Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu - ANTALYA

- Sempozyumdan detaylar - Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden Mücahit Küçükyılmaz'ın konuşması - Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun konuşmasıUlusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu - Antalya 'da düzenlenen Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu, 17 ilden öğrencinin katılımı ile başladı - Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden Mücahit Küçükyılmaz: - " Antalya 'yı turizm kenti, dünyanın gözde kentlerinden biri yapan hususlar, deniz, kum, güneş değildir. Antalya 'nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisi geleneği ve maneviyatı vardır" - Antalya Valisi Münir Karaloğlu: - "Sosyal bilimler olmadan, bu alanda eğitim gören öğrencilerimizi kıymetli hale getirmeden Türkiye'nin de milletin de ümmetin de problemlerini çözme şansımız yok"ANTALYA (AA) - Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerinden Mücahit Küçükyılmaz, Antalya 'yı turizm kenti, dünyanın gözde kentlerinden biri yapan hususların deniz, kum, güneş olmadığını belirterek, " Antalya 'nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisi geleneği ve maneviyatı vardır." dedi.
Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi işbirliğinde düzenlenen Ulusal Antalya Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu, 17 ilden öğrencinin katılımı ile Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde başladı.
Sempozyumda konuşan Küçükyılmaz, Antalya ’nın özelliklerini anlattı. İçinden nehir geçen, su olan, yüzünü denize dönen, sırtını yüce dağlara yaslayan şehirlerin her zaman güzel olduğunu ifade eden Küçükyılmaz, Antalya ’nın tüm bu özellikleri içinde barındırdığını kaydetti.
Bu şehre yolu düşenlerin sadece Lokman Hekim ya da Evliya Çelebi olmadığını, Niyazi Mısri'nin, Seyyid Cemaleddin Efendi'nin de yolunun düştüğünü dile getiren Küçükyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:"Horasan Erenlerinin izlerini bugün Akseki'ye, Bademli'ye gittiğinizde görürsünüz. Hem sanat icra etmişlerdir hem zanaat, hem marifet öğretmişlerdir. Elmalı’ya gittiğiniz zaman Abdal Musa’yı görürsünüz. Yine Sinan - i Ümmi'yi görürsünüz. Baltası Gedik’i görürsünüz, Vahabi Ümmi’yi görürsünüz. Biraz daha aşağıya indiğinizde Finike’de Eroğlu Nuri’yi görürsünüz. Toros Dağlarını gezdiğiniz zaman Atatürk’ün güzel sözünde olduğu gibi 'Eğer Toros Dağlarında hala bir yörük çadırı duruyorsa ve o çadırdan duman tütüyorsa, bu milleti kimse yenemez.' diyor. Orada aynı zamanda yatırları, türbeleri görürsünüz. İşte onlar bizim manevi tapu senetlerimizdir." Antalya ’nın Türkiye'nin turizmin başkenti, dünyanın da gözde kentlerinden biri olduğunu dile getiren Küçükyılmaz, " Antalya ’ya bu niteliğe kavuşturan hususlar, deniz, kum, güneş değildir. Antalya ’nın bir tarihi, bir kültürü, bir medeniyeti, herşeyden önemlisi geleneği ve maneviyatı vardır. Bütün bunları bünyesinde barındıran bir şehirdir." diye konuştu.
Küçükyılmaz, sempozyumun lise öğrencilerinin iştirakı ile daha da değer kazandığını bildirdi. - "Sosyal bilimler olmadan sorunlar çözülmez” Antalya Valisi Münir Karaloğlu da ilmin odağında insanın, insanın da insanla, eşyayla, çevreyle ve yaratıcısıyla ilişkisi bulunduğunu söyledi.

. Medeniyetlerin farkını da bu ilişkilerin ortaya koyduğunu anlatan Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bir köklü medeniyetimiz, İslam medeniyetimiz deriz, bir de batı medeniyeti deriz. Aradaki fark, batı medeniyetinin özü olan kapitalizm 'insan insanın kurdudur' diyor. Bizim medeniyetimiz, Peygamberimiz, önderimiz ise 'İnsanın en hayırlısı insanlığa faydalı olandır' diyor. Aradaki farkı gördük mü? Bir medeniyet, 'Sen diğer insanı yersen, tüketirsen, yok edersen var olacaksın' diyor. Benim medeniyetim ‘Sen hayırlı olabilmek için diğer insana faydalı olman gerekir’ diyor. Cumhurbaşkanımızın söylediği, 'Medeniyet köklerimizden ilham alarak geleceğin medeniyetini inşa etmek' sözü işte buradaki farkı anlamak oluyor."Bilgisayar oyunlarının hepsinin bir şeyi yok etmek üzerine kurulu olduğuna işaret eden Karaloğlu, bu açıdan milli ve sokak oyunlarının öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini bildirdi. Çocukların oyun oynarken şekillendiklerini ifade eden Karaloğlu, "Siz hayatı boyunca bir şeyleri yok etmek üzere oyun oynamış çocuğa, 'İnsanın en hayırlısı insanlığa faydalı olandır' ifadesini ne kadar anlatsanız bir şey ifade etmez." diye konuştu.
Sosyal bilimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, şu değerlendirmede bulundu:"Sosyal bilimler olmadan, bu alanda eğitim gören öğrencilerimizi kıymetli hale getirmeden Türkiye'nin de milletin de ümmetin de problemlerini çözme şansımız yok. Ne olur, sosyal bilimlerde okuyan çocuklarımız, kendilerine güvensinler. Hepiniz çok önemli bölümlerde okuduğunuzun farkına vararak toplumda gezin. Türkiye'nin en büyük problemi sosyal bilimler konusunda yeterli yatırım yapamamız. Bu problemi mutlaka çözmemiz gerekiyor."Sempozyum, 27 Ekim'de sona erecek.
Kapitalizm Maneviyat Lise Öğrenci Başkent Öğrenciler 

25 Ekim 2018 Perşembe günü yayınlandı