'Türkiye hiçbir faktörün etkisi altında kalmadan olayın üstüne gitti' - TAHRAN

"Türkiye hiçbir faktörün etkisi altında kalmadan olayın üstüne gitti" - TAHRAN - İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe'nin açıklamaları - İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe:"(Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında) Şimdiye kadar ortaya koyduğu tavırdan dolayı Türkiye'ye teşekkür edilmeli. Türkiye hiçbir faktörün etkisi altında kalmadan olayın üstüne gitti ve konunun takipçisi oldu"TAHRAN (AA) - İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki tavrı nedeniyle Türkiye'ye teşekkür edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye, hiçbir faktörün etkisi altında kalmadan olayın üstüne gitti ve konunun takipçisi oldu." dedi.
Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı için sunulan 4 ismin meclisteki güven oylamasına katılan Felahetpişe, burada gazetecilere Kaşıkçı cinayeti, ABD yaptırımları ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.Kaşıkçı olayının bir cinayet olduğunu ve "aşırıcı akımların 7 senedir insanlığa karşı işlediği suçların sembolik bir ifadesi olduğunu" dile getiren Felahetpişe, hiçbir diplomatik anlayış ve teamülün bu vahşeti gözardı edemeyeceğini söyledi.

Felahatpişe, Kaşıkçı meselesinde Türkiye'ye övgülerde bulunarak, "Şimdiye kadar ortaya koyduğu tavırdan dolayı Türkiye'ye teşekkür edilmeli. Türkiye, hiçbir faktörün etkisi altına kalmadan olayın üstüne gitti ve konunun takipçisi oldu." değerlendirmesinde bulundu.Felahatpişe, bu cinayete yol açan zihniyetin anlaşılması için olayın sonuna kadar aydınlatılması gerektiğini ifade etti.
"ABD, 4 Kasım'dan sonra İran ile gerginliği azaltma yoluna gidecek"ABD'nin yaptırımları 4 Kasım'a almasının stratejik hata olduğunu savunan Felahatpişe, "4 Kasım, inkılabı yapan İranlıların haklılığının sembolüdür ve İran devrimine karşı olan ABD yanlılarının başarısızlığıyla sonuçlanmıştır. ABD bunu alaya almak için yaptırımların ikinci paketinin başlangıcını 4 Kasım'a aldı." görüşlerini dile getirdi.İran'ın ambargolara karşı önlem aldığını, gıda ve döviz rezervlerinin güçlü olduğunu ileri süren Felahatpişe, şöyle devam etti:"İran tarafından diplomatik alanda da ikili ve çoklu görüşmeler yapılarak gerekli önlemler alınmıştır. ABD'liler, İran'a yönelik ambargoda hedeflerine ulaşamayacak ve 4 Kasım'dan sonra İran ile gerginliği azaltma yoluna gidecekler. ABD, halihazırda uyguladığı yaptırımlara 4 Kasım'da yeni bir şey ilave edemeyecek ve İran ile müzakere masasına oturmaya mecbur kalacak."AB ülkelerinin de İran ile uyumlu çalışma yapılmasının önemini anladığına işaret eden Felahatpişe, Irak, Türkiye ve Afganistan gibi komşu ülkeler ile anlaşmanın tarafı olan 5 ülkenin de Tahran ile faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi.

Felahatpişe, meclisin tasarıyı onayladıktan sonra FATF'nin İran'a 4 ay daha süre verdiğini hatırlatarak, kara paranın aklanması ve terör finansmanının engellenmesine yönelik hazırlanan tasarının Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi ve Anayasası Koruyucular Konseyi tarafından da kabul edilerek yasalaşacağına inandığını ifade etti.

Kara Para İran Devrimi Müzakere Terör Finansmanı İranlılar 

27 Ekim 2018 Cumartesi günü yayınlandı