Turistleri evlerinde ağırlayıp para kazanıyor, köylerini tanıtıyorlar

İzmir’in Bergama İlçesi Demircidere köyü sakinleri Amerika’dan gelen turistleri evlerinde ağırlama görüntüleri
Yöresel Kıyafet Turist Kafilesi Yemen Şili Tandır Ekmeği 

-Turist Rehberi Sabahattin Canlıer Röportajı
-Demircidere Köyüne Avustralya Sydney’den gelen Phillip Kelly Röportajı
-Demircidere Köyü sakini Gülçin Konuk Röportajı
-Demircidere Köyü Muhtarı Hızır Yıldırım Röportajı

( İZMİR -ÖZEL-HD) İZMİR

- İzmir’in Bergama İlçesi Demircidere Köyü sakinleri Amerika’dan gelen turistleri evlerinde ağırlayıp yemek yapıyor, hem para kazanıyor hem de köylerini dünyaya tanıtıyor. Demircidere Köyünün meydanında otobüsten inen Amerikalı turistleri 'Hoş geldiniz' diyerek karşılayan Muhtar Hızır Yıldırım yabancı konuklarına köyü hakkında bilgi veriyor. Köy meydanında bulunan fırında turistlere sıcak tandır ekmeği ikram eden yöresel kıyafetli Demircidere köyü sakinleri, daha sonra onları evlerinde ağırlıyor ve kendi elleriyle hazırladıkları yöresel yemekleri yabancı konuklarına ikram ediyor. Köyün kadınları ayrıca kendi ördükleri el işi dantel, yemeni ve fularları da evlerindeki ağırladıkları Amerikalı konuklarının beğenisine sunuyor. Kadınlar böylelikle hem para kazanıp ev ekonomilerine katkıda bulunuyor hem de kendi yörelerini, özelliklerini örf ve adetlerini kısaca köylerini dünya insanlarına tanıtmaya çalışıyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika'dan geldiler Yabancıların köy ziyaretlerini büyük keyifle yaptığını anlatan Turist Rehberi Sabahattin Canlıer, “Bugün Demircidere Köyüne turist grubumu getirdim. Grubumuz Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika’dan gelmekte. Grubum ile Bergama’da Asklepeion’u ziyaret edeceğiz. Asklepeion’u ziyaret etmeden önce buradaki yerel hayatı da tanıtabilmek adına köyümüze geldik ve buradaki lezzetlerden tadıyoruz. Misafirlerimiz çok memnunlar ve buradaki hayatı tanımaktan dolayı da sürekli memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Umarım bundan sonra daha fazla misafirimiz ile buraya geliriz“ diye konuştu.
Turistler misafirperverlikten memnuniyet duyuyor Avustralya Sydney’den gelen Phillip Kelly ise “İnsanları tanımak ve buradaki hayatı tanımak için Demircidere'ye geldik. Buradaki konukseverlikten, yemekten ve özellikle arkadaki görüntüden inanılmaz mutluyum“ dedi.
Demircidere Köyü sakini Gülçin Konuk da yöresel kıyafetini giyip Amerika’dan gelen turistleri annesi ile birlikte evinde ağırladı. Turistlere yöreye özgü ev yemekleri hazırlayıp, annesi ile birlikte el emeği yemenileri ücret karşılığında satan Gülçin Konuk, ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Konuk “Yurt dışından misafirlerimiz geliyor ve onları evimizde ağırlıyoruz. Bununla da aile ekonomimize biraz olsun katkıda bulunuyoruz “ ifadelerini kullandı. Sırada 8 bin kişilik turist kafilesi var Gelen turistleri gezdirdiklerini aynı zamanda evlerinde ücret karşılığı yemek yedirdiklerini belirten Demircidere Köyü Muhtarı Hızır Yıldırım da şunları söyledi: “Gelen turistler köy bütçesine katkıda bulunuyorlar. Aynı zamanda çok da memnun ayrılıyorlar köyümüzden. Şu ana kadar köyümüzde 5 bin turisti ağırladık. Bir Alman turizm acentesi ile önümüzdeki günlerde 8 bin kişilik yeni bir anlaşma imzalayacağız, onları da ağırlayacağız. Köyümüze gelen turlar arasında İstanbul’da yaptıkları ankette 96 puan ile ilk üçe giriyor. Bütün dünya insanları köyümüze bekliyoruz.“
3 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı