Türkiye’de İlk Kez İnegöl’de Marşlı Sistemle Çilek Üretimi Yapılıyor

Son yıllarda çileğiyle adını Türkiye'ye duyuran Bursanın İnegöl İlçesine Bağlı Kurşunlu beldesi, yeni bir sistemle yüzde 100 organik çilek üretimine geçti.
Tarım 


Fasulyesi ile meşhur olan ancak son 10 yılda çileğe yapılan yönlendirmeler ve belde halkının çilek üretimine yatkınlığıyla şu anda 4-5 bin dekar alanda çilek üreten Kurşunlu beldesi, yeni bir sistem daha geliştirdi. Marşlı sistem denilen ve ilk kez denenen sistemde; saksılarda raf düzeninde yetiştirilen çilek hem normal üretimden az yer tutuyor, hem de ilaçsız ve tamamen doğal. Yapılan deneme serasından alınan sonuç ise üreticiyi memnun etti.

Marşlı sistem çilek üretimi yapılan serayı ziyaret eden İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru Kurşunlu beldesinin eskiden fasulyesiyle ünlü bir belde olduğunu hatırlattı. Ancak son yıllarda büyük bir işbirliği ile bölgede çileğe bir yönlendirme olduğunu belirten Doğru, ' Belde halkı da buna çok yatkın bir duruş sergiledi. Özellikle marşlı sistem, kamarosa, yediveren türlerinde yoğun bir ekim oldu. Şu anda gerek Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz, gerekse de Sulama Kooperatifimizin yoğun gayretleriyle beldemizde aşağı yukarı 4-5 bin dekar civarında ekim oldu. Bu da 14-15 bin ton civarında üretim demek. ' dedi.

Çilek sezonunun Aralık ayına kadar devam ettiğini dile getiren Mahmut Doğru, Kurşunlu'daki çileğin bir özelliğin de hiç ilaç kullanılmaması ve ürünlerin tamamen organik yetiştirilmesi olduğunu vurguladı.

Deneme amaçlı uygulanan katlı sistemin kontrollü bir sistem olduğuna da dikkat çeken Müdür Doğru, ' Buradaki amaç çilekteki özellikle mantar, böceklenme risklerini asgariye indirmek ve birim alandan az üretim yaparak fazla verim almak. Bu kontrollü bir sistem ve üretim şekli. İnşallah bu sistemler yaygınlaşır. İlçe Tarım ve Ziraat Odası olarak bizim temel özelliğimiz de halkımıza yardımcı olmak. Üzerine basa basa söylemek istiyorum, Kurşunlu'daki çilekler ilaçsız, organik ürün. Belde üreticilerimize de başarılar diliyorum. Kurşunlu şuanda çileğiyle anılır hale geldi ' diye konuştu.

Üreticilerden Adnan Satılmış ise, çilek üretimine 6-7 yıl önce başladığını kaydederek; ' İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın tertip ettiği Nevşehir'deki gezide gördük yediveren cinsi çileği. İlk yıllarda 100-150 dönümle başladık, şuan 4-5 bin dönüm ekili arazi var. Başlarda açıkta ekiyorduk, sonra tünel sistemini geliştirdik. Şimdi de arkadaşımız katlı sistemle deneme yapmış. İnşallah daha ileriki yıllarda daha da başarılı olacağız ' dedi.

18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı