TÜBİTAK Başkanı Mandal: 'Hedefimiz, ülkenin bölgesel ve küresel rekabette lider olması' - MERSİN

TÜBİTAK Başkanı Mandal: "Hedefimiz, ülkenin bölgesel ve küresel rekabette lider olması" - MERSİN - "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TUBİTAK Odaklı Yeni Süreçler Konferansı"na katılanlardan görüntüler - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın konuşması TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Mersin 'de - Prof. Dr. Hasan Mandal: - "Hedefimiz ülkenin kısa dönemde mutlaka cari açığının kapanması, orta dönemde de bölgesel ve küresel rekabet de lider olması. Bunun için 2 anahtar kelime lazım. TÜBİTAK projelerinden çıkan 2 boyut var. Biri bilgi, ikincisi ise insan kaynağını geliştirilmesi"MERSİN (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Hedefimiz ülkenin kısa dönemde mutlaka cari açığının kapanması, orta dönemde de bölgesel ve küresel rekabet de lider olması. Bunun için 2 anahtar kelime lazım. TÜBİTAK projelerinden çıkan 2 boyut var. Biri bilgi, ikincisi ise insan kaynağını geliştirilmesi." dedi.
Mandal, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ev sahipliğinde TÜBİTAK tarafından Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TUBİTAK Odaklı Yeni Süreçler Konferansı"nda kentte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Ülke açısından durum değerlendirmesi yapıldığı zaman 15 yıl içerisinde Türkiye'nin ARGE'ye verdiği rakamların iyi olduğunu ve kaynak miktarının da arttığını bildiren Mandal, 2017 yılında TÜİK verilerine göre Türkiye'deki ARGE'ye harcanmış kaynağın 32 milyar lira olduğunu söyledi.

2002 yılında özel sektörün ARGE içerisindeki payının yüzde 29 olduğunu bu rakamın 2017 yılının sonunda yüzde 57'ye çıktığını vurgulayan Mandal, "Türkiye'deki ARGE harcamalarında artan kısmın önemli bir oranı özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. İnsan kaynağı açısından bakıldığında yine 2002 yılında özel sektörün payı yüzde 15'ken, bu sayı yüzde 56'ya ulaştı. Hedef sayılar olarak bakıldığında da ülkenin 2023 yılında yüzde 66 - 67 gibi hedefi var." dedi.
Mandal, ARGE'ye ayrılan 32 milyarın yüzde 50'sinin özel sektörün tamamen kendi kaynaklarından ayırdığını bildirdi. - "Hedefimiz küresel rekabet de lider olmak"Türkiye'nin 15 yıl içerisinde düşük teknoloji ülkesinden orta yüksek teknolojiye geçtiğini anlatan Mandal, şöyle devam etti:"Orta düşükten orta yükseğe geçti ama yüksek teknoloji ülkesi değil. Hedeflerine bakıldığı zamanda ise tamamen yüksek teknolojiyle ilişkili hedefler. 10 büyük ekonomiden birisi olma gibi ama şu anki kendi pozisyonuna bakıldığında orta yüksek ve yükseği eş zamanlı destekliyoruz. Yani destekleme hibe, teşvik oranlarımız orta yüksek ile yükseğe benzer. Dolayısıyla yüksek teknolojiyle orta yükseğin ayrımının gerektiğini, KOBİ'lerin varlığını iyi bir şekilde ihtisaslaşma odaklı kullanmalıyız. Desteklerimiz de çok disiplinli ve özendiriyoruz ama sonuçta çok disiplinli projelerimizde çıktı etki görme noktasında yeterli başarıda değiliz."Mandal, insan kaynağının en büyük zenginlik olduğunu ifade etti.
Gelecekte çıktı ve etki odaklı sürece ihtiyaç olduğunu bildiren Mandal, şunları kaydetti:"Sosyal bilimler sürecini derinlemesine çalışmada başarılı araştırmacılarımız, bilim insanlarımız var. Ama ülkenin ihtiyaçları noktasında çıktı ve etki odaklı süreç yöneteceksek mutlaka bunun sosyal ve beşeri bilimlerle birlikte yönetilmesi gerekiyor. Bununla ilgili ciddi çaba sarf ediyoruz. Hedefimiz ülkenin kısa dönemde mutlaka cari açığının kapanması, orta dönemde bölgesel ve küresel rekabet de lider olması. Bunun için 2 anahtar kelime lazım. TÜBİTAK projelerinden çıkan 2 boyut var. Biri bilgi, ikincisi ise insan kaynağını geliştirilmesi. Hem üretilecek bilginin hem de bu programlarda kullanılacak insan kaynağımızın nitelik boyutunun ön planda olması gerekiyor."Mandal, daha sonra soruları cevapladı.
Teknoloji Sayılar Özel Sektör Nitelik Araştırmacı 

13 Mayıs 2019 Pazartesi günü yayınlandı