Uskumru, hamsinin tahtını sallıyor

Balık tezgahlarından görüntü
Küçük Prens Balıkçı Esnafı Kış Mevsimi Hamsi Balığı Yaz Mevsimi 

-Balıkları tezgahlara dizen, sulayan balıkçılar
-Balıkçı Cem Tecimen'in konuşması
-Balık Hali'nde balık bekleyen martılar

( BALIKESİR - ÖZEL)- Hamsi fiyatları tırmanırken, uskumrunun fiyatı düşüyor BALIKESİR

- Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Balık Halinde uskumru bereketi yaşanıyor. 25 yıllık bir aranın ardından ilk kez bu kadar bol avlanan uskumru kilosu 40 liradan 20 liraya kadar düştü. Denizde yaşanan uskumru bereketinin aksine hamsinin az olması fiyatını da 30 TL'ye kadar tırmandırdı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali'nde tezgahlarda uskumru hakimiyeti hüküm sürüyor. Uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar bol avlanan uskumru balığı fiyatıyla vatandaşın, bolluğu ile de balıkçı esnafının yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz hafta kilosu 40 TL'den tezgahlarda yer bulan uskumru bu hafta 20 TL'ye düşen fiyatı ile tezgahların küçük prensi hamsinin hükümdarlığını ele geçirdi. Bandırma Balık Hali'nde esnaflık yapan Balıkçı Cem Tecimen, "Şu anda denizlerimizde uskumru akını var. Ege Bölgesinde ve Babakale'de çok güzel uskumru balığı var. Yıllardır görülmeyen uskumru balığı bu yıl 15-20 TL'lere kadar düştü. Denizin en güzel balıkların bir tanesi. Yurt dışında ithal edilen Norveç Uskumrusu'ndan daha kaliteli. Yağlı bir balık. Izgarası, tavası, her şeyi olur. Bunun yanısıra hamsi balığının fiyatı düşmüştü ama avlanmaya göre yine yükseldi. 15 TL'den 30 TL'ye kadar çıktı" dedi.
Balık sezonunun bu yıl iklimlere ve hava şartlarına bağlı olarak zayıf olduğunu hatırlatan Tecimen, "Bu hafta sonunda havaların kötüleşeceği bilgisi geliyor. İnşallah en azından uskumru bu şekilde bol çıkmaya devam eder. Halkımız bol bol uskumru yer. Uskumru'nun bol olması bu yıl iklimlere bağlı. Uzun yıllardır mevsimler normal şekilde yani kışın kış mevsimini yazın yaz mevsimini yaşıyorduk. Bu nedenle uskumru pek görülmüyordu. Ama bu yıl iklimler değişti, kış sıcak geçiyor. Ama haftasonu hava patlarsa dengeler değişebilir" dedi.
Balıkçı Tecimen, hamsi balığının da kilosunun 15 TL'den 25-30 TL'ye kadar yükseldiğini ifade ederek, İstanbul piyasasında 30 TL olan hamsinin Bandırma'da da 25-30 TL arasında tezgahlarda alıcı beklediğini ifade etti.
Balık piyasasının iklimlere göre değişen fiyat dengelerinden en etkilenmeyen canlılar ise yine martılar oldu. Balıkhanenin sadık nöbetçileri martılar ise en iyi dostları balıkçılardan gelecek bir kaç balık için beklemeyi sürdürdü. (İA-
22 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı