Türk tarihinin kurutuluş planı bu ağacın altında yapıldı

Ağaçtan görüntü
Yumurta Dere Yatağı Ceviz Ağacı 

-Değirmenin kalan taşları ve dereden detay
-Habib Akalın ile röportaj
-Çekilen fotoğraf

( AFYON KARAHİSAR-ÖZEL)- Büyük Taarruz öncesi çekilen fotoğraftaki ağaç bulundu AFYON KARAHİSAR

- Büyük Taarruz öncesi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Albay Asım'ın altında plan yaptıkları ağacın yeri tespit edildi. Kocatepe, Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yer. Bundan dolayı Türk Tarihi açısından bir çok önemli eserin mevcut olduğu bölgede, taarruzdan önce 25 Ağustos 1922'de çekilmiş bir de fotoğraf bulunuyor. Türk tarihi açısından en önemli fotoğraflardan biri olan karede, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Albay Asım bulunuyor. Taarruz öncesi son planların yapıldığı sırada çekilen fotoğrafın tam olarak nerede çekildiği bugüne kadar sırrını koruyordu. Fakat yakınlardaki köylerde yaşayan yaşlı vatandaşlar ile konunun araştırmasını yapan Alan Kılavuzu Habib Akalın, hatıratları da detaylı bir süzgeçten geçirdi. Hatıratlarda fotoğrafın çekildiği yerin yakınlarında bir değirmen ve derenin yer aldığı bilgisine ulaşan Akalın, eski değirmenin yerini taşlarından tespit etti. Belirtildiği gibi derenin de yer aldığı alanda inceleme yapan Akalın, eski bir ağacın üzerine yoğunlaştı. Çünkü bu ceviz ağacı fotoğrafın sol tarafında kısmen de olsa gözüküyordu. Günümüzde dalları kesilen ve yeniden yeşermeye çalışan ağacın fotoğraftaki şeklinden biraz daha yatay hale geldiği görüldü.
Yaşlılardan edindiği bilgilerle fotoğrafın tam noktasını tespit etmeyi başaran Akalın, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Nutuk'ta da bahsedilen çadırlı orduların kaldığı yer burasıdır" Fotoğrafın çekildiği bölgede Nutuk'da da yer aldığı gibi ordunun hazırlandığını söyleyen Habib Akalın, "Atatürk'ün Nutuk'ta, '24 Ağustos günü Akşehir'den 25 Ağustos günü karargahımızı Şuhut'a nakil ettik' demesinin ardından gece saatlerinde Şuhut Atatürk Evi'nden çıkıp çadırlı orduyu Çakırözü yakınlarına dere yatağına kurarak hazırladığı yer burasıdır. Burada Değirmenci Mustafa Ağa var. O dönemlerde oğlu Hasan Hüseyin Ağa'da yanında ve 14-15 yaşlarında. Şemsi nine de Değirmenci Mustafa Ağa'nın kızı. Taarruzdan önce hazırlık günlerinde buradan ordu geçerken, burada su değirmeni işletiyorlar. Atatürk ve komuta komitesi de buraya geldiğinde Şemsi nine şepit ve yumurta yapıyor. Buradan geçen her askere yetiştirmeye çalışıyor. Biz bu tarih araştırmasına girdiğimizde Şemsi ninenin kızına ulaştık. Ayrıca da Hasan Hüseyin Ağa'nın da oğlu Mustafa Özdemir'e ulaştık. Onları da araçlara bindirerek, 'Bizi o fotoğrafın yerine götürün' dediğimizde buraya getirdiler. Nutuk'ta da bahsedilen çadırlı orduların kaldığı yer burasıdır" dedi.
"Değirmende 40'lı yıllara kadar o teşekkürname vardı" Atatürk tarafından Mustafa Ağa'ya bir teşekkürname gönderildiğini anlatan Akalın, "Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin ve Şuhut Belediyesi'nin ortak bir projesi olan 'Kocatepe an be an' isimli projede, bu alanda bir su değirmeninin olduğu ve o gece sadece telgraf sesleri ile su sesinin olduğu söyleniyor. Çünkü hiçbir asker gürültü yapmadan, keçelerle buradan hareket ediyor. Belgesel bunu da konu almıştı. Gördüğümüz ağaç da o dönemden kalma ceviz ağacı. Atatürk'ün 25 Ağustos 1922'de bir iskemle üzerinde savaş planını gözden geçirdiği alan, bu alan. Mustafa amcanın bize anlattığı ağaç, bu ağaç ve fotoğraf olayı da burada gerçekleşiyor. Atatürk'ün Kocatepe'ye çıkıp tekrar buraya gelerek hareketi sevk ettiği ve tekrar çıkarak 27 Ağustos akşamı Afyon'a girene kadar da geri dönmediği biliniyor. Dönüşte de buraya uğrayıp Mustafa Ağa ile tekrar görüşüp, Şuhut üzerinden Afyon'a geçtiği biliniyor. Mustafa Ağa'ya yıllar sonra Atatürk bir teşekkürname gönderiyor. Mustafa Ağa'nın kızı, 'Değirmende 40'lı yıllara kadar o teşekkürname vardı' diyor. Günümüzde tabi ulaşamıyoruz" diye konuştu.

10 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı