TSK'nın İdlib'e intikalinin birinci yıl dönümü (2) - İDLİB

- İdlib 'e sığınan Halepli Ahmet Haşim ile röportajİDLİB (AA) - BURAK KARACAOĞLU/EŞREF MUSA - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib iline intikal ederek ateşkes gözlem noktaları kurmaya başlamasının üzerinden bir yıl geçti.Kazakistan'ın başkenti Astana'da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, TSK, 12 Ekim 2017'de " İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içerisinde ateşkes rejimini takibi etmek bölgeye intikal ederek gözlem noktaları kurmaya başladı.
TSK'nin bölgede halihazırda 12 gözlem noktası mevcut. - "Sanayi, tarımsal ve imar alanlarında kalkınma yaşandı" İdlib 'e sığınan Halepli Ahmet Haşim de TSK'nın gözlem noktalarının bulunduğu bölgede hayatın canlandığını söyledi.

Haşim, "Mesela tarım projeleri sadece kamplar veya sınır bölgesinde kısıtlıydı. Çünkü daha güvenliydi. Ama şimdi halk güneye, terk ettiği köylerine döndü. Gözlem noktalarının olduğu bölgelerde sermaye sahipleri nefes almaya başladı.
Sanayi, tarımsal ve imar alanlarında kalkınma yaşandı." dedi.
Bombardıman veya bir uçak sesi veya hatta çatışma yaşandığı süreçte ailelerin çocuklarını okullara göndermediğini anlatan Haşim şu ifadeleri kaydetti:"Şimdi bütün eksiklere ve zorluklara rağmen eğitim devam ediyor. Türkiye hükumetinin önceliklerinde eğitime destek vermek olduğunu umuyoruz. Esed rejimin aralıklı düzenlediği katliam ve ihlallere rağmen şahsen Halep’teki köyüme, okuluma komşularıma ve tarlama dönmeye düşünüyorum. Diğer yandan iç göçü yaşayanlar köylerine dönünce diğer illerden göç ettirilenler biraz rahatladı." - TSK'nın gözlem noktaları İdlib Gerginliği Azaltma bölgesinde TSK'nın ateşkes gözlem misyonu için konuşlandığı noktaların birkaç kilometre karşısında Beşşar Esed rejimi ordusu unsurları ve İran destekli yabancı terörist gruplar bulunuyor.
Misyon Çatışma Tarım Başkent Katliam 

12 Ekim 2018 Cuma günü yayınlandı