Yabancı gelinler Türkçe öğreniyor

dersten görüntüler
Öğretmenler Halk Eğitim Resmi Nikah Öğrenciler Birinci Sınıf 

-tahtaya yazı yazarken kursiyerler görüntü
-derse katılmaları
-röportajlar

( ORDU -ÖZEL)- Çocuklarının eğitimlerine yardımcı olmak için Türkçe öğreniyorlar- Yabancı gelinlerin her biri 4-5 lisan biliyor ORDU

- Ordu'nun Fatsa ilçesine çeşitli ülkelerden evlenerek gelen yabancı gelinler Türkçe öğrenmek için kursa başladılar. İlkokul birinci sınıftaki öğrencilerinin öğrendiği harfi tanıma dersi ile başlayan kursiyerler Türkçe öğrenmek için büyük gayret gösteriyorlar. Yabancı gelinler Türkçe öğrenmekteki en büyük amaçlarının çocuklarının eğitimlerine yardımcı olmak için olduğunu söylediler. İçlerinde doktorlar, mühendisler ve çeşitli meslek gruplarından olan kadınlar Halk Eğitim Merkezince açılan Türkçe kursunu başarılı bir şekilde devam ettiriyorlar. Eğitici öğretmenleri ile birlikte Türkçe kursunda dil bilgisi ve Türkçe okuma ve yazmayı öğrenen yabancı gelinler her biri en az 4’e dil bildiklerini söylerken öğrenmekte en çok zorlandıklarını dilin ise Türkçe olduğunu ifade ettiler. Arabistan’dan 3 yıl önce evlenerek gelen 35 yaşındaki Ababa Tekle, “Eşimle Arabistan’da tanıştım, Türkiye’yi çok sevdiğim için de dilini de öğrenmek istedim. Sahra ve Lemis isminde iki çocuğum var. Halk Eğitimce açılan 'Türkçeyi öğreniyorum' kursuna katıldım ve burada konuşma, dil bilgisi ve yazmayı öğreniyorum. İlk geldiğimde biraz zorlandım ama insanları çok anlayışlı olduğu için Türkçeyi kolayca öğrenmeye başladım. Burada kültürlerini öğrendim. Ben onlara Arabistan yemeklerini, onlar da bana kendi yemeklerini öğrettiler. Keşkek, türlü, köfte ve dolma yemeklerini yapıyorum. Kursu açan eğiticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Çocuklarını eğitimlerine yardımcı olmak için kursa geldiğini belirten Özbekistanlı 45 yaşındaki Müesser Şukurova ise, “Oğlumu okula gönderiyorum. Okuma-yazmasında kendisine yardımcı olmak için halk eğitimce açılan kursa katıldım. Türkçe güzel dil ve öğrenmeye devam ediyorum. 6 farklı dili çok iyi şekilde biliyorum. Öğrenirken en çok zorlandığım dil ise Türkçedir. Buraya gelmeden önce 12 yıl Güney Kore'de yaşadık eşimle. Hamile kaldıktan sonra çocuğumu Türkiye’de doğurmak istedim. Burada eğitimine devam ettiriyor oğlum. Burada olmaktan son derece mutluyum” diye konuştu.
"5 dil biliyorum" 43 yaşındaki Ukraynalı Nataliya Etmekci, “Türkçeyi daha iyi öğrenmek için kursa katıldım. En iyi şekilde öğrenerek ikili diyaloglarda sıkıntı çekmek istemiyorum. Benim memleketim artık Türkiye ve daha iyi şekilde bunu öğrenmek istiyorum. Kendim doktorum ve eşimle hastanede tanıştık. Sonrasında evlendik ve buraya yerleştik. Dini ve resmi nikahımızı yaptık. 5 farklı dil biliyorum. En çok öğrenirken zorlandığım dil ise Türkçedir. Diğer diller birbirine anlamları olarak çok yakın. Türkçe ise hem kelime az hem anlamları çok yakın. Burada olmaktan mutluyum. Kültürlerimiz farklı biraz zorlanıyorum ama bu açığı gidermek için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.
Kazakistanlı 30 yaşındaki Raihan Karaman, “6 ay önce Fatsa’ya geldim. İki çocuğum var. Çocuklarım okula gidiyor. Onlara yardımcı olmak için Türkçe kursuna katıldım. Okuma ve yazmayı öğretmenimiz çok güzel anlatıyor. 7-8 yıldır Türkçeyi konuşuyorum, çok zorlanmıyorum. Kendim 3 dil biliyorum. Burada insanları çok sıcakkanlı. Gerçekten dünyanın hiçbir yerinde bu sıcakkanlılığı yaşayamıyorsunuz” ifadelerini kullandı. "Gayet yetenekli ve istekliler" Kurs hakkında bilgi veren eğitici öğretmen Elvan Güneş, ”Kursiyerlerimiz birleşip Türkçe öğrenmek istediklerini Halk Eğitime bildirdiler. Bizler de onlara Türkçeyi tam olarak öğretmeye çalışıyoruz. Evlenerek ülkemize gelmiş gelinlerimizin, eşlerinden ve yakınlarından öğrendikleri kadar Türkçe alt yapıları var. Daha iyi sohbet etmek, gittikleri resmi kurumlarda daha iyi iletişim kurmak için dillerini geliştirmek istiyorlar. Gayet yetenekli ve istekliler. Türkçe biraz zor bir dil ve sondan eklemeli bir dil olduğu dilimizi öğrenmekte zorluk çektiklerini söylüyorlar. İstekli ve azimli oldukları için başarıyorlar” dedi.
Birçok farklı alanlarda kurs açtıklarını söyleyen Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Eylem Aydın ise, “Kursiyerlerimiz ilk olarak bizlere başvuru yaptılar. 2 yıldır bu tür kursları açıyoruz bünyemizde. Kasım ayında açtık kursumuzu ve dil eğitimine katılan kursiyerlerimiz Şubat ayında belgelerini alacaklar” diye konuştu.
(AA-SLH-
30 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı