Van kedileri havuzu sevdi



: - Kedi Villası - Van Kedilerinden görüntü - Gelen ziyaretçilerin kedileri sevmeleri - Kedilerin beslenmesi - Kedilerin yüzmeler - YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya'nın konuşması - İranlı turist Negin Khiabani'ın konuşması - Azeri Roza Ebadi'nin konuşması - Kedilerden detay - - Van 'a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Kedievi Villası'nda kediler, kendileri için özel tasarlanan havuzlarda yüzerek serinliyor - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya:" Van kedisinin yüzmesi önceden bir ütopyaydı. Ama şimdi havuzlarımız var ve kedilerimiz yüzüyor. İnsanlar bunu görünce de çok şaşırıyorlar. Havuzları ve kedileri duyan buraya koşuyor" - İranlı turist Negin Khiabani:"Daha önce kedilerin yüzdüğünü duymuştuk ama hiç görmemiştim. Şimdi gördüm ve çok şaşırdım"VAN (AA) - MESUT VAROL - Van 'daki Kedievi Villası'nda kediler, özel tasarlanan havuzlarda yüzerek serinliyor.Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle kentin en önemli değerlerinden Van kedileri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Van Kedievi Villası'nda özenle korunuyor.Kentin en büyük canlı kültür mirası olan kediler, özel tasarlanan havuzlarda yüzerek serinliyor.Her gün görevliler tarafından bakımları özenle yapılan kedilerin havuzda yüzmesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, merkezde, Van kedisinin bütün özelliklerini kayıt altına almaya çalıştıklarını söyledi.

Van kedisinin, tarihi kayıtlarda yüzmeyi seven hayvanlar olarak bilindiğini, bu nedenle kedilerin yüzme karakterlerinin kaybolmaması için özel havuzlar inşa ettiklerini anlatan Kaya, "Geçen sene inşaatına başladığımız havuzlarımızı, kısa süre önce işletmeye aldık. Biz bundan sonra Van kedilerinin suyu sevme ve yüzme özelliklerini küçüklükten başlayarak geliştireceğiz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
- "Havuzları ve kedileri duyan buraya koşuyor"Kaya, günlük ziyaretçi sayısının 800'ün altına düşmediğini ve her geçen sayının arttığını belirterek, " Van kedisinin yüzmesi önceden bir ütopyaydı. Ama şimdi havuzlarımız var ve kedilerimiz yüzüyor. İnsanlar bunu görünce de çok şaşırıyor. Havuzları ve kedileri duyan buraya koşuyor. Bizler de bu ilgiden memnunuz." diye konuştu.
Yılda 150 ila 200 aileyi Van kedisi sahibi yaptıklarını ifade eden Kaya, şunları söyledi:"Burası Van için önemli bir merkez. Gerek Van kedisinin diğer özellikleri, gerek orijinalliği, gerekse de buradaki nezih ortamıyla, müziği ve havuzlarıyla Van kedilerine dört dörtlük bir yer sunuyoruz. Dolayısıyla da Van 'a gelen her turist için burası uğrak yer haline geldi. Amacımız Van kedisini sağlıklı şekilde Türkiye'ye tanıtmak ve bu hayvanlarla ilgili duyarlılık oluşturmaktır. Bu konudaki çalışmalarımız da meyvelerini veriyor. Her sene bir önceki seneden daha düzgün, daha başarılı ve daha emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bunun bir turizm figürü olması Van 'a gelmek için ikinci bir sebep oluşturmasından memnunuz." - Khiabani: "Yüzdüklerini gördüm ve çok şaşırdım"İran'dan Van 'a gelen Negin Khiabani de ilk kez yüzen kedi gördüğünü belirterek, "Daha önce kedilerin yüzdüğünü duymuştuk ama hiç görmemiştim. Şimdi yüzdüklerini gördüm ve çok şaşırdım. Gerçekten çok güzeller. Özellikle farklı renkte gözlere sahip olmaları çok etkileyici" dedi.
Azerbaycanlı Roza Ebadi de "Kedilerin güzelliklerini duymuştum. Yakından görmek için geldim. Her odada farkı yaşlarda ve ayrı güzellikte kediler var. Havuzlarda yüzmelerine de çok şaşırdım." diye konuştu.

Ütopya Yabancı Turist Muhabir Küçüklük Ziyaretçiler 

17 Temmuz 2018 Salı günü yayınlandı