Türkiye’nin en yaşlı fıstık ağaçları Kilis’te bulundu

Fıstık ağaçlarının görüntüsü


-Genel ve detaylar
-Fıstıklardan görüntüler
-Uzmanların ağaçları incelemesi
-Genel ve detaylar
-Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu’nun açıklamaları
-Fıstıklardan görüntüler
-Genel ve detaylar

( KİLİS - ÖZEL)- 250-1000 yıllık olduğu tahmin edilen 15 ağaç koruma altına alınıyor KİLİS

- Kilis’te, Türkiye’nin en yaşlı fıstık ağaçları bulundu. 250-1000 yıllık olduğu değerlendirilen aynı bölgedeki 15 fıstık ağacının koruma altına alınması için çalışma başladı.
Bölgenin en yaşlı fıstık ağaçları bulunduğu ihbarı üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, belirtilen alandaki fıstık ağaçlarını inceledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu ile beraberindeki heyetin yaptığı ilk tespitlerde fıstık ağaçlarının yaklaşık 15 ağacın 250-1000 yıllık olduğunu belirlendi. Fıstık ağaçlarının kesin yaşlarının tespit edilmesi için Tema Vakfı ile Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü ile Türkiye’de fıstık ağaçları konusunda uzmanlar Kilis’e davet edildi. Tarihi fıstık ağaçları, başlatılan çalışma ile koruma altına alınarak anıt ağaç statüsü kazandırılacak. Tarım ve Orman İl Müdürü Songül Kadıoğlu, İHA’ya yaptığı açıklamada, Ağaçların tescil edilecek ağaç statüsünde olduğunu ifade ederek, “Bende uzman arkadaşlar ile birlikte inceledim. Tahminim ağaçlar 300 yıl civarında olduğunu tahmin ediyorum. İlimiz adına bunları tescil ettirmek istiyoruz. Tema Vakfı ile görüşüldü. Ağaçların yaşlarının tespit edilmesi için uzmanları tespit edilmesi için ilimize davet ettik. Ağaçların yaşlarının tespit edilmesinden sonra bir rapor hazırlayacağız. Bu raporu anıtlar kuruluna sunacağız. Kurul kararından sonra tescilini yapacağız. Kilis adına tescil ettireceğiz. Bu konuda yapacağımız çalışmaları paylaşacağız” dedi.
Öte yandan genelde fıstık ağaçlarının 100 yıl yaşadığı bilinirken, Gaziantep'in Yavuzeli ilçesi Göbek köyünde ise bilinenin aksine bir fıstık ağacının 800 yaşında olduğu tespit edilmiş ve Türkiye'nin en yaşlı fıstık ağacı kabul edilmişti. Kilis'te bulunan ve en az 250 yıllık olduğu tahmin edilen fıstık ağacından bir yada bir kaçının 1000 yaşında olabileceği düşünülüyor. Kilis'te bulunan 15 fıstık ağacının 250 ve daha üstü yaşta bulunması nedeniyle Türkiye'nin aynı bölgede yer alan ve birden çok şekilde bulunan en yaşlı fıstık ağaçları statüsünde yer alacağı belirtildi.
11 Aralık 2019 Çarşamba günü yayınlandı