Türkiye’nin En Büyük Helikopter Havaalanı Açıldı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ' nin en büyük helikopter havaalanı Kaan Heliport ' un açılışını gerçekleştirdi.Başarı Holding ' e bağlı Kaan Air tarafından kurulan Türkiye ' nin en büyük özel helikopter havaalanı Kaan Heliport, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından İstanbul Ayazağa ' da açıldı. Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız ' ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, dünya helikopter devi AgustaWestland Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso ve çok sayıda konuk katıldı.
Şişli Belediye Başkanı Avrupa Avrupa Birliği Anayasa Kadir Topbaş 


BAKAN TANER YILDIZ: “TÜRKİYE ' NİN GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILASI 3 KATINA ÇIKTI”

Taner Yıldız, bütün emeği geçenleri tebrik ederek, “Bu aslında büyüyen, gelişen ve değişen Türkiye ' nin en büyük göstergelerinden bir tanesi olmuştur. Tabi Türkiye ' de oluşan yurtiçi tasarruflarının bundan sonra birçok kabiliyetlerinin önünü açan bir tarzda gelişmesini hep beraber izliyoruz. Eğer bu yatırım 10 yıl önce yapılmaya kalkınsaydı zihinlerde bir sürü tereddütler oluşurdu. Tabi ki büyüyen Türkiye ' nin küçülen ulaşım sektörü olmaz. Tam tersi ulaşım sektörü Türkiye ' nin büyümesini omuzlayan, sırtlayan en önemli sektörlerden bir tanesi. Biz bunu enerji sektöründe de yaşıyoruz. Liberalleşen, özelleşen ve özel sektör yatırımlarıyla hızlanan bir ekonomik dinamizmden bahsediyoruz” dedi.

Türkiye ' nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ' nın 3 katına çıktığını dile getiren Bakan Yıldız, “Tabi Türkiye sadece ekonomisiyle, idaresiyle değil aynı zamanda beyniyle, zihniyle ve bütün kalbiyle beraber büyüyor. Tabi ki Türkiye ' nin oluşan bu siyasi istikrarının sürdürülebilir olması ve sürdürülebilir istikrara olan riayetimize yalnızca borçlu olanlar bu ülkenin idaresine irade koyanlar değil. Aynı zamanda bütün sektörler bir kristal vazo gibi çatlamasını ve kırılmasına müsaade etmeyeceğimiz bir siyasi istikrarı muhafaza etmek durumundadırlar. Artık bu partiler üstü bir olgudur. Buna hep beraber itina göstermemiz gerektiğini belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İÇ VE DIŞ HATLARDA TOPLAM 118 MİLYON KİŞİ SEYAHAT EDİYOR

Türk havacılığının son 10 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye havacılıkta dünyanın aksine büyüme hep iki haneli oldu. Krizleri dikkate alırsak dünya ortalama havacılığı yüzde 5 ' in altında büyürken Türkiye üstü üstüne 4 kat daha büyüdü. 25 noktaya uçuş yapıyorduk. Şimdi iç hatlarda 48 noktaya uçuş yapıyoruz. Büyükşehirlerde iki nokta arasında trafik dolaşıyordu. Şimdi yedi farklı noktadan çapraz uçuşları da yapar hale geldik. İç hat yolcu sayımız 2003 ' ün başında 32 milyon 500 bindi. Bugün ise iç ve dış hat toplam 118 milyona çıktı. Dış hat nokta sayısı altmıştı, 175e çıktı. 3 kata yakın bir artıştan bahsediyoruz. Koltuk kapasitemiz 3 kat arttı. Havacılık sektöründe çalışan sayısı 3 kat arttı. Havaalanı kapasitesi keza aynı” dedi.

Bakan Yıldırım bu gelişmelerin Türkiye ' deki güven ve istikrardan kaynaklandığını ifade ederek, “Ülkede ortaya konulan güven, istikrar ve güçlü siyasi irade. Yarını göremeyen değil, 30 yıl geleceği planlayan bir iktidar. Türkiye dolu dolu bir 10 yılı arkasında bıraktı. Önündeki 10 yılında planlamasını yaptı. Böyle bir ülke olunca herkes hevesleniyor. Geleceğe, insana yatırım yapıyor” diye konuştu.

Bakan Binali Yıldırım Türk Hava Yolları ' nın gelişmesiyle ilgili olarak şunları söyledi. “Biz çok küçük bir şey yaptık. Türk hava Yolları 75 yıllık bir şirket. Bizim bayrak taşıyıcımız. Ama niye sadece THY olsun. Başkaları da olsun. Bu fırsatı başkalarına da verelim. Bu kararı verdiğimizde bazıları dedi ki, ' Bakanım her yeni gelen bunu söyler, 1 ay sonra da Türk Hava Yolları ' nın kılına dokundurtmam ' dedi. Geleni de geri gönderdi. Bu benim çok garibime gitti. Çok da üzüldüm. Türkiye buna alışık değil. Türkiye maalesef serbest rekabete uyum sağlayamadı. Rahmetli Özal bunu başlattı. Ama o korumacı anlayış bir zaman sonra kurumları tekrar serbest rekabetten izole eder hale geldi. THY yüzde 51 ' inin devletin kontrolünden çıkması gerekir diye karar verdik. Uygulamasını da yaptık. Pazar payı yüzde 99 olan bir Türk Hava Yolları. Taşıdığı yolcu sayısı 8 milyon. Şimdi pazar payı yüzde 51 ' e düştü. Taşıdığı yolcu sayısı 38 milyon. Hiç adı olmayan şirketler şimdi yüzde 20, 15, 10 Pazar paylarına sahip oldu. Onlarda THY markasının güçlenmesine sebep oldu kendileri de piyasada yer edindi. Kim kazandı? Türkiye kazandı. Seyahat eden 118 milyon insan kazandı Herkes kazandı.”

BAKAN BİNALİ YILDIRIM: “DEĞİŞİM ZİHİNLERİ DEĞİŞTİRMEKLE BAŞLAR”

Her kesimden insanların yılda 4 sefer uçağa bindiğini belirten Bakan Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğer bugün 10 milyondan fazla insan uçakla tanıştıysa herkes her gruptan zengin fakir, emekli iş adamı herkes yılda 4 kere uçağa biniyor. Ömründe bir kere bile uçağa binmeyi hayal eden ve bunu hayal edemeyen bir Türkiye ' den, yılda 4 sefer uçağa binen bir Türkiye var. Biz başladığımızda 20 tane airport vardı. Şimdi 50 tane vardı. Türkiye ' nin asgari 300 taneye ihtiyacı var. Şu anda zannediyorum 123 tane belgelendirme işlemi yapılan var. Daha çok airporta ihtiyacımız var. Helikopter topu topu sivil 72 tane. Bunların 50 tanesi ancak ticari olarak 15 şirket hava taksi olarak çalışıyorlar. Helikopter alışkanlığı uçma alışkanlığı zamanın önemi Türkiye büyüdükçe, zenginleştikçe önemi daha da anlaşılmaya başlandı. Onun içinde gerek iş, turizm, eğitim, sağlık ve güvenlik amaçlı helikopter bir mecburiyet haline geldi.”

Değişimin kolay bir süreç olmadığını belirten Yıldırım, “Değişim zihinleri değiştirmekle başlar. Zihinleri değiştiremezsek hiçbir şeyi değiştiremeyiz. Burada zihinsel değişim için çok zaman kaybettik. Bundan sonra bu zamanı kaybetmemiz gerekmeyecek. Çok daha kolay yapacağız. Yatırımcımızı çok daha az üzeceğiz. Yatırımcı yatırım yaptı diye cezalandırma anlayışı çok geride kaldı” şeklinde konuştu.

Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız ise, İstanbul ' un önemli eksiklerinden birinin tamamlandığına dikkat çekerek, “Kaan Air olarak 3.5 yıllık bir emeğin ürünü olan Kaan Heliport ' un açılış gururunu yaşıyoruz. Burası sadece Türkiye ' nin değil Avrasya bölgesinin de en büyük heliport ' u olma özelliği taşıyor. Hedefimiz önümüzdeki beş yılda ikinci ve üçüncü faz yatırımlarımızı gerçekleştirerek, 50 helikopter kapasitesine ulaşmak” dedi.

Konuşmaların ardından Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, Bakan Taner Yıldız ve Taner Yıldırım ' a plaket ve maket uçak takdim etti. Ardından konuklar tarafından açılış gerçekleştirildi.

İSTANBUL ' DA RAYLI SİSTEM 10 YIL İÇİNDE 3 KATINA ÇIKMALI

Açılış töreninin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Hızlı geçiş sistemiyle ilgili soruları değerlendiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “En uzun mesafeye gidiş geliş mesafesi hesaplanıyor. Asgari o kadar olması isteniyor. Bu gayet doğal bir şey. Olmazsa yolda kontörün bitti, yolda başkalarından alma şansın yok. Eskiden kart alabiliyorlardı. Bu cama yapıştırıldığı için böyle bir şansı yok. Dolayısıyla bu mecburen yapılmış bir şey. 30 lira olmazsa başkalarının trafikte seyrine engel olacak” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ' ın metronun Silivri ' ye kadar uzayabileceği mesajını değerlendiren Bakan Yıldırım, “Uzayacak dediyse yapılacak demek ki. Benim bir şey dememe gerek var mı? İstanbul ' un önümüzdeki 10 yıl içerisinde raylı sistemi en az 3 ' e katlaması gerekiyor. Aksi halde İstanbul ' da ki trafik problemi sürdürülebilir bir şekilde rahatlatılmaz. İnsanlar sürekli araç alıyor. Park alanları yetersiz. Toplu taşımaya ağırlık vermek lazım. Her ne kadar seneye Marmaray ' ı açacağız. Daha sonra 3. köprü açılacak. Yine 2014 ' ün başında İstanbul Ankara yüksek hızlı treni devreye girecek. Bir yandan da Avrupa ' nın en büyük havaalanlarından bir tanesi yapılacak. Bunları dikkate aldığınızda İstanbul ' un 2023 yılına kadar raylı sistem planlamasını 400 km ye kadar çıkması gerekiyor” diye konuştu.

Yerel seçimlerin erken yapılacağı haberleri üzerine soruları yanıtlayan Yıldırım, “Bu konuda AK Parti ' nin görüşü baştan beri bellidir. AK Parti seçimden kaça bir parti olsaydı yapılan bütün seçimlerde oyunu arttıran bir parti olmuştur. Tabi burada bir Anayasa değişikliği sorunu olduğu için partilerin uzlaşması çok daha verimli olur. Meclis açıldığında konu gündeme gelecektir” dedi. Bakan Yıldırım 3 ' üncü köprü ile ilgili sorulara şu şekilde yanıt verdi. “Karadeniz çıkışında sondaj çalışmaları başladı. Köprü ayaklarının gireceği bölgede zemin etütleri yapılıyor. Takvim planlandığı gibi işliyor.”

BAKAN TANER YILDIZ: “AVRUPA ' DA EN UCUZ DOĞALGAZ KULLANAN 2 ' İNCİ ÜLKEYİZ”

Doğalgaz fiyatları ile ilgili soruları değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Dünyadaki doğalgaz fiyatları ortada. 27 tane Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kullandığı doğalgazların içerisinde Türkiye en ucuz 2 ' nci ülkedir. Türkiye doğal gaz üreticisi bir ülke olmamasına rağmen bütün enerji sektörleriyle beraber böyle bir noktayı yakalayabilmiştir. Tabi biz bütün bu enerji maliyetlerini olabildiğince vatandaşımızın lehine yorumlamaya çalışarak bunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz” dedi.

6 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı