Yaban hayvanlarını rölyef ve heykellerle sergiliyorlar - VAN



: - Yapılan rölyef ve heykel çalışmalarından detaylar - Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aslan ile röportaj - Rölyef ve heykelleri yapan Van Güzel Lisesi'nin Görsel Sanatlar Öğretmeni Sanatlar Özaraz ile röportaj - Van 'da YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin çevresi nesli tükenen ya da tehlikede olan yaban hayvanlarının rölyef ve heykelleriyle süslendi - Merkez Müdürü Doç. Dr. Aslan: - "Projemizin amacı yaban hayvanlarını tanıtmak, hatırlatmak, görselliğinin güzelliğini ortaya koyarak insanların bunu korumasını sağlamak"VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ( Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin çevresi 1,5 yıllık çalışmayla nesli tükenen ya da tehlikede olan yaban hayvanlarının rölyef ve heykelleriyle süslendi. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, yaban hayvanlarına karşı bilinci artırmak, korunmalarını sağlamak amacıyla çalışma başlattı.Merkez müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, duvarlara nesli tükenen ya da koruma altına alınan hayvanların rölyeflerinin işlenmesi, bazı noktalara da heykellerinin yapılması için proje hazırladı. Van Güzel Sanatlar Lisesi'nin Görsel Sanatlar Öğretmeni Murat Özaraz'ın destek verdiği proje kapsamında 1,5 yıl süren çalışma ile aralarında sadece Van 'da yetişen inci kefali ve Van kedisinin de bulunduğu 7 hayvan türünün rölyefi duvarlara işlendi, nesli tükenen ya da tehlikede olan 7 hayvanın heykeli de belirlenen noktalara yerleştirildi.Kabartmalı, üç boyutlu ve doğasına uygun şekilde tasarlanan çalışmalar, merkezi ziyarete gelen hayvanseverlerin beğenisini kazandı. - "Minyatür Doğal Yaşam Parkı oluşturmak istiyoruz"Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, yaban hayvanlarıyla ilgili her alanda çalışma yürüttüklerini söyledi.

Asıl amaçlarının doğada yaralı halde bulunan her türlü hayvanı tedavi ettikten sonra yeniden doğaya kazandırmak olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi:"Merkezimizin 54 dönümlük duvarlarla çevrili alanını adına uygun hale getirebilmek için bazı değişiklikler yaptık. Dış duvarlara nesli tükenmiş ya da tehlikede olan bazı yaban hayvanları ile Van Gölü'nde yaşayan tek canlı olan inci kefali ve Van kedisinin rölyef çalışmalarını işledik. Projemizin amacı yaban hayvanlarını tanıtmak, hatırlatmak, görselliğinin güzelliğini ortaya koyarak insanların bunu korumasını sağlamak. Biz bu projeyi geliştirerek rölyef ve heykellerin yanına hayvanların türü hakkında bilgilerin yer aldığı tabelalar yerleştireceğiz. İmkanlarımız ölçüsünde bu çeşitliliği de giderek artırıp burayı bir 'Minyatür Doğal Yaşam Parkı'na dönüştürmeyi hedefliyoruz." - "Eserlerim benim çocuğum gibi"Rölyef ve heykelleri yapan Van Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Murat Özaraz da bölgedeki birçok yaban hayvanın rölyef ve heykel çalışmasını yaparak bir bilinç oluşturmak istediklerini söyledi.

İnsanların yakından kolay kolay göremeyecekleri hayvanlara ait çalışmaların merkezde bulunduğunu dile getiren Özaraz, şöyle dedi:"Rölyef çalışmalarını inşaat işlerinde kullanılan 20 çeşit malzemeyi bir araya getirip sertleştirdim. Sonra da yontarak son şeklini verdim. 1,5 yılda 7 yaban hayvanı heykeli ve 7 rölyef çalışmasını tamamlayarak merkezin çevresine yerleştirdik. Zaman zaman gelip yaptığım çalışmaları kontrol ediyorum, eksikleri varsa gideriyorum. Eserlerim benim çocuğum gibi, gördükçe mutlu oluyorum."
İnci Kefali Göreme Hayvan Trol 

23 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı