken, kuraklık nedeniyle ekilemeyen ayçiçeklerinin toprağın tava gelmesiyle ekimine yeniden başlanılacak - Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan: "Kuraklık nedeniyle halen ekilemeyen tarım alanlarımız var. Son yağışlar tarım alanlarına can suyu oldu diyebiliriz." - Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı: "Uzun zamandır beklenen yağışlar çok şükür geldi ve çiftçimize bir nefes oldu."KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yarısından fazlasını karşılayan, buğday üretiminde de kalitesi ile söz sahibi olan Trakya'da, kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, yağışlar ile adeta derin bir nefes aldı.Yaklaşık 1,5 aydır bölgeye istenilen düzeyde yağış düşmemesi nedeniyle ekili buğdayların bir kısmının toprak altından çıkmaması, bir kısmının ise gelişimlerinden endişelenen ve toprağın tavda olmaması nedeniyle tarım alanlarının yaklaşık yüzde 30'una ayçiçeği ekimi gerçekleştiremeyen Trakya çiftçisi, dün bölgede etkili olan sağanak ile büyük bir sevinç yaşadı.Yağış ile birlikte bir çok çiftçi tarım alanlarına giderek, toprağın tavını inceledi.Geçen yıllara göre yaklaşık 1 ay ayçiçeği ekiminde geciken çiftçiler, Ramazan ayı öncesi tarlalarını hazırlayarak, ayçiçeği ekimi için büyük bir mücadele verecek. - "Yağışlar can suyu oldu" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, son yağışların tarım alanlarına can suyu niteliğinde olduğunu söyledi.

Bölgeye yaklaşık 1,5 aydır istenilen düzeyde yağış düşmemesi nedeniyle çiftçilerin büyük bir tedirginlik yaşadığını belirten Şaylan, halen ekilemeyen ayçiçeği tarlalarının bulunduğunu bildirdi.Geçen yıl bu aylarda ayçiçeklerinin tamamının gelişmeye başladığını, buğdayların da başaklarını dolgunlaştırmaya başladığını anlatan Şaylan, bu yıl ise kuraklık nedeniyle zor bir yıl geçirdiklerini aktardı.Son yağışların buğdaylara can simidi, ekilemeyen alanlarda da toprağın tava geldiğini ifade eden Şaylan, "Kuraklık nedeniyle halen ekilemeyen tarım alanlarımız var. Son yağışlar tarım alanlarına can suyu oldu diyebiliriz. Yağışlar ile buğdaylar rahat çıkacak, çıkanlar ise gelişimlerini sağlayacak. Ekilemeyen ayçiçekleri toprağın tava gelmesiyle ekimine başlanılacak. Çiftçilik her yıl değişkenlik gösterebiliyor. Geçen yıl yağışlar nedeniyle rahat ekim yapan çiftçilerimiz bu yıl büyük bir tedirginlik içerisinde. İnşallah bundan sonra belirli periyotlarda yağış olur da, çiftçimiz rahat bir sezon geçirir." diye konuştu.
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise beklenen yağışın düşmesi ile çiftçinin yüzünün güldüğünü belirtti.
Bu yıl yağışlar nedeniyle korkulu bir sezon geçirdiklerini dile getiren Saygı, "Uzun zamandır beklenen yağışlar çok şükür geldi ve çiftçimize bir nefes oldu." dedi.
Çiftçilerden Hüseyin Meneşe de, toprağın tava gelmemesi nedeniyle ayçiçeği ekimini gerçekleştiremedikleri tarlalarını yağışların hemen ardından ekmeye başlayacaklarını belirtti.
Yağışı yaklaşık 1 aydır adeta dört gözle beklediklerini aktaran Meneşe, kuraklık ile karşı karşıya olan tarım alanlarının yağışlar ile tava geldiğine dikkat çekti.
Tarım Bild Efes Allah 

23 Mayıs 2018 Çarşamba günü yayınlandı