TÜRKPATENT Başkanı Asan: '343 coğrafi işaret tescil edildi'

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan'ın konuşması

( ANKARA ) TÜRKPATENT Başkanı Asan: "343 coğrafi işaret tescil edildi"- Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan:- "Coğrafi işaretler konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu olarak özellikle 2017 yılında çok aktif bir yılı geride bıraktık. Şu an itibariyle 343 coğrafi işaret tescil edildi, yaklaşık 419 coğrafi işaretin tescilinin işlemleri ise devam ediyor" ANKARA
Strateji Alışveriş Misyon Açık Oturum Uluslararası 


- Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, "Coğrafi işaretler konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu olarak özellikle 2017 yılında çok aktif bir yılı geride bıraktık. Şu an itibariyle 343 coğrafi işaret tescil edildi, yaklaşık 419 coğrafi işaretin tescilinin işlemleri ise devam ediyor" dedi.
Asan, TÜRKPATENT'te düzenlenen "Coğrafi İşaretlerin Uluslararası Tescili Semineri"ne katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Asan, "Coğrafi işaretler konusunda Türk Patent ve Marka Kurumu olarak özellikle 2017 yılında çok aktif bir yılı geride bıraktık. Şu an itibariyle 343 coğrafi işaret tescil edildi, yaklaşık 419 coğrafi işaretin tescilinin işlemleri ise devam ediyor. 3 tane AB Komisyonu tescilimiz var ve 13 tane AB Komisyonunda işlemleri devam eden coğrafi işaretlerimiz var. Yine 2018'in ilk çeyreğinde aynı hızda coğrafi işaretlerle ilgili tescillerimizi devam ettiriyoruz. Hemen hemen her hafta birden fazla yeni coğrafi işaret ilanına çıkıyoruz" diye konuştu.
"10 Ocak 2017'de yürürlüğe giren yeni mevzuatımızın coğrafi işaretlerle ilgili olarak işlemlerin basitleştirilmesi, sürelerin kısaltılmasında çok önemli bir etkisinin olduğunu düşünüyorum" diyen Asan, şunları kaydetti: "6769 sayılı kanun pek çok yeniliği getirdi ve kanunun üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Şu anda bu noktada bir yılın değerlendirmesini de yapıyoruz. Bugün burada ağırlıklı olarak konuşulan konu, tam da bizim için son derece önem arz eden konu. Çünkü ulusal tescillerde son derece başarılı bir şekilde devam ediyoruz. İnşallah 2018 yılı sonunun 100'ün üzerinde yeni tescille tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Bu anlamda uluslararası tescil boyutunda belki istediğimiz hızı yakalayamadık. İnşallah bugün ve yarın devam edecek bu seminer bu yönüyle de bize katkı sağlar." "Lizbon Sistemi'ne katılmamız için davetler geldi" Asan, coğrafi işaretlerle ilgili ulusal strateji belgeleri olduğunu ifade ederek, bu belgede önemli bir eylemin de Türkiye'nin Lizbon Sistemi'ne katılıp katılmaması konusu olduğunu söyledi.

Bugün yapılacak seminerin bu doğrultuda kendilerine yön vermesini beklediklerini dile getiren Asan, bu sisteme katılmaları yönünde kendilerine zaman zaman davetler geldiğini kaydetti.
Türkiye'nin Lizbon Sistemi'ne dahil olup olmaması yönünde çalışmalarının devam ettiğini aktaran Asan, en yakın zamanda kararlarını vereceklerini söyledi.

Seminer, 16-17 Mayıs tarihleri arasında devam edecek. Seminer kapsamında yapılacak oturumlarla uluslararası tecrübeler irdelenerek Türkiye'nin katılımı gündemde olan Lizbon Sistemi değerlendirilecek. AB ve Türkiye arasında karşılıklı olarak coğrafi işaretlerin daha hızlı incelenmesine yönelik görüş alışverişinde bulunulacak. Türkiye'nin Lizbon Sistemi'ne olası üyeliği sürecinde dikkat edilecek hususlar, avantaj ve dezavantajlar gözden geçirilecek. Türkiye'deki tescil sahiplerinin, marka vekillerinin ve kalkınma ajanslarının katılımıyla gerçekleştirilecek açık oturumlarda ise coğrafi işaretlerin AB'de daha etkin korunabilmesine yönelik bilgiler, AB başvuru süreçlerine ilişkin tecrübeler paylaşılacak.
16 Mayıs 2018 Çarşamba günü yayınlandı