Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Üyeleri Anıtkabir’i Ziyaret Etti

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu üyeleri, Engelliler Haftası doolayısıyla Anıtkabir ' i ziyaret etti.Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi başkanlığındaki heyet, Engelliler Haftası dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir ziyaretine katılan bedensel engelliler ve görme engelliler, koltuk değnekleri ve bastonlarıyla Anıtkabir merdivanlerinden çıkarken, tekerlekli sandalyedeki engelliler ise asansörle mozoleye çıktı.Anıtkabir ' de toplanan engelliler, Atatürk ' ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular. Engelliler daha sora Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Konfederasyon Başkanı Çelebi, Anıtkabir özel defterini imzaladı. Çelebi deftere yardımcısının eşliğinde şunları yazdı: “Cumhuriyetimizin temellerini kurarken, 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesi' cümlesini de, devletin sosyalliğini de ilke olarak belirleyerek, bizden sonra gelecek olanlara emanet ettiniz. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu olarak, kurulduğumuz 1986 tarihinden itibaren artan bir ivme ve azimle engelli vatandaşlarımızın sorunlarını belirlemek, çözümüne katkıda bulunmak, toplumsal farkındalık oluşturmak için var gücümüzle çalıştık ve çalışıyoruz. Bizlere hedef olarak gösterdiğin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak, barış ve huzur içerisinde yaşayan eşit yurttaşlar olarak insan hak ve özgürlüklerine dayalı, engelsiz Türkiye idealini gerçekleştirmek için huzurunda milletimizin temsilcisi yasama ve yürütme organlarının üyeleri başta olmak üzere devlet kurumlarının yöneticileri, toplumumuzun tüm duyarlı kesimlerini el ele vermeye çağırıyoruz.”
Cumhuriyet Atatürk Engelliler Haftası Türkiye Sakatlar Konfederasyonu 


Çelebi, Antıkabir çıkışında İHA ' nın sorularını cevapladı. Çelebi, 10-16 Mayıs tarihlerinin Özürlüler Haftası olduğunu belirterek, dostlarının aradığını ve ' Gününüz kutlu olsun ' dediklerini iletti. Çelebi, günlerin tebrik edilmesi için o günlerin yaşanması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda sivil Anayasa ile ilgili bütün bir vücut olunmasını talep ettik. Özgürlüklerin bütünleşmesiyle, insanların fikirlerinin bir olmasıyla, çoğulcu bir Anayasa olmasıyla birlik ve beraberliğe çağrı yaptık” şeklinde konuştu.

Çelebi, herkesin zihnindeki engeli ortadan kaldırması halinde engellilerin sorununun kalmayacağını dile getirdi. Çelebi, iki insanın ortak bir noktada buluşup bir arada hareket ettiği zaman sorunların ortadan kalkacağına değinerek, “Bu şekilde algılamazsanız, engelliye engelli gözüyle bakarsanız, sorunu çözemezsiniz” dedi. Çelebi, “Ulaşılabilirliği çözmediğiniz takdirde, erişebilirliği çözemezsiniz. Erişebilirliği çözemediğiniz takdirde, eğitimi çözemezsiniz. Eğitimi çözemediğiniz takdirde, istihdamla baş edemediğiniz gibi, ulaşılabilirlikten bahsedemezsiniz” ifadelerini kullandı. Özürlülerin istihdam konusuna dikkat çekilmesine işaret eden Çelebi, ek bir hak istemediklerini söyledi.
11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı